Foto: DELFI

Pēc kolēģu ieteikuma uzmest aci jaunajam realitātes šovam TV zvaigzne, arī iepriekšējo talantu šovu bargākais skolotājs - vokālais pedagogs, aktieris un režisors Edgars Kramiņš (attēlā) paskatījies dažas pārraides. Viss, ko viņš pēc to redzēšanas varēja darīt, bija šausmās saķert galvu.

"Tas, kas tur notiek, ir vienkārši briesmīgi. Gan no aktieriskā, gan scenārija viedokļa - bez komentāriem. Tas ir ļoti zems līmenis," sarunā ar DELFI Izklaidi jauno šovu skarbi kritizē Kramiņš. Viņš gan spriež, ka tā esot Latvijas tendence - viss iet uz leju visās sfērās. Kramiņu šokē topošo zvaigžņu jau tagadējā uzpūtība.

"Trakākais, ka viņi paši izskatās apmierināti ar to, ko dara. Tas ir ļoti skumji. Viņiem pašiem liekas, ka viņi ir ģeniāli, bet skaidrs, ka viņi ir absolūti diletanti. Ja šim šovam ir tie paši producenti, kas Jaunajai talantu fabrikai, tad viss skaidrs - viņi veidojot šovu, cer uz milzīgu naudas ekonomiju un to, ka dalībnieki paši tiks galā.

Ja šovs būtu kvalitatīvi izveidots, dalībniekiem šobrīd vajadzētu nevis vienkārši nīkt, bet gan intensīvi strādāt, mācoties rakstīt scenārijus, apgūstot režiju un aktiermeistarību. Bet TV3 un MTG princips ir mazāk dot un vairāk saņemt pretī.

Viņi nav gatavi ieguldīt naudu, lai notiktu šo jauniešu kvalitatīva apmācība, un rezultāts ir tāds, kādu to redzam," skaidro Kramiņš. Viņš pats skolotāja amatu iepriekšējos šovos esot uzņēmies par smiekla naudu, jo sapratis, ka vismaz kādam jāmēģina pašplūsmā atstātajiem talantiem ko iemācīt.

Skatuves ekspertam īpaši uzkrītošs licies fakts, ka šovā darbojas jaunieši ar runas defektiem, kas būtu ar steigu jālabo, ja kāds cer šos tipus izveidot par TV zvaigznēm. Protams, tas netiek darīts - mācību vietā dalībnieki dienas vada ņurcoties pa dīvāniem un paši sevi bildējot.

Kramiņš ar nožēlu spiests secināt, ka pat tiem jauniešiem, kuri no tiesas vēlas mācīties un ko darīt šovbiznesā, trūkst motivācijas, jo Latvijā šīs lietas notiek ļoti zemē līmenī, ko uzskatāmi apliecina TV zvaigzne. Eksperts spriež, ka pēc tam, kad jaunieši būs palīdzējuši televīzijai tikt pie naudiņas, viņi tiks aizmirsti.

"Kāda jēga šādiem šoviem, ja visi iepriekšējo šovu dalībnieki pēc tam ir spiesti atgriezties savās iepriekšējās darba vietās? Ja jaunietis pēc šova gribētu turpināt - Latvijā jau nav atbilstošu skolu. Visur maļas vieni un tie paši, jaunajiem nav iespēju.

Piemēram, Jaunās talantu fabrikas Ieva Pauliņa tik lieliski izpildīja dziesmas Daugaviņa un Dvēselīte. Kāpēc viņai Jāņa Petera jubilejas koncertā nedeva iespēju dziedāt? Tā vietā dzied Aija Andrejeva, kura vispār ir zem katras kritikas.

Ļoti labu dziesmu pēc šova ierakstīja Ravita Kreicberga. Nosūtīju to uz Latvijas Radio 2 ar aicinājumu iekļaut Muzikālajā bankā. Saņēmu atbildi, ka dziesma netiks iekļauta, jo Ravitai nav savs fanu loks.

Tāpat producents Juris Millers ziņoja, ka būs konkurss uz lomām viņa jaunajā projektā, bet beigās pat konkursa nebija - paņēma savus draugus. Kā lai nezūd motivācija?" sašutis par šovbiznesu Latvijā ir Kramiņš.

Par to, kur vispār varētu darboties TV zvaigznes radītie varoņi, Kramiņam nav saprašanas. Pašlaik šovā valda tāds juceklis, ka, iespējams, pat pašiem censoņiem nav skaidrs, par ko viņi vēlas kļūt.

"Varbūt vajadzēja sadalīt grupās - režisori, scenāristi, aktieri un attiecīgi skolot? Pašlaik šova uzstādījums aptver tik plašu spektru, ka nav brīnums, ka visi dalībnieki tajā nojūk. Un neviens viņiem nepalīdz, neviens neko nedara, lai viņus mācītu, vai ja dara, tas ir profesionāli vājš cilvēks," ar nožēlu secina eksperts.

Ja kādam no šiem jauniešiem pēc šova radīsies vēlme sevi pilnveidot, viņš gatavs palīdzēt. Taču, kā uzsver eksperts, viņiem pašiem jāsaprot, ka, ja vēlas kļūt par televīzijas cilvēku, jāmācās un jāiegulda darbs, nevis jājūtas kā ģeniālai zvaigznei, kādu sajūtu diemžēl rada dalība lētajos šovos.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!