Foto: DELFI
Jūlijs, kā ik gadu, ir karstākais festivālu laiks. Lai kāds no festivāliem neapvainotos, virsrakstā tos neesam likuši .... Visiem vietas nepietiktu, bet katrs ir ar kaut ko īpašs, neatkārtojams un vienreizējs. Taču bez festivāliem jūlijs šogad iezīmīgs arī ar citiem notikumiem.

Mēnesis iesākas ar ietekmīgo amerikāņu alternatīvā roka meistaru, Roskildes un "Download" festivālu hedlaineru grupas "Faith No More" koncertu "Sapņu fabrikā".

"'Faith no more' ar koncertu Rīgā ieradās tūrē, kurā devusies tūlīt pēc savas atkalapvienošanās šā gada februārī, lai parādītu pasaulei, vai vismaz Eiropai, ka pieciem cilvēkiem šajā grupā pēc vienpadsmit gadu ilgas klusēšanas vēl ir ko teikt. Un tas, jāatzīst, izskanēja un izskatījās pārliecinoši. Uzskatāmi tika parādīts, ka viena stila ierobežojumi šai grupai nekad nav bijuši pieņemami un skatuves izmēri neatbilstoši vokālista Maika Patona pārvietošanās trajektorijai," - tā lasāms "Delfi" publicētajā apskatā.

Foto galerija

Piecas dienas vēlāk tajā pašā vietā koncertu sniedz britu kulta mūziķis un roka ikona Morisejs.

"Daudz diskusiju un minējumu, dziesmu listes analīze un vēlmes izskanēja jau pirms koncerta Moriseja pazinēju un cienītaju vidū. Rīgas koncerta sakarā tos var iedalīt divās daļās - pirmie, kas visu savu apzinīgo mūžu gaidījuši Moriseja ierašanos Rīgā, otrie, kam Morisejs ir svētceļojums un pirmo reizi viņu redzēt, paeejot pāris kvartālus no centra "Sapņu Fabrikā", liekas kaut kas teju vai zaimojošs. Tomēr kā pirmiem, tā arī otriem 5. jūlija koncerts bija obligāti apmeklējams pasākums, lai Rīgā redzētu par dzīvo leģendu dēvēto, nostāstiem un puspatiesībām apaugušo Stīvenu Patriku Moriseju," - tā apskatā.

Foto galerija

Un nu jūlija festivāli. Vispirms divi lielākie - "Positivus" un "Tele2 Baltic Beach Party".

Desmit dienas pirms festivāla "Positivus" izziņota festivāla programma, pārsteigumus sola pašmāju grupas "Instrumenti" un "7 Pieauguši vīrieši". Kad Salacgrīvā sākas mūzikas un mākslas festivāls "Positivus", veviltotu sajūsmu pirmās dienas vakarā klātesošajos izraisīja daudzus gadus no skatuves pazudušās grupas "Reigani" negaidītā uzstāšanās..."Jau tagad var teikt, ka festivāls ir izdevies", aptuveni pusstundu pēc Mobija koncerta noslēguma preses konferencē, noguris, bet manāmi apmierināts un lepns paziņoja "Positivus Music" vadītājs Ģirts Majors. Un nevar viņam nepiekrist, jo tā tas patiešām arī ir. Jau trešo gadu - festivāla saturs un noskaņa precīzi atbilst tā nosaukumam," -tā apskatā.

Foto galerija

Savukārt festivālam "Tele2 Baltic Beach Party" portālā "Delfi" veltīta vesela sadaļa, kur lasāmas ziņas gan par festivāla dalībniekiem, piemēram, hedlaineriem "Mando Diao", kuru uzstāšanās festivālā bija fantastiski enerģiska un vizuāli iespaidīga, gan par festivāla tapšanu, gan aktivitātēm un norisēm...

"Lai gan festivāls vēl tikai pusē, jau šobrīd var teikt, ka lielāko konkurentu esam uzvarējuši - dižķibele palikusi aiz festivāla un pat pilsētas vārtiem. Vakar un joprojām šodien festivālā ir viss - krāsaini un priecīgi cilvēki, visdažādākā kalibra akordi, negaidīti un šarmanti piedzīvojumi, bet nekur nemana ikdienu. Ir liels prieks, ka cilvēki ir noticējuši neticamajam un atļāvušies vismaz divas dienas un naktis aizmirst par to, ko katru dienu raksta, runā un rāda ziņu pārraidēs," starpfinišu komentē viens no festivāla rīkotājiem Raivo Mediņš.

Pludmales festivāla "Tele2 Baltic Beach Party" apmeklētāju skaits divās dienās sasniedza 50 000 cilvēku, kas ir gandrīz tikpat, cik 2008.gadā.

Foto galerija

Foto galerija

Foto galerija

No citām jūlija norisēm minams festivāls "Rīgas Ritmi", kura atklāšanā uzstājās vācu trompetists, komponists un aranžētājs Markuss Štokhauzens ar projektu "Electric Treasures", mūzikas un sporta festivāls "Fonofest", kurā kā galvenie mākslinieki izraudzīta britu grupa "Anathema" no Liverpūles, bet viesu vidū ir grupas no Somijas, Ungārijas un Igaunijas ", kā arī pašmāju grupas "Dzelzs vilks", "Solaris", "The Briefing", "Triānas parks", "Sia Radikal", "Huskvarn" utt.,  XV Starptautiskais senās mūzikas festivāls, kas notiek Rīgā un Rundālē, piektais "Metalshow.lv" festivāls, par kuru "Delfi" lasāms Aivja Ābeles ieskats, kā arī 12.starptautiskais džeza festivāls "Saulkrasti Jazz 2009", kurā uzstājas pat komponists Mārtiņš Brauns ar grupu "Sīpoli".

Foto galerija

Foto galerija

Latvijā vienīgā dūdu un bungu grupa "Auļi" jūlijā piedalās Vācijas lielākajā folk, roots un world music festivālā "TFF.Rudolstadt". Festivālā grupa izpildīs skaņdarbus no jau zināmajiem albumiem "Sendzirdēju" un "Auļos...", kā arī vairākus jaunos skaņdarbus no topošā albuma. Jūrmalā jūlijā notiek Intara Busuļa solokoncerti "Tāds es esmu...", kurā tiek prezentēts DVD ar Latvijas Nacionālajā operā notikušā atskaites koncerta "KИNO" ierakstu. Jūlijā ģimenes spēlfilma "Mazie laupītāji" saņēm Bērnu filmu auditorijas balvu Minhenes filmu festivālā Vācijā, Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa izvirza 2009.gada otrā ceturkšņa pretendentus uz balvu, kajā laists mūziķa Gundara Ruļļa jeb "Alis P" albums "Uz priekšu" un izveidots jauns muzikālais projekts "Tā Tā Tā", ko nodibinājis kādreizējais grupas "R.A.P." vokālists Artis Dvarionas. Projekts tapis kopā ar Reini Briģi, kādreizējo "Double Faced Eels" ģitāristu. "Tā Tā Tā" jūlijā piedāvā arī debijas radiosinglu 'Tu esi dinamīts'.

Portāls "Delfi" piedāvā noklausīties grupas "Dzelzs Vilks" dziesmu 'Harijs', ko iedziedājusi Dailes teātra aktrise Ilze Ķuzule, grupas "Bez PVN" dziesmu 'Jei', grupas "The Picture" jaunāko dziesmu 'Apmāns', kas tapusi sadarbībā ar Kasparu Ansonu no "Detlef Zoo" un Rinaldu Ziemeli no "Vostoc", grupas "Willow Farm" dziesmu 'Džeks', "Satellites LV" singlu 'Paliec, neaizej!', "Alis P" dziesmu 'Gaismas Ceļš', jauno muzikālo apvienību "Meribel" singlu 'Šis Rīts' un "Galvu Mednieki" dziesmu 'Iekšzemes kopprodukts'.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!