Foto: LETA
Spilvē sestdien oficiāli atklāta civilās aviācijas sezona un pieteikts topošais Aviācijas muzejs. Jau maijā padomju klasicismā būvētā, greznā Spilves lidostas ēka būs pieejama visiem interesentiem, bet līdzās skrejceļiem nākotnē varētu izvietot retro lidaparātu kolekciju.

Sezonas atklāšanas svētkos šodien īpaši atzīmēts fakts, ka 1954.gadā celtais nams iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Lidostas ēka celta padomju klasicisma stilā un ir uzskatāma par "laikmeta pērli". Tā saglabājusies labā stāvoklī, jo uzcelta vecmeistaru rokām, un ir grezna, jo būvēta laikā, kad arhitektūrā vēl valdīja tā sauktā "ļeņinisma renesanse", aģentūrai LETA pastāstīja Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs Juris Dambis.

Kā kultūras piemineklis ēka varētu būt strīdīgs objekts, jo tās fasādē un apdares elementos manāma padomju simbolika un atmosfēra, tomēr Dambis uzsvēra, ka no šī nesenās vēstures perioda ir palikušas maz tik labi saglabājušās liecības, tāpēc ir svarīgi Spilves lidostas ēku saudzēt. "Mums ir laimējies, ka ēka ir saglabājusies nepārbūvēta un gleznojumi nav sabojāti. To nevajadzētu izmantot, lai dižotos un jūsmotu par tā laika režīmu, un izcelt padomju laiku kā kaut ko vērtīgu, bet nevar atteikties no cilvēku roku radītām vērtībām," norādīja Dambis. Valsts aizsardzības kultūras pieminekļa statuss liegs ēku pārveidot un tā būs jāsaglabā esošajā veidolā.

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāja vietnieks Andis Cinis aģentūrai LETA atzina, ka tehniski ēka nav pārāk labā stāvoklī, taču tā joprojām ir saglabājusi unikāli pievilcīgo interjeru, un tajā valdošā aizgājušā laika tematika ir vēl neapzināta pēckara desmitgades vērtība, ko ir vērts saglabāt. Cinis arī piebilda, ka restauratoriem ēkas atjaunošana būs izaicinājums, jo to nevajadzētu pārveidot līdz absolūtam mirdzumam, bet gan jācenšas saglabāt vēsturiskajam laikam atbilstošā darba kvalitāte.

Pašvaldības SIA "Rīgas nami" vadītājs Kārlis Kavacs norādīja, ka pagaidām vēl pāragri runāt par ēkas restaurāciju un tai nepieciešamo finansējumu, taču ir sākta nama tehniskā apsekošana, lai apzinātu nepieciešamos remontdarbus.

Runājot par Aviācijas muzeja izveidi, projekta vadītāja Elvita Ruka pastāstīja, ka ekspozīcijas veidošanā aicināti piedalīties visi aviācijas vēstures entuziasti, kas var un vēlas piedāvāt materiālus muzejam.

Topošais Aviācijas muzejs Spilvē nākotnē varētu veidot sadarbību ar esošo muzeju, kas izveidots līdzās starptautiskajai lidostai "Rīga", lai rosinātu tā izveidoto ekspozīciju pārvietot uz Spilvi. Kavacs norādīja, ka esošais muzejs atrodas tālu no pilsētas centra un tam trūkst popularitātes - bieži vien tam cilvēki pabrauc garām pat nepamanījuši, jo viņus uz lidostu aizveduši citi nolūki. Tā kā aviācijas muzejs neietilpst lidostas "Rīga" attīstības plānos un tam arī tagad oficiāli nav muzeja statusa, Spilve būtu ideāla vieta, kur glabāt tā ekspozīciju pieejamā un pievilcīgā vietā.

Muzeja idejas autori uzsvēra, ka pilsēta tādējādi iegūs vēl vienu nozīmīgu un pievilcīgu kultūras objektu, kas vilinās gan tūristus, gan arī piesaistīs jaunus civilās aviācijas lidotājus Spilves lidlaukam.

Lidlauka izpilddirektors Jānis Maslovskis pastāstīja, ka lidlauks ir ieguvis starptautisku sertifikātu un tiks oficiāli atzīmēts pasaules kartē kā vieta, kur nosēsties civilās aviācijas lidmašīnām līdz 5,7 tonnām. Tuvākajā laikā tā teritorijā plānots uzsākt desmit jaunu angāru būvniecību un, ņemot vērā lidlauka attīstību, nākotnē plānots izveidot lidlauka informācijas servisu, kā arī uzstādīt sakaru ierīces, lai uzlabotu gaisa satiksmi. Viens no mērķiem ir uzstādīt arī gaismas uz skrejceļa, lai tas būtu izmantojams arī naktī un ierobežotas redzamības apstākļos.

21.aprīlī lidlaukā notiks Lielā talka, kuras gaitā tiks sakopta tā apkārtne, un jau maijā nedēļas nogalēs un jūnijā katru dienu, izņemot pirmdienas, Spilve vērs savas durvis apmeklētājiem, laipni aicinot visus interesentus iepazīties ar vēsturisko ēku.

2.jūnijā Spilvē notiks Vislatvijas Aviatoru salidojums, kas priecēs apmeklētājus un dalībniekus ar gaisa šovu, savukārt 25.augustā un 26.augustā notiks Aviācijas svētki, kas piedāvās daudzpusīgu izklaides, informatīvo un māksliniecisko programmu. Pasākuma kulminācija būs gaisa šovs un retro lidmodeļu parāde. Svētku laikā pirmizrādi piedzīvos dokumentālās filmas pirmizrāde, kura vēstīs gan par latviešu aviācijas dēkaino vēsturi, gan lidlaukā Spilve piedzīvoto. Apmeklētājiem tiks piedāvāts arī aizraujošs vēstījums no pagātnes - Rūdolfa Celmiņa 1935.gadā uzrakstītais dokumentālais darbs "Tev būs lidot!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!