31. decembra vakarā Latvijas Televīzija (LTV) bija sarūpējusi īpašu šovu – vērienīgu Blaumaņa gadumijas mistēriju Lai dzīvojam, lai svinam, kas radīja lielu izbrīnu un pat sašutumu ne vienam vien televīzijas skatītājam, kurš Vecgada vakaru bija nolēmis sagaidīt pie televizora.

Raidījuma ideja bija vienkārša - dažādi populāri aktieri un citi skatuves mākslinieki fonogrammas pavadībā grozījās un plātīja muti pie dažādos laikos ļoti populārām melodijām, tādējādi atdarinot skolās tik ļoti iecienītās popielas.

Uz skatuves šajā vakarā kāpa tādi aktieri kā Ģirts Ķesteris, Olga Dreģe, Dita Lūriņa-Egliena un viņas vīrs Mārtiņš, Jānis Skanis, Raimonda Vazdika, Artis Robežnieks, Mārcis Maņjakovs, Ieva Pļavniece, Rihards Lepers un citi, kā arī mūziķi Niks Matvejevs, Samanta Tīna (attēlā), grupas PerR puiši, Dons un citi.

Vakara vadītāja pienākumi bija uzticēti pieredzes bagātajam jokdarim Fredim jeb Andrim Freidenfeldam, scenāriju mistērijai veidojusi rakstniece Dace Judina, televīzijas iestudējumā to iedzīvināja režisore Svetlana Rudzīte, bet projekta producents bija pieredzes bagātais Niks Volmārs.

Kā pirms Vecgada vakara skaidroja LTV pārstāvji, rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa vārds šīs gadu mijas šovam bija izvēlēts, jo 1. janvārī Blaumanim aprit 150 gadi un viņš kļūs par UNESCO gada cilvēku, un šo notikumu LTV vēlējās godināt īpaši.

Tiesa, gaidītās patīkama Vecgada vakara pavadīšanas vietā daudzi Latvijas Televīzijas skatītāji piedzīvoja nepatīkamu pārsteigumu, un raidījuma laikā sociālie tīkli burtiski vārījās no kaislīgiem viedokļiem par televizoru ekrānos redzamo.

"Blaumanis kapā ir apgriezies otrādi. Ko darīt ar radošo brigādi priekšā pateica deputāts Kabanovs "Nošaut un viss!"," vīteroja politiķis un žurnālists Kārlis Seržants.

"Biju apmulsusi par LTV šovu (?) ar Blaumani. Nezinu, ko domāt. Vai mums nav latviešu dziesmu? Vai protam tikai uz fonogrammu muti plātīt?" šovs bija samulsinājis arī Elitu Veidemani.

Viedoklis par raidījumu bija arī rakstniecei Dacei Rukšānei, kuru šausmināja tas, ka "pēc kvantu fizikas" LTV Jaungada raidījums eksistē arī pēc tā beigām, bet Rīgas mēra Nila Ušakova sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Kononova bija vēl lakoniskāka: "Jezus...LTV1...es laikam kko nesaprotu... :))"

Mūziķi un televīzijas un radio raidījumu vadītāju Aigaru Runči bija izbrīnījis fakts, ka arī Dailes teātra aktieris Intars Rešetins, kurš kopā ar Ditu Lūriņu "izpildīja" dziesmu Somethin' Stupid, piekritis piedalīties šajā pārraidē.

"Kā teiktu Yana Kay - pusstunda kauna un pilns ledusskapis! :) Es pats skatīšos to "Mākslu" rīt, bet Twiterī var nojaust cik laba tā ir!" vīteroja pats Rešetins.

Jaunais režisors Aiks Karapetjans redzēto raksturojis īsi, vēstot, ka LTV1  "rāda vācu porno", bet Latvijas Nacionālā teātra aktieris Artuss Kaimiņš redzēto nodēvējis par "Jaungada šausmām".

 Arī daudzi citi skatītāji Twitter tīklā pauduši sašutumu un izbrīnu par redzēto - daudzi to dēvēja par murgu, neprofesionālu haltūru, svētku vājprātu, "tizluma tizlumu" un veltīja šovam citus neglaimojošus raksturojumus, bet vislielāko neizpratni radīja Rūdolfa Blaumaņa vārda izmantošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!