Foto: DELFI
Laikā, kad savu latviskumu ir aplam viegli pazaudēt izkārtņu un zīmolu daudzvalodībā, kā saukts nāk pašmāju tautas mūzikas „veterānu” – apvienības „Iļģi” Ziemassvētku albums ‘Totari’.
Atbildot uz likumsakarīgi bezgalīgajām pirmssvētku ārzemju mūzikas izlasēm, būtībā arī Ilgas Reiznieces svaigāko jaunrades augli iespējams uzskatīt par sava veida latviešu Ziemassvētku laika „labāko dziesmu apkopojumu” – albuma ‘Totari’ lielākā daļa ir tieši tradicionālu latviešu Ziemassvētku dziesmu aranžējumi, kamēr grupas „Iļģi” oriģinālkompozīcijas albumā ir tikai trīs – liegais kanons ‘
Kaladū
’, enerģētiskais ‘Pūti pūti ziemelīti’ un instrumentālais ‘Saulīte gulēja’. Par zināmu pārsteigumu parūpējas albuma kompozīcija ‘
Eima bišu klausītiesi
’, kuras muzikālo pamatu veidojis interesants viduslaiku melodijas no Šartras un tradicionālas angļu Ziemassvētku dziesmas aranžējums, kas ir rezultējies teju vai perfektā ķeltu mūzikas skolas skicē, kas izteikta latviešu valodā.

Neteiktu, ka tikai tāpēc vien, ka „Iļģi” ne pārāk bieži pārsteidz savus klausītājus ar jauniem ierakstiem, ‘Totari’ būtu izpelnījies kādu uzmanību. Protams, gluži kā pirms diviem gadiem klajā nākušais ‘Kaza kāpa debesīs’ un tā ideālā skaņas kvalitāte, kas joprojām ļauj disku izmantot kā parocīgu „testa” ierakstu, arī ‘Totari’ ir pārdomāts, sabalansēts un audiālā ziņā harmonisks, kas nav visai bieža parādība pašmāju mūzikas ierakstu vidē (prātā nāk šīgada „R.A.P.” albums). Tomēr ‘Totari’ galvenā vērtība ir un paliek tajā, kas nemaz nav „Iļģu” izgudrots vai patapināts. Neierobežotā, neviltotā, sirsnīgā, neprātīgā latviskumā, ko patiesi novērtēt vien spēs tas, kurš kaut reizi dzīvē būs gājis čigānos, vilcis bluķi un, pats galvenais – dziedājis tautas dziesmu, kas ir un paliek latviešu kultūras zīmogs.

Vērtējums:

Iesaku:
Kaladū ’;
Nerejati ciema suņi ’;
Eima bišu klausītiesi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!