Foto: Publicitātes foto
Starptautiska biologu grupa no Baknelas universitātes, kas atrodas Luisburgā, Pensilvānijas štatā, Dienvidsudānā atklājusi jaunas sikspārņu sugas pārstāvi, kas ļoti līdzinās bambusu lācim jeb pandai.

Veicot pētījumus, zinātnieki secinājuši, ka atrastais eksemplārs ir tāds retums, ka tas, visdrīzāk, tiks pieskaitīts jaunai sikspārņu ģintij.

"Manu uzmanību uzreiz piesaistīja neparasti skaistais sikspārņa tonis. Viņš bija ļoti līdzīgs pandai, un tomēr, lai gan esmu šīs nozares speciāliste, uzreiz sapratu, ka nekad dzīvē neesmu redzējusi neko tamlīdzīgu," komentēja universitātes bioloģijas katedras docente Dīanna Rīdere (DeeAnn Reeder).

Pēc zinātnieces vārdiem, lai atrastu kaut ko līdzīgu šim sikspārnim, viņai nāktos ziedot visu atlikušo dzīvi.

Pēc atgriešanās no Āfrikas biologi centās noskaidrot, vai šis pandai līdzīgais radījums ir līdzīgs eksemplāram Glauconycteris superba, kas 1939. gadā tika nofotografēts Kongo Demokrātiskajā Republikā (tolaik - Beļģu Kongo) un kas vienīgais nedaudz atgādina jaunatrasto lidoni.

"Pēc konsultēšanās ar kolēģiem mēs secinājām, ka šis sikspārnis nepieder nevienai no zināmajām sikspārņu ģintīm - mums patiešām palaimējās uzdurties unikālam dabas brīnumam," teica Rīdere.

Viņas rakstā, kas publicēts žurnālā ZooKeys, jaunais sikspārnis klasificēts kā atsevišķas ģints pārstāvis, kam dots vārds Niumbaha superba (no zande valodas vārda "rets" jeb "īpašs").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!