Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 22.augustā, Rīgas Kongresu namā atklāts festivāla "Baltijas pērle" centrs un sākusies biļešu iepriekšpārdošana uz festivāla filmu seansiem, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Festivāls tiks atklāts Latvijas Nacionālajā operā ar koncertu "Dižā kino mūzika". Nemirstīgie Nino Rotas skaņdarbi skanēs itāliešu vokālā kvarteta "Le Divas" un Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā, diriģenta Marčello Rotas vadībā.

Šajā atvasarā festivāla īpašie viesi būs kinoaktrise Nastasja Kinski – kā galvenās lomas atveidotāja filmā "Marijas mīļākie", viņa atklās Andreja Končalovska filmu retrospektīvu, pats teātra un kinorežisors Andrejs Končalovskis pagodinās Rīgu ar Čehova lugas "Trīs māsas" iestudējuma pasaules pirmizrādi, savukārt aktrise un režisore Renāta Ļitvinova kopā ar filmas uzņemšanas grupas pārstāvjiem pieteiks savu jaunāko veikumu – "Ritas pēdējā pasaka".

Izdrukā kinofestivāla ‘Baltijas pērle’ seansu plānu

Godājot tradīcijas, festivāla filmu klāstā ietvertas izcilākās no 2011. un 2012. gadā godalgotajām filmām, kuras saviļņojušas publiku un kinokritiķu vidi starptautiskos kinofestivālos, kā arī retrospektīvu parāde. Īsteniem kino cienītājiem un gardēžiem, kuri vēlas ko vairāk par kino klasikas šedevru DVD kopijām, tiks piedāvāta unikāla izdevība noskatīties restaurētas filmas no 35 milimetru lentēm, kinoprojektora dievišķās švīkstoņas pavadījumā. Būs iespēja izbaudīt to aktrišu un aktieru spēli, kuri kļuvuši par sava laikmeta simboliem, ieraudzīt uz lielā ekrāna pasaules kino zelta fonda filmu pilnās versijas programmās "Holivudas leģendas – laikmeta kinosimboli", "Kino un klasika", "Kino un mode", Andreja Končalovska darbu retrospektīva.

Kā vēsta festivāla direkotore Marina Ļipčenko, festivāla 20 gadu jubilejas svinības notiek vienlaikus ar citu nozīmīgu gadskārtu atzīmēšanu – arī tām tiks pievērsta skatītāju uzmanība programmā "Veltījums": Tarkovska 80 gadu jubilejai veltīta filmas "Andreja pasija" pilnā versija, bet Antonioni simtgadei – filma "Aptumsums". Apritējuši 50 gadi kopš Merilinas Monro nāves dienas, 30 gadi kopš Greisas Kellijas traģiskās bojāejas – šīs leģendārās aktrises būs redzamas filmās "Kā apprecēt miljonāru" un "Noķert zagli".

Arī šogad festivāla ietvaros gaidāmi divi nakts kino maratoni – 14. un 21.septembrī Rīgas Kongresu namā – tie sāksies pusnaktī un ilgs līdz rītausmai.

Festivāla "Baltijas pērle", kas norisināsies no 14. līdz 24.septembrim, filmu atlases kritēriji palikuši nemainīgi: dižie vārdi, mūžīgās tēmas, augstais stils.

Visas festivāla filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar sinhrono tulkojumu latviešu un krievu valodās, seansi notiks Rīgas Kongresu namā un kinoteātrī "Splendid Palace".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!