Foto: ESA
Eiropas Kosmosa aģentūras aptuveni tonnu smagā Gravitācijas lauka un okeānu cirkulācijas pētījumu zonde (GOCE) jeb "Kosmosa Ferrari" iegāja Zemes atmosfērā un sadega, pēc ekspertu vērtējuma, zondes atlūzas nav nodarījušas postījumus, ziņo raidsabiedrība BBC.

GOCE iesauca par "Kosmosa Ferrari" zondes izsmalcinātā dizaina dēļ. Zonde pētīja Zemes gravitācijas lauku un okeānu plūsmu vairāku gadu garumā, taču tai beidzās degviela. Itālijas valdība svētdien brīdināja iedzīvotājus, ka svētdienas vakarā vai agrā pirmdienas rītā tās teritorijā var nokrist atlūzas no novecojuša pētījumu satelīta, taču šobrīd aģentūra ziņo, ka zonde ir sadegusi.

Šī bija pirmā nekontrolējamā Eiropas zondes krišana pēdējo 25 gadu laikā. GOCE strādāja 224 kilometru augstumā, zemāk nekā citas līdzīgas zondes, un tam bija nepieciešama pastāvīga dzinēja jauda, taču pagājušajā mēnesī zondei beidzās degvielas krājumi.

Jau ziņots, ka GOCE tika palaista kosmosā 2009.gadā un fiksēja katrā minūtē notikušās variācijas ar gravitācijas iespaidu uz planētu. Kosmiskās zondes savāktie dati ļāva zinātniekiem uzlabot izpratni par okeānu kustībām.

GOCE sākotnēji strādāja 260 kilometru augstumā, bet pēc tam tā orbīta tika samazināta līdz 224 kilometriem, kas bija jebkad zemākā zinātniskā satelīta orbīta.

350 miljonus eiro vērtā misija bija paredzēta uz 20 mēnešiem, taču GOCE nokalpoja divreiz vairāk par sākotnēji ieplānoto termiņu.

21.oktobrī satelītam beidzās degviela un tagad GOCE kļuvis par upuri pats savam izpētes objektam - Zemes pievilkšanas spēkam. Kosmiskais lidaparāts sāks sairt, kad tas ieies mezosfērā - aptuveni 80 kilometru augstumā

Kā pirms satelīta nogādāšanas kosmosā izteicās zinātnieki, tas īpaši izcēlās ar savu ārējo izskatu. Lielākā daļa pavadoņu ir neglītas kastes, bet GOCE zinātnieki dēvēja par visskaistāko jebkad uzbūvēto satelītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!