Foto: AFP/Scanpix

Pazīstamais peruāņu rakstnieks, Nobela prēmijas laureāts Mario Vargass Ljosa jau otro reizi atteicies vadīt Servantesa institūtu, raksta ārvalstu prese.

Vargass Ljosa šī gada 18. janvārī saņēmis uzaicinājumu no Spānijas ārlietu ministra Hosē Manuela Garsijas Margalo. Piedāvājumu vadīt Servantesa institūtu slavenais rakstnieks saņēmis arī no paša Spānijas karaļa Huana Karlosa I.

Pēc Spānijas valstvīru domām Bargas Ljosa, kurš ir plaši pazīstams literāts visā pasaulē, būtu ideāla institūta vizītkarte, kas popularizē Spānijas kultūru 20 pasaules valstīs, kurās darbojas "Dona Kihota" autora vārdā nosauktais institūts.

Lai gan oficiāls paziņojums no rakstnieka nav gaidāms, Spānijas varas iestādēm rakstītajā vēstulē Mario Vargass Ljosa pauž, ka Spānijas kultūrai viņš spēs nest daudz lielāku labumu, paliekot neatkarīgs.

Rakstnieks jau 1996. gadā atteicies no prestižā amata. Toreiz viņam vadīt Servantesa institūtu piedāvāja toreizējais premejers Hosē Marija Asnars.

Kopš 1993. gada Mario Vargass Ljosa ir Spānijas pilsonis. Nobela prēmiju literatūrā viņš saņēma 2010. gadā. Viņš ir arī Servantesa prēmijas literatūrā laureāts.

Mario Vargass Ljosa līdzās Horhem Luijam Borhesam, Hulio Kortāsaram un Gabrielam Garsijam Markesam tiek uzskatīts par vienu no spožākajiem latīņamerikāņu literātiem. Rakstnieks ir studējis Limas Universitātē, doktora disertāciju aizstāvējis Spānijā, Madridē, bet vēlāk pārcēlies uz Parīzi, kur nodarbojies ar žurnālistiku.

Servantesa institūts ir bezpeļņas organizācija, kas 1991. gadā dibināta pēc Spānijas valdības iniciatīvas. Tā darbojas līdzīgi kā Britu padome vai Gētes institūts, un ir lielākais Spānijas kultūras un valodas popularizētājs pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!