Foto: LETA
Senās mūzikas festivāls šogad piedāvās tik plašu un daudzveidīgu programmu, ar kādu varētu lepoties ikviens pasaules festivāls, aģentūrai BNS sacīja koncertaģentūras "Latvijas Koncerti" direktors Guntars Ķirsis.

Dalībai 17.Senās mūzikas festivālā, kas no 6. līdz 9.jūlijam notiks Rīgā un Rundālē, atsaukušies daudz pasaulē slavenu mūziķu - "korifeji, pie kuriem organizatori stāv rindā, lai dabūtu viņus uz saviem festivāliem". Ķirsis uzsvēra, ka no pasaules zvaigznēm neatpaliek arī Latvijas mūziķi, kuri tāpat ir ļoti augstā līmenī, un aicināja novērtēt arī viņu sniegumu.

"Man ir patiešām liels prieks par šo programmu," teica festivāla organizators.

Festivāla atklāšanas koncertā "Hendeļa dzīru mūzika" 6.jūlijā plkst.20 Melngalvju namā skanēs gan Georga Frīdriha Hendeļa, gan Johana Frīdriha Faša un Johana Georga Pizendela mūzika, kuru atskaņos obojisti Normunds Šnē un Egils Upatnieks, fagotists Jānis Semjonovs, vijolniece Agnese Kanniņa-Liepiņa, kontrabasists Jānis Stafeckis un klavesīnists Reinuts Teps.

Savukārt plkst.22 "Schola Cantorum Riga" Rīgas Domā atskaņos gregoriskos dziedājumus, un koncerta motīvs šoreiz būs "Cilvēka ceļš", otrdien preses konferencē atklāja ansambļa vadītājs Guntars Prānis. "Gregoriskie dziedājumi ir ļoti krāsaini un aizraujoši," viņš pastāstīja, atspēkojot viedokli, ka šāda mūzika ir garlaicīga. Koncertā skanēs gan vienbalsīgi gregoriskie dziedājumi, gan agrīnās daudzbalsības paraugi.

Rīgas Sv.Jāņa baznīcā ceturtdien plkst.20 baroka orķestris "Collegium Musicum Riga", Rīgas Doma zēnu koris un flautiste Kristīne Stumbure diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā izpildīs itāļu baroka laika komponista Džovanni Batistas Pergolēzi meistardarbus.

Piektdien plkst.20 Melngalvju namā skanēs Vīnes galma mūzika "Concilium musicum Wien" izpildījumā. Panākt šo mūziķu dalību festivālā nav bijis viegli, tomēr tas būšot tā vērts, solīja Austrijas vēstniece Latvijā Hermīne Popellere.

Savukārt nakts koncertā plkst.22 Rīgas Domā "Trio Mediaeval" no Norvēģijas atskaņos Svētās Marijas viduslaiku dziedājumus.

Kā ierasts, bagātīga koncertu programma gaidāma sestdien Rundālē, kur jau plkst.12 bērni varēs piedalīties radošajās darbnīcās un izgatavot rozes un karaļa kroņus, bet vēlāk vērot koncertuzvedumu "Saules karalis un rožu krūms", kurā diriģenta Māra Kupča vadībā piedalīsies solisti Agris Daņiļevičs, Guna Ezermale, Jānis Ķirsis, Maija Tutova, Ints Teterovskis un Evita Zālīte, kā arī instrumentālisti un seno deju grupa "Ballare". Diemžēl uz šo koncertu jau visas biļetes ir izpirktas, atzina "Latvijas Koncertu" pārstāve Karina Bērziņa.

Koncertā plkst.16 Rundāles pilī kontrtenors Sergejs Jēgers kopā ar "Collegium Musicum Riga" izpildīs Hendeļa skaistākās ārijas, plkst.18 "Concilium Musicum Wien" atskaņos Habsburgu dinastijas galma mūziku, plkst.20 ar Luija XIV galma mūziku uzstāsies britu baroka arfists Endrū Lorenss Kings, kā arī baroka ģitāras un dejas meistars Stīvens Pleijers. Viņus pavadīs orķestris "Sinfonietta Rīga".

Fotogalerijā: Ieskats iepriekšējo gado pasākumos Senās mūzikas festivāla ietvaros



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!