Foto: AP/Scanpix

No 18. aprīļa līdz 2. maijam Jelgavā ir iedarbināts vēja tunelis Aerodium - tuneļa intensīva darbība nepieciešama, jo Ķīnas filmu studija China Hero tur filmē epizodes Džekija Čana jaunākajai filmai Ķīniešu zodiaks (Chinese Zodiac), kurā viņš ir gan galvenajā lomā, gan arī darbojas kā režisors.

Daudzi fani uzskata, ka šī ir slavenā Honkongā dzimušā ķīniešu aktiera 101. filma, taču patiesībā filmu Džekija filmogrāfijā ir nedaudz vairāk - vienkārši ne visās viņa vārds ir norādīts titros, tāpēc precīzi aprēķināt vairs īsti nav iespējams, ja ņem vērā arī televīzijas projektus.

Pirmo reizi Džekijs Čans filmējās jau astoņu gadu vecumā, kad 1962. gadā uz ekrāniem iznāca filma Big and Little Wong Tin Bar (šī filma gan ir pazudusi). Sākotnēji viņš lielākoties piedalījās Ķīnas un Honkongas filmās, taču pēdējās desmitgadēs, kā zināms, iekarojis arī Holivudas skatītāju sirdis.

Tā kā šomēnes Latvijā interese par Džekiju Čanu ir tikpat liela kā par Čaku Norisu katru dienu, piedāvājam nelielu piecu filmu izlasi, kuras būtu jāredz ikvienam 58 gadus vecā aktiera fanam.

Snake in the Eagle's Shadow (1978). No šī brīža skatupunkta raugoties, tā ir visai "tipiska" Džekija Čana filma ar cīņas mākslu un komēdijas elementiem, taču patiesībā tā bija pirmā, kas nostiprināja šo īpatnējo kunfu-komēdijas žanru. Par to parūpējās pats Džekijs, kuram bija dota pilnīga rīcības brīvība attiecībā uz trikiem. Nākamā līdzīgā filma tajā pašā gadā - Drunken Master - tikai vairoja Džekija slavu.

The Cannonball Run (1981). Džekija loma šajā filmā par autosacīkstēm, kura par superzvaigzni padarīja Bērtu Reinoldsu, maigi izsakoties, nebija pārāk liela (filmas otrajā daļā viņam bija atvēlēts jau lielākas ekrāna laiks), taču tā bija tik ļoti ienesīga un populāra, ka nepamanīt jauno aktieri nebija iespējams.

Īpaši zīmīga šī filma ir tāpēc, ka tās noslēgumā tika rādīti neizdevušies kadri no filmas, un šis piegājiens tik ļoti iedvesmoja Čanu, ka viņš turpmāk to izmantoja gandrīz visās savās nākamajās filmās.

Neparasti veiksmīga arī starptautiskajā tirgū izrādījās filma Wheels on Meals (1984), kurā, pēc daudzu ekspertu domām, Čans ir savā vislabākajā formā. Tāpat līdz ar šo filmu atpazīstamību iemantoja arī cits Honkongas aktieris - "tusnītis" Samo Hangs, kuru Latvijas skatītāji šobrīd var novērtēt seriālā Martial Law (1998-2000).

Rush Hour (1998). Līdz ar šo filmu par Džekiju Čanu var sākt runāt kā par finansiāli ārkārtīgi ienesīgu aktieri - komiskais Čana un Krisa Takera duets pasaules kino nomā nopelnīja 244 miljonus. Lai promotētu šo filmu, klajā nāca arī Čana autobiogrāfija ar nosaukumu "Es esmu Džekijs Čans".

Projekts bija tik veiksmīgs, ka tam tapa divi turpinājumi - 2001. gadā Rush Hour 2, kas nopelnīja 347 miljonus, un 2007. gadā Rush Hour 2 ar 258 miljoniem kases ienākumu. Tik vērienīgi ienākumi Čana karjerā bijuši vēl tikai filmai The Karate Kid, kas nopelnīja 359 miljonus, kā arī abas multiplikācijas filmas Kung Fu Panda daļas, kas kopā ieņēma vairāk nekā 1,3 miljardus dolāru.

1911 (2011). Šī vēsturiskā filma, kas uz kinoekrāniem iznāca pirms gada, varbūt arī nav pats veiksmīgākais Džekija Čana kino darbs, taču tā tika reklamēta kā viņa simtā filma tobrīd gandrīz 50 gadus ilgajā karjerā. Filma vēsta par 1911. gada Ķīnas revolūciju un Ķīnas Republikas dibināšanu, un tā bija sešpadsmitā filma, kurai Džekijs Čans pats bija arī režisors.

Foto galerijā: kaskadieri Jelgavas vēja tunelī, filmējot Džekija Čana jaunāko kinodarbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!