Foto: Publicitātes foto

Rīgas festivālu 7. jūnijā turpinās kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" un Latvijas Radio kora solistu koncerts, kurā izskanēs amerikāņu minimālista Stīva Reiha mūzika, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori VSIA "Latvijas Koncerti".

Koncertā izskanēs Reiha skaņdarbi "City Life" un "You Are".

"Klausoties šo 1995. gada skaņdarbu, noskāršams, kā ir dzirdēt pasauli ar Reiha ausīm: garāmejot notvertu sarunu slēptās melodijas un pāļu dzinēju ritmi saplūstot veido gludi ritošu piecdaļu kompozīciju, digitālu ielas simfoniju," tā par "City Life" saka amerikāņu mūzikas vēsturnieks Alekss Ross.

"Sinfonietta Rīga" izpildījumā skanēs arī jaunākas paaudzes pārstāvju Maikla Gordona (1956) un viņa dzīvesbiedres Džūlijas Volfes (1958) skaņdarbi - abi šie mūziķi ir ASV klasiskās mūzikas ietekmīgās apvienības "Bang on a Can" izveidotāji.

Koncerts notiks Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā. Koncerta sākums plkst.20:00.

Jau ziņots, ka otrais Rīgas festivāls šogad notiek no 2. līdz 21. jūnijam pulcējot tādas pasaules zvaigznes kā Elīna Garanča, Aleksandrs Antoņenko, Kristianu Lindbergu, Pīteru Eldridžu un daudzus citus.

Biļetes uz šo un citiem Rīgas festivāla koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv

Stīvs Reihs rada stāstus, izmantojot īsas, aprautas frāzes, kuras atkārtojas atkal un atkal, tā radot hipnotizējošu sajūtu. Viņa radītie stāsti klausītājus turpina sajūsmināt un šokēt ar vienlīdz lielu spēku jau četrdesmit gadu garumā. Komponists bezbailīgi skar tēmas, no kurām lielais vairums izvairās, smeldzīgās un traģiskās holokausta laika atmiņas, intervijas ar musulmaņiem, ebrejiem un kristiešiem, Vecās Derības tekstus. Viņa skaņdarbā "City Life" tiek izmantotas Ņujorkas ielās dzirdamās skaņas, sadzirdēti cilvēku kliedzieni. Vienā no Reiha skaņdarbiem tiek savīti amerikāņu žurnālista Daniela Pērla pēdējie vārdi pirms nāves un citāti no Daniēla grāmatas. Žurnālistu nogalināja 2002. gadā Pakistānā, kad viņš nonāca "Al Qaeda" kaujineku gūstā, viņa nāvessods tika nofilmēts un nosūtīts kā brīdinājums Rietumu pasaulei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!