Foto: AP/Scanpix
Šomēnes aprit 20 gadi, kopš populārā amerikāņu televīzijas šova "The Ellen DeGeneres Show" vadītāja Elena Dedženeresa (attēlā kopā ar sievu) publiski paziņoja par savu homoseksuālo orientāciju, gandrīz pārvelkot svītru savai karjerai.

Šobrīd "iznākšana no skapja" nav nekāds retums un daudzas slavenības, kuras saista sava dzimuma pārstāvji, droši to publisko un kopā ar savu partneri apmeklē dažādu pasākumus. Bet Elenas atklātais paziņojums 1997. gadā bija revolucionārs gājiens, kas pamatīgi sašūpoja sabiedrību.

Savu orientāciju Elena bija atklājusi Opras Vinfrijas šovā, tam sekoja žurnāla "Times" vāks ar Elenas foto un tekstu "Aha, esmu lesbiete", bet vislielāko rezonansi radīja viņas seriālā "Ellen" atveidotā tēla iznākšana no skapja – savu interesi par sievietēm Elenas varone seriālā atklāja psihoterapeitei, kuru tēloja Vinfrija.

Šī sērija ar nosaukumu "The Puppy Episode" 1997. gada aprīļa izskaņā kļuva par īstu apvērsumu un ietekmēja gan televīzijas saturu, gan seksuālo minoritāšu kustību, bet šī gada aprīļa beigās Elenas šova faniem būs iespēja baudīt epizodi, kurā viņa kopā ar Opru un seriāla radošo komandu atcerēsies zīmīgo notikumu. Tāpat jubilejas šovā slavenības un Elenas fani atklās, kā iemīļotās TV sejas iznākšana no skapja iespaidojusi viņu dzīves.

Foto: Vida Press
Elena savu karjeru sāka kā stand-up komiķe. Viņas veiksmes stāsts aizsākās 1994. gadā, kad aktrise sāka filmēties seriālā "Ellen", kas šādi tika nosaukts par godu viņai. Tomēr atklātība 1997. gadā gandrīz maksāja viņai karjeru, jo paziņojums ietekmēja reitingus un seriāla filmēšanu pārtrauca. Dedženeresa atgriezās uz stand-up komēdiju skatuves. Neveiksmīgi bija arī centieni 2001. gadā atsākt seriāla filmēšanu.

Elena nepadevās un pēc diviem gadiem radīja sarunu šovu "Ellen: The Ellen DeGeneres Show", kas piedzīvoja pārsteidzošus panākumus. Šovs veiksmīgi darbojas jau 14 gadus.

Elena vairākkārt ir iekļauta ikgadējos pasaules ietekmīgāko sieviešu topos, kā arī atrodama citos veiksminieku un pelnošāko jomas profesionāļu sarakstos. 2016. gada izskaņā toreizējais ASV prezidents Baraks Obama ar aizkustinošu runu pasniedza Elenai Dedženeresai Brīvības balvu par cīnīšanos par homoseksuāļu tiesībām.

Elena ir arī aktīva geju un lesbiešu tiesību aizstāve, kaut 1997. gada "Times" izlaidumā viņa atklāja: "Es nekad neesmu gribējusi būt geju sabiedrības daļa. Nekad. Es atklāju savu orientāciju, jo vēlos būt godīga pret sevi."

Foto: Vida Press
Veiksmīgi ir nokārtojusies ne tikai komiķes karjera, bet arī privātā dzīve. No 1997. līdz 2000. gadam TV dīvai bija attiecības ar biseksuālo aktrisi Annu Hešu, bet vēlāk viņa satikās ar aktrisi un fotogrāfi Aleksandru Hedisoni.

Kopš 2004. gada Elenas dzīvesbiedre ir seriālu "Ally McBeal" un "Arrested Development" valdzinošā aktrise Porša de Rossi. Pēc četru gadu draudzības viņas mija gredzenus kopīgajā mājvietā Losandželosā. Elena bija tērpusies smokingā, bet Porša – tradicionālā līgavas kleitā, un šo stilu pāris saglabājis arī vēlāk, apmeklējot dažādus šovbiznesa pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!