Foto: DELFI
Ceturtdienas, 19. oktobra, vakarā pie televīzijas "STV Pirmā!" skatītājiem devās sociālais raidījums "Caur ērkšķiem uz...", kurā deviņas sievietes mēģinās piepildīt savus sapņus un uzsākt ceļu uz dzīves mainīšanu.

Pirmās divas projekta sērijas veltītas, lai iepazītos ar dalībniecēm, un pirmā pārraide skatītājiem atklāja transseksuāļa Lindas, alkoholiķes Sintijas, laucinieces Ineses un homoseksuāli orientētās Laimas stāstus.

Tas, ka šis sociālais projekts būs spraigs un dažādām kaislībām pārbagāts, kļuva skaidrs jau tad, kad dalībnieces sāka pulcēties noteiktajā vietā, lai dotos uz savrupnamu Ādažos, kur viņas dzīvos pārvērtību laikā.

Sintija uz filmēšanu bija ieradusies krietnā skurbulī, un tas ne visām pārējām dalībniecēm šķita pieņemami. Pamazām pulcējoties visai raibajai kompānijai, iezīmējās arī tas, kuras šova laikā sadraudzēsies, bet kuras, visticamāk, kopīgu valodu neatradīs.

Foto: DELFI Sintija
Pēc ievākšanās mītnesvietā meitenes ļāvās arī kopīgai alkohola iemalkošanai, no kuras gan bija izslēgta Sintija – pārējās dalībnieces uzskatīja, ka viņa ir pelnījusi sodu par pārmērīgo aizraušanos ar apreibināšanos jau pirmajās projekta stundās.

Tika atklāts arī kāds īpaši skumjš pavērsiens – mēnesi pēc projekta filmēšanas mūžībā aizgājusi viena no projekta dalībniecēm Deivija. 31 gadu vecās Deivijas dzīvesstāsts bija skarbs – jau 14 gadu vecumā viņa sāka nodarboties ar prostitūciju, un tolaik bijusi jaunākā reģistrētā prostitūta Latvijā.

Foto: DELFI Deivija
Ilgus gadus lietots heroīns, un vairākkārt Deivija arī nonākusi cietumā. Sieviete bija precējusies, bet pirms četriem gadiem vīrs nomiris. Viņa pasaulē laidusi divus bērnus – dēlu un meitiņu –, kuri aug pie audžuvecākiem.

Košo kompāniju apmeklēja arī projekta vadītājs, rokmūziķis Jānis Bukums, kurš dalībnieces iedvesmoja ar uzmundrinošu runu. Tā kā vīrietim pašam izdevies uzveikt alkohola atkarību, viņš ar savu piemēru iecerējis iedrošināt arī projekta dāmas.

Kad sarunas bija nonākušas līdz dalībnieču privāto attiecību iztirzāšanai, par lielāko pārsteigumu parūpējās Linda, kura atklāja, ka ir transseksuālis. Lai gan dažas no dalībniecēm sprieda, ka ir nojautušas, ka tā varētu būt, lielāko daļu tas patiesi izbrīnīja.

Zemāk iespējams ielūkoties videostāstos par četrām šova dalībniecēm.

Dzīve nepareizā dzimuma ādā

47 gadus vecā Linda pasaulē nākusi kā vīrietis un ilgi arī tā dzīvojusi, bet tad sapratusi, ka nevēlas vairs izlikties.

Mainoties ārējam izskatam, Linda diemžēl zaudēja darbu. Tad viņa sāka dzīvot kā sieviete, un drīz vien par to, ka reiz bijusi vīrietis, liecināja tikai pase.

Linda uz raidījumu atnākusi mazvērtības kompleksu mākta – viņa neuzdrošinās izvēlēties darbu, kas viņai patiešām patīk, jo netic, ka kāds pie sevis ņemtu strādāt cilvēku, kurš pēc pases ir vīrietis, bet izskatās kā sieviete. Lai pelnītu naudu iztikai, Linda šobrīd strādā video čatā, kā arī nodarbojas ar prostitūciju.

Sistēmas bērns

Sintijas bērnība ir bijusi ļoti skarba – viņa augusi alkoholiķu ģimenē un cietusi no vardarbības. Sintijas māte mīlēja iedzert, bet tēvs nomira, kad meitene bija pavisam maza. Sintijas mātei ir vājība ne tikai uz alkoholu, bet arī uz likuma pārkāpšanu – lielāko daļu Sintijas bērnības māte pavadījusi apcietinājumā.

Pati meitene bērnību pavadījusi vairākos bērnu namos un krīzes centros, bet, sasniedzot 18 gadu vecumu, jaunā sieviete pirmo reizi arī pati nonāca bezpajumtnieku patversmē, kuru nu jau astoņus gadus periodiski dēvē par savām mājām.Šovā viņa piedalās, jo vēlas atmest alkohola lietošanu un atrast darbu.

Meitene, kura agri kļuva pieaugusi

Laima ir jauka, sirsnīga, iejūtīga lauku meitene, kura neslēpj savu seksuālo orientāciju – viņa ir lesbiete. Viņa dzīvo ar mammu, kura lieto alkoholu un regulāri maina mīļākos, visbiežāk izvēloties agresīvus tipiņus, kuri māti sit. Kopā ar Laimu un viņas māti dzīvo arī viņas jaunākā māsa, par kuru meitene kopš bērnības rūpējusies.

Laima sapņo tikt prom no laukiem un pārcelties uz dzīvi Rīgā – viņa vēlas studēt, atrast darbu un beidzot iemācīties parūpēties arī par sevi.

Sieviete ar sapni par sievišķību

Inese ir ļoti kolorīta, skaļa lauku meitene, kura sevi dēvē par nerātno bumbulīti. Viņa nākusi no septiņu bērnu ģimenes, kur katram nācās par izdzīvošanu cīnīties pašu spēkiem, jo vecāki tā vietā, lai rūpētos par bērniem, priekšroku deva alkoholam. Visu mūžu Inese dzīvojusi Kaivē, nekurienes vidū, mazā lauku mājiņā. Šobrīd viņa tur mitinās kopā ar civilvīru, kurš par sievieti ir 20 gadus vecāks, un abu bērniem.

Inese ne tikai nekad nav bijusi Rīgā, bet arī nekad nav apmeklējusi skaistumkopšanas salonu vai profesionālu frizieri, un, piedaloties šovā, viņa vēlētos izbaudīt kaut nelielu daļu no tā, kas daudzām sievietēm ir ikdiena. Vēl Inese sapņo kļūt par auklīti un atgūt pašapziņu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!