Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 7. aprīlī, Rīgā startē jau trešais kinofestivāls Spektrs, un tā pavasara sesijā, kas Forum Cinemas ilgs līdz 13. aprīlim, kino mīļotājiem sarūpētas deviņas filmas. DELFI Izklaide sadarbībā ar festivāla rīkotājiem iepazīstina ar trešā Spektra programmu.


Kas slēpjas tavā pagultē?


Foto: Publicitātes foto

Babaduks (The Babadook), 2014

Režisors: Dženifera Kenta

Galvenajās lomās: Esija Deivisa, Noa Vaizmens

Pirms sešiem gadiem vienas dienas laikā Amēlija zaudēja vīru un dzemdēja dēlu. Semam jau rit septītais gads, bet viņam visur rēgojas briesmoņi. Reiz pirms gulētiešanas zēns lūdz mātei palasīt tam pirms miega grāmatu par briesmoni Babaduku, un kopš tā brīža zēna un arī mātes baiļu vizualizācijas ar dienu kļūst jo īstākas.

Vienīgais veids, kā uzvarēt Babaduku, ir uzvarēt savas bailes reizi par visām reizēm.

Filma Babaduks ir viena no pēdējās desmitgades apbalvotākajām bailenēm, svaigs un drosmīgs skatījums uz žanru no Austrālijas režisores Dženiferas Kentas, kura filmā atspoguļojusi gan savas, gan visu sieviešu bailes. Vienlaikus ticama un šausminoša, tā saņēmusi vairāk kā 35 dažādus apbalvojumus, tai skaitā "Labākā filma", "Labākā režija" un "Labākais scenārijs" no Austrālijas kino institūta.

Seansi: 9.aprīlis pulksten 21:30, 11. aprīlis pulksten 21:10

Jandāliņš, kas pārspēšot 'Redirected'


Foto: Publicitātes foto

Lielā spēle (Big game), 2015

Režisors: Džalmari Helanders

Galvenajās lomās: Semjuels L. Džeksons, Onni Tommila, Rejs Stīvensons

Leģendārais Semjuels L. Džeksons atveido ASV prezidentu, kura lidmašīna avarējusi Somijas meža biezoknī. Tur viņš sastop trīspadsmit gadus vecu zēnu Oskari, kurš devies medībās, lai pierādītu sevi kā mednieku.

Kopā viņiem jāizvairās no teroristiem un jānokļūst drošībā, bet briesmas draud aiz katra stūra.

Nacionālais kino ar Holivudas piesitienu šobrīd ir modē - vēl tikko smējāmies/šausminājāmies par brāļu-lietuviešu izgājienu ar Redirected: Nacionālā ķeza, bet šķietami vēsie un atturīgie somi sados tādu sutu, ka lietuviešu dēkas liksies bērnu šļupsti.

Seansi: 10. aprīlis pulksten 18:50, 12. aprīlis pulksten 13:00

Klasika un smukulītis Goslings - uz lielā ekrāna


Foto: Publicitātes foto

Draivs (Drive), 2011

Režisors: Nikolass Vindings Refns

Galvenajās lomās: Raiens Goslings, Kerija Maligana, Oskairs Aizeks, Brajens Krenstons

Noslēpumains sacīkšu braucējs - dienas laikā viņš izpilda pārgalvīgus kaskadiera trikus Holivudas filmu uzņemšanas laukumos, bet naktīs riskē ar dzīvību, vedot noziedzniekus prom no noziegumu vietām. 

Satikšanās ar noslēpumainu svešinieci pilnībā maina braucēja dzīvi - par viņa galvu tiek izsludināta atlīdzība, un, lai paliktu dzīvs, viņam būs jāliek lietā visas savas braukšanas prasmes.

Filma, ar kuru pilntiesīgi sākās Raiena Goslinga un Nikolasa Vindinga Refna kults, joprojām ir tikpat spraigs, smeldzīgs un sevī ievelkošs ceļojums naksnīgajās Losandželosas ielās, un kinofestivāls Spektrs piedāvā pilntiesīgi to izbaudīt tā, kā filma to ir pelnījusi - uz lielā ekrāna.

Seanss: 10. aprīlis pulksten 23:20

Simpātiskais mākslīgais intelekts


Foto: Publicitātes foto

Ex Machina (Ex Machina), 2015

Režisors: Alekss Gārlends

Galvenajā lomās: Oskars Aizeks, Domhnals Glīsons, Alīsija Vikandere

Savas karjeras laikā rakstījis visiem iespējamajiem medijiem, talantīgais multimākslinieks Alekss Gārlends beidzot nobrieda režijas debijai - protams, pēc sava oriģinālscenārija un, protams, ka par mākslīgā intelekta jautājumiem! 

Mākslīgais intelekts šoreiz nav smieklīgs (vai briesmīgs) robots, bet gan ļoti simpātiska jaunkundze, kurš uzdod mums dažādus neertus ētiskas dabas jautājumus.

 Spīdošs galveno varoņu trio - Domhnals Glīsons, Oskars Aizeks un Alīsija Vikandere - perfekti izspēlē šo visiem zināmo mīlas trīsstūri jaunās krāsās, pārvēršot to par nāvējošu kaķa un (dator)peles spēli. Ja gaidījāt gudru un provocējošu fantastikas robotfilmu - tā ir klāt!

Seansi: 7. aprīlis pulksten 18:50, 12. aprīlis 16:00

Viena kļūda un nebeidzamas drausmas


Foto: Publicitātes foto

Tas seko tev (It Follows), 2014

Režisors: Deivids Roberts Mitčels

Galvenajās lomās: Maika Monro, Kīrs Gilkrists, Olīvija Lukardi

Džejai ir viss, ko vien var vēlēties - labi draugi, māja ar baseinu, ballītes un bezrūpība, taču mirkļa sakars ar kādu zēnu maina viņas dzīvi kājām gaisā, un nu viņai nepārtraukti seko kāds vai kaut kas, kam ir visļaunākie nodomi.

Ovācijas Kannu kinofestivālā, kritiķu un skatītāju sajūsmas, svaigs skatījums uz žanru. Biedējoša un mūsdienīga alegorija. Jauna scream queen 21. gadsimtam - tas viss par vienu no pēdējo gadu baisākajiem un inovatīvākajiem trilleriem.

Seansi: 8. aprīlis pulksten 21:20, 12. aprīlis 18:30

3D ceļojums ar mazo Spivetu


Foto: Publicitātes foto

Spiveta neticamie piedzīvojumi (The Young and Prodigious T.S. Spivet), 2013

Režisors: Žans-Pjērs Ženē (Amēlija)

Galvenajās lomās: Kails Katlets, Helēna Bonema Kārtere, Džudija Deivisa

10 gadus vecais jaunais ģēnijs T.S. Spivets saņem negaidītu zvanu no Vašingtonas - viņš ir ielūgts saņemt prestižu balvu par savu jaunāko izgudrojumu. Ir tikai viens āķis - viņi nezina, ka Spivets ir tik jauns. Zēns aizbēg no mājām un dodas neaizmirstamā un ceļojumā, kura laikā satiek jaunus draugus un uzzina daudz par sevi pašu.

Sirsnīga, mīļa, pamācoša un ne-glupa - tāda ir izslavētā franču režisora Žana-Pjēra Ženē ģimenes filma, vai, pareizāk būtu teikt, filma visiem vecumiem. Apburošs galvenais varonis, viņa kolorītā ģimene, Tima Bērtona bijusī mūza Helēna Bonema Kārtere, aizraujoši piedzīvojumi un, iespējams, labākais 3D, ko būsiet redzējuši - to veidoja standarta pamatlicēji, Hugo un Avatara veidotāji.

Seansi: 8. aprīlis pulksten 18:50, 11. aprīlis pulksten 11

Ļaunais kaķis un labais suns - viss vienā galvā


Foto: Publicitātes foto

Balsis (The Voices), 2014

Režisors: Maržāna Satrapi

Galvenajās lomās: Raiens Reinolds, Anna Kendrika, Džemma Artertone

Džerijs ir simpātisks puisis ar lielisku humora izjūtu. Tikai viens "bet" - ar galvu viņam nav viss kārtībā, un pēdējā laikā viņš ir piemirsis lietot ārsta izrakstītos medikamentus. Viņa iedomu draugi - ļaunais runājošais kaķis un labsirdīgais runājošais suns dod viņam padomus, taču lēmums, vai meklēt glābiņu un kļūt normālam, vai arī ļauties slepkavnieciskajām tieksmēm, ir viņa paša ziņā.

Aktiera Raiena Reinolda karjeras trajektorija liek domāt, ka arī viņa galvā mājo runājošais suns vai kaķis (bet kuram tad nemājo?), taču šoreiz Raiens paklausīja pareizi, jo filma Balsis ir viņa spīdoša atgriešanās pie formas un, cerams, arī kino apritē.

Spektra organizatori brīdina - ieeja seansā atļauta tikai skatītājiem ar labu humora izjūtu!

Seansi: 7. aprīlis pulksten 21:20, 11. aprīlis pulksten 18:30

DELFI Izklaide izvēlas: Kā dzīvo vampīri Jaunzēlandē


Foto: Publicitātes foto

Kas notiek krēslā (What We Do in the Shadows), 2014

Režisors: Džermeins Klements, Taika Vaititi

Galvenajās lomās: Džermeins Klements, Taika Vaititi, Džonatans Brū

Kad šķiet, ka Krēsla, bezgalīgie TV seriāli un mūsdienu popkultūra kopumā ir pārvērtusi vampīrkino žanru putekļos, nāk tā glābēji - Jaunzēlandes komiķi Džermeins Klements un Taika Vaititi (Flight of the Conchords) ar satīrisko vampīrkino žanra parodiju Kas notiek krēslā.

Tās galvenos varoņus - vampīrus Viago, Dīkonu un Vladislavu - mazāk satrauc vampīru mednieki un jaunavas, bet gan mūsdienīgas, pasaulīgas problēmas - nepārtraukti kāpjošās īres cenas, naktsklubu face control, kā arī strauji mainīgā apkārtējā vide. 

Filma sniedz atbildes uzreiz uz diviem aktuāliem jautājumiem - kā ir būt vampīram mūsdienu pasaulē un kā izskatītos Monty Python variācija par mockumentary žanru.

Ja no visām Spektra filmām būtu jāizvēlas viena, tad DELFI Izklaide ieteiktu šo - asprātīgi, aizraujoši un tumši.

Seansi: 10. aprīlī pulksten 21:20, 12. aprīlis pulksten 11:00

Cilvēki un stāsti ar laika degli


Foto: Publicitātes foto

Mežonīgie stāsti (Wild Tales/Relatos Salvajes), 2014

Režisors: Damiens Szifrons

Galvenajās lomās: Dario Grandinetti, Marija Marula, Monika Villa

Sešos dažādos, bet savstarpēji saistītos stāstos iepazīsim dzīves nomocīto Gabrielu, kurš visu dzīvi saskāries ar līdzcilvēku pazemojumu, līdz nokļuva ar tiem vienā reisā; vientuļu oficianti, kura naksnīgajā klientā atpazīst vīrieti, kurš vainojams pie viņas tēva nāves; pavāri, kura problēmas risina ar žurku indes palīdzību; divus šoferus, kuru sāncensība uz vientuļa lauku ceļa beidzās ar mežonīgu sacensību, kā arī daudzus citus varoņus, kuros atpazīsim sevi vai savus tuvākos...

Negodīgums, netaisnība un pasaules ritējums var pakļaut mūs stresam... līdz eksplodējam. Šī filma ir par cilvēkiem, kuri eksplodē - bieži vien skaisti, emocionāli un tik ļoti, ļoti cilvēcīgi! Ovācijas Kannās, kritiķu un skatītāju sajūsmas, gandrīz "Oskara" balva un īsteni dienvidniecisks temperaments. Producents - pats Pedro Almodovars.

Seanss: 9. aprīlī pulksten 18:50, 11. aprīlis pulksten 13:30

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!