Foto: Kadrs no video

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite marta vidū paziņoja, ka premjerministrs Sauļus Skvernelis ar savu neseno apgalvojumu, ka latvieši lietuviešiem "nav brāļi, bet konkurenti daudzās jomās", darījis Lietuvai kaunu starptautiskā mērogā. Nu latviešiem jeb "braļukām" atvainoties steidzis arī populārais kaimiņzemes žurnālists un komiķis Andrjus Tapins.

Intelektuālā humora šova "Laikykites ten" vadītājs savā jaunākajā pārraidē latviešu valodā atvainojies par premjera izteikumiem un aicinājis neņemt pie sirds viņa sacīto.

"Varbūt mūsu vēstures pēdējās dienas tiek sauktas par Saules aptumsumu, jo mūsu ministru prezidents Sauļus Aptumsums izdomāja pamuldēt, ka latvieši mums nav brāļi," klāstījis Tapins, piebilstot, ka "mūsu ministru prezidents vēl ir jauns, vēl tikai mācās paklusēt".

Tāpat arī raidījuma vadītājs norādījis – lietuvieši mēdz pasmieties par latviešu valodu, bet latviešiem tagad esot visas iespējas pasmieties par lietuviešu ministru prezidenta valodu. "Tad būsim kviti," piebildis Tapins.

Komiķis "braļukas" arī aicinājis nedusmoties par to, ka Grībauskaite nav atbraukusi uz Latvijas simtgades svinībām.

"Nedusmojieties, "braļukas" un māsiņas, jo mēs nedusmojamies, ka jūsu bankas kopā ar igauņiem atmazgā naudu, bet mūs nepaaicina. Nedusmojamies, ka jūs uzvarējāt "Eirovīzijā", nedusmojamies, ka tikāt uz Eiropas futbola čempionāta pēdējo kārtu," asprātīgi piebildis Tapins. Raidījumā arī atskaņota īpaša atavinošanās dziesma latviešiem.

Atgādinām, ka Skvernelis, kurš maijā gaidāmajās vēlēšanās gatavojas kandidēt uz prezidenta amatu, tiekoties ar vēlētājiem, izteica apgalvojumu, ka latvieši lietuviešiem "nav brāļi, bet konkurenti daudzās jomās".

Pats Skvernelis neilgi pēc tam savā "Facebook" profilā gan skaidroja, ka viņš neesot citēts precīzi, un apsūdzēja "Lrt.lt", ka tas sabiedrībai sniedzis tendenciozu un izkropļotu informāciju, cenšoties mest ēnu uz viņu un sanaidot kaimiņvalstis.

Vēlāk portāls precizēja premjera teikto: "Latvieši un igauņi mums, varētu domāt, visā pilnībā būtu brāļi, taču tā nav. Runājot par to pašu Latviju, ekonomikā tā ir viena no mūsu lielākajām konkurentēm."

Savukārt prezidente Grībauskaite vēlāk paziņoja, ka premjers apkaunojis savu valsti.

"No premjera puses ir vajadzīgas īpašas spējas, lai darītu tik lielu starptautisku kaunu," viņa sacīja žurnālistiem Viļņā pēc nobalsošanas pašvaldību vēlēšanu otrajā kārtā, pieminēdama gan Skverneļa izteikumus par kaimiņiem, gan rīcību nesenā Izraēlas apmeklējuma laikā.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!