Foto: DELFI

Jau ceturtdien, 12. maijā, Latvijas pārstāvis Justs Sirmais kāps uz skatuves Stokholmā, lai ar dziesmu Heartbeat mēģinātu savaldzināt klausītājus Eiropā. Ekspertu prognozes attiecībā uz viņa iespējamo sniegumu šogad ir ļoti atšķirīgas.

Spekulācijas ap to, kā jauniņajam Justam veiksies starp daudziem pieredzējušiem mūziķiem no desmitiem dažādu valstu, sākās jau februāra izskaņā, kad tapa zināms, ka Latviju konkursā šogad pārstāvēs valstī vēl ne tik plaši zināmais mākslinieks.

Producents Juris Millers steidza paust bažas, ka uz Eiropas grandu fona mūsu mazais Justs izskatīsies krietni citādāk, nekā starp Latvijas konkurentiem. Arī vokālais pedagogs un mūzikas eksperts Edgars Kramiņš nav īpaši pārliecināts par vēl ne tik pieredzējušā Justa balss spējām.

Taču nu ir pagājuši vairāk nekā divi mēneši, kuru laikā Justs intensīvi strādājis, turklāt arī dažādu bukmeikeru prognozes ir Latvijai iepriecinošas. Pašmāju mūzikas eksperti, kuri ir lietas kursā gan par to, kā lietas notiek lielajā Eirovīzijā, gan par to, kā Justs pēdējo mēnešu laikā progresējis, atklāj savas prognozes konkursa sakarā.

Guntars Račs: Justs būs piecpadsmitniekā

Foto: DELFI

Kompāniju Mikrofona ieraksti un Izdevniecība MicRec viens no dibinātājiem, mūziķis un dzejnieks Guntars Račs (attēlā) īsi pirms Justa došanās uz Zviedriju pārliecinājies par jaunā mākslinieka spējām, tāpēc ir noskaņots optimistiski.

"Es domāju, ka mums šogad nebūs jākaunas par savu Eirovīzijas pārstāvi, un tas jau vien ir sasniegums. Prognozēju, ka Justs pārvarēs pusfināla barjeru un finālā iekļūs piecpadsmitniekā ar ļoti lielām cerībām uz desmitnieku," sarunā ar DELFI Izklaidi spriež Račs.

Eksperts skaidro, ka tas nav viņa viedoklis vien – visi mūzikas draugi Latvijā un ārpus tās, kam atrādīts Justs, esot izteikuši ļoti pozitīvas atsauksmes. Lai arī Justs uz Eirovīzijas skatuves visdrīzāk neiznāks pārspīlēti šikā tērpā un nepaliks atmiņā neredzēti krāšņa šova dēļ, tas pat nav vajadzīgs.

"Justs ir moderns cilvēks bez īpašām pazīmēm, un domāju, ka tas kotēsies labāk, nekā bezjēdzīga ākstīšanās. Viņš ir pieņemams visām balsotāju kategorijām – tiem, kam patīk labi dziedātāji, tiem, kam patīk puiši, tie, kam patīk moderna mūzika," Justa vienkāršos, bet efektīgos trumpjus analizē eksperts.

Lai arī šogad Eirovīzijas finālā netrūks atraktīvu dziedošu puišu, Račs spriež, ka Justam no šīs konkurences nav jābaidās. "Tas, ka viņš ir jauniņš, savā ziņā ir pat pluss. Ja Justs būtu pārāk rafinēts un pieredzējis, viņš riskētu uz skatuves kļūt mākslīgs un neinteresants.

Īsi pirms viņa došanās uz Zviedriju kopā pabijām SuperMikrofonā. Tad arī pārgāja manas bažas par to, ka pie lielākas slodzes Justs varētu zaudēt savu patīkamo vīrišķīgo krekšķīti. Būs ar viņu viss superīgi, esmu pārliecinājies un drošs, ka viņš nesalūzīs," arī tautu nomierināt var Račs.

Toms Grēviņš: Piecinieks būs!

Foto: Publicitātes foto

Radio dīdžejs un konkursa Supernova vadītājs Toms Grēviņš (attēlā), kuram Eirovīzijā būs tas gods paziņot Latvijas balsojuma rezultātus, pamatīgi izpētījis dažādas prognozes konkursa sakarā un ir drošs par Justa sniegumu.

"Piecinieks būs! Bukmeikeru prognozēs Justs ieņem apmēram septīto vietu, un, cik zināms no iepriekšējiem gadiem, bukmeikeru prognozes ir svarīgs indikators," DELFI Izklaidei atklāj Grēviņš.

Preses konferencē pirms Justa aizbraukšanas uz Zviedriju Grēviņš pārliecinājies, ka jaunais mākslinieks ir ļoti labā vokālajā līmenī. "Viņš pēc Supernova ir daudz strādājis un ļoti, ļoti labi sagatavojies," uzsver Grēviņš.

Eksperts gan neslēpj – pēc viņa domām Justs ar savu Heartbeat izskatās tieši tāpat kā citas fināla dziesmas. "Šogad Eirovīzijā ir tikai dažas dziesmas, kas atšķiras no pārējām.

Tā ir Zviedrijas If I Were Sorry, kas, pateicoties pareizi nostrādātai kampaņai, dzirdama radiostacijās visā Eiropā, kā arī arī Francijas J'ai cherché," godīgi atzīst Grēviņš.

Ralfs Eilands: Var neiekļūt finālā, bet tas nekas

Foto: DELFI

Pieredzes bagātais mūziķis Ralfs Eilands (attēlā), kurš pats savulaik pārstāvējis Latviju Eirovīzijā, vairs neseko rezultātu paziņošanai tiešraidē, jo lieliski zina, kā aizskatuvē notiek balsu pirkšana un kas ir politiskais balsojums. Mūziķis vairāk par iekļūšanu finālā novēl Justam nostartēt tā, lai pašam prieks, jo vieta kopvērtējumā mūsdienās vairs neizsakot neko.

"Ārzemēs cilvēki, izdzirdot par Eirovīziju, sāk rēkt. Tas ir vairāk tusiņš, iespēja jauniem māksliniekiem. Eirovīzija ir pilna "zaļo gurķu", tā ir iespēja viņiem pagozēties lielākas publikas priekšā, gūt jaunu pieredzi.

Sen jau vairs nav tā, kā bija ABBA laikos – tas, kurš uzvar Eirovīzijā, nekļūst par zvaigzni visā pasaulē. Vēl vairāk – cik zinu no citu valstu pieredzes, uzvara savas valsts Eirovīzijā mūziķim negarantē popularitāti pat savā valstī," interesantus faktus atklāj Eilands.

Mūziķis uzsver, ka Latvijā Eirovīzijas nozīme ir pārvērtēta. "Tas ir pasākums savai auditorijai. Nav noslēpums, ka uz to brauc liela daļa geju, cilvēki, kam ir sava gaume. Latvieši to vērtē augstāk, nekā tas viss patiesībā ir vērts. Man, piemēram, vispār nepatīk trešdaļa no tā, kas šogad ir finālā.

Kāda starpība, vai Latvijas pārstāvis uzvarēs? Es uzskatu, ka svarīgāk par to, kāda vieta ir kopvērtējumā, ir tas, lai valsts tiktu parādīta kvalitatīvi.

Labāk aizbraukt ar kvalitatīvu numuru, kas netiek finālā, nekā pielāgoties kaut kādam iedomātam standartam, lai tikai būtu finālā. Es biju ļoti priecīgs gadā, kad Latviju pāstāvēja Intars Busulis.

Jā, viņš netika finālā, bet es līdz pēdējam izbaudīju kvalitatīvo šovu," atklāj mākslinieks. Justa dziesma viņam patīk, bet tas, ko viņš kā Eirovīzijā jau pieredzējis zēns, var novēlēt kolēģim – neuztraukties par to, kura vieta iegūta kopvērtējumā, jo notikt var viss.

"Ja arī Justs netiks finālā, es neņemšos viņu zākāt. Es ļoti labi zinu, kā notiek balsojums. Pat turpat, aizkulisēs, notiek reāla balsu pirkšana. Justam novēlu vienkārši labi nostartēt, lai mājās visiem ir prieks, bet pašam Justam – iedvesma iet tālāk," kolēģim vēl Eilands.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!