Foto: Privātais arhīvs

Kādā ezerā Ķīnā makšķernieki atklājuši dīvainu radību, kas atgādina ārpuszemes izcelsmes parazītu no filmas Svešie. Tiesa, šis eksemplārs cilvēkiem nav bīstams, jo pārtiek galvenokārt no vēžveidīgajiem.

Želejai līdzīgais zobainis, kura fotogrāfijas spēj nobiedēt pat zinātniskās fantastikas fanus, patiesībā ir rets grunduļu dzimtas pārstāvis, neoficiāli saukts par purpura zuti.

Zutis tika noķerts Ķīnas austrumu daļas provincē Czjansu, un ekspertus pārsteidzis tieši tas, ka viņš manīts ezerā, jo līdz šim tika uzskatīts, ka šādas zivis dzīvo tikai jūras ūdeņos un upēs.

Ihtiologi šo radību pieskaita amfidromām, kas ir termins zivīm, kuras dzīves cikla laikā migrē starp sālsūdeni un saldūdeni, tomēr bez tipiskā mērķa vairoties. Šis zutis dzīves laikā pārvar vairākus simtus kilometru.

Tāpat purpura zutis ilgāku laiku spēj pavadīt bez ūdens - tas viņam izdodas, bronhu dobumā uzkrājot pietiekami daudz gaisa. Pieaudzis eksemplārs var sasniegt 30 centimetru garumu un ēd vēžveidīgos, sīkas zivtiņas un nelielus bezmugurkaulniekus.

Sastapt viņu var pie Austrumāfrikas, Indijas un Austrālijas krastiem, reizēm arī netālu no Japānas, Bangladešas, Austrumgvinejas un Jaunkaledonijas.

Zivs ir ēdama, taču nekam citam īsti neder, iespējams, tieši sava biedējošā izskata dēļ. Turklāt eksperti ziņo, ka šis Ķīnā atrastais eksemplārs izskatās vēl biedējošāk par citiem saviem sugasbrāļiem.
Foto: Privātais arhīvs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!