Foto: F64

Ilggadējais Eirovīzijas nacionālās atlases fināla namatēvs, Ventspils mērs Aivars Lembergs (attēlā) atklāj, ka paziņojums par konkursa pārcelošanos uz Rīgu un noteikumu maiņu nācis pēdējā brīdī – kad šovam Ventspilī bija jau atlikta naudiņa. Lembergs pārliecināts, ka konkursa kvalitāte ar šo gājienu tikai zaudēs.

"Sadarbība ar Latvijas Televīziju (LTV) mums bija ļoti ilga, taču šogad viņi vienpusēji nolēma, ka konkurss pārtaps par Supernovu un notiks Rīgā. Pēkšņi nostādīja mūs fakta priekšā," sarunā ar DELFI Izklaidi par Eirovīzijas konkursa atlases aiziešanu no Ventspils teic Lembergs. Saņemot šo ziņu, Ventspils jau bijusi pilnībā sagatavojusies kā katru gadu rīkot pasākumu.

"Viss bija saplānots, mums arī nauda budžetā bija paredzēta tieši Eirovīzijas atlases fināla rīkošanai. Bet LTV vienkārši nolika fakta priekšā, domājot, ka tas, ko viņi tur izdomājuši, būs labāk.

Mēs pret to uzreiz bijām skeptiski. Mums likās, ka radot vēl vienu "talantu fabriku", pastāv ļoti liels risks, ka zudīs tā kvalitāte, kāda līdz šim bijusi pašmāju konkursa atlases finālam. Daudzi izpildītāji jau ir izauguši no Talantu fabrikas, kāpēc lai viņi atkal tādā piedalītos?

Eirovīzija - tas ir šovs, un arī nacionālās atlases fināls ir šovs. Jautājums, vai mēs to protam uztaisīt, vai nē. Nu, bet tā ir televīzijas izvēle," skeptisks ir Lembergs. Ventspils mērs uzver, ka pati pilsēta ar konkursa aiziešanu neko daudz nezaudēs.

"Mums Eirovīzija bija mārketinga pasākums, kurā mēs reklamējām pilsētu. Tikai tāpēc viņu finansējām. Viņai bija liela auditorija, arī reitingi nebija slikti. Mēs to pagriežam citā virzienā, turpinot mārketingu citādi," stāsta Lembergs. Viņš gan īsti neizprot, kā LTV iedomājusies uzlabot konkursa kvalitāti, vienkārši nomainot nosaukumu un telpas.

"Ne jau nosaukums, žanrs vai telpas vainīgas. Sliktam dejotājam kājas maisa. Viss ir menedžeros. Prot noorganizēt - no nekā var uztaisīt kaut ko. Un otrādi - no kaut kā laba var uztaisīt neko," problēmu iezīmē Ventspils mērs.

Lai gan viņam pašam nav bijis laika paskatīties LTV translēto dalībnieku atlasi, jomas profesionāļi Lembergam nodevuši ziņu, ka nekas labs tur neesot bijis. Taču Lembergs kā savas zemes mākslinieku patriots nezaudē cerību.

"Var jau būt, ka atrodas kāda ļoti vienkārša, melodiska un lipīga dziesmiņa. Nekad nesaki nekad. Es jau novēlu, lai Latvija izvēlas tādu dziesmu un izpildītāju, kas iekļūst lielajā finālā un iegūst pirmo vietu Eiropā. Jo tā jau ir visas Latvijas uzvara, ne viena izpildītāja vai Ventspils uzvara.

Es biju Singapūrā, un tur bija tāda nakts ekskursija zooloģiskajā dārzā. Gide jautāja, no kurienes es esmu. Atbildēju, ka no Latvijas. Un viņa uzreiz teica - ā, jūs reiz uzvarējāt Eirovīzijas finālā.

Vairāk neko par Latviju viņa nezināja. Tādas lietas, kā kurā organizācijā mēs esam, tauta jau nezina. Bet ir lietas, kas ir vērtības visur - kultūra un sports ir vienas no tām," priecājas Lembergs, piezīmējot, ka ārzemēs Latviju atpazīst arī pēc futbola un basketbola klubiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!