Foto: F64
XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki notiks no 30. jūnija līdz 7. jūlijam.

Lai no plašā maksas un bezmaksas svētku notikumu klāsta izvēlētos interesējošos pasākumus, portāls "Delfi" izveidojis svētku pasākumu programmu.

Noderīgu informāciju par biļešu iegādi uz Dziesmu un deju svētkiem iespējams atrast šeit.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļas nogalē īsā laikā izpirktas biļetes teju uz visiem pasākumiem.

Svētkiem gatavojas 40 000 dalībnieku - kolektīvi no Latvijas - vairāk nekā 1600, tostarp 100 mazākumtautību kolektīvi un individuālie izpildītāji skatēs un citi. Dziesmu un deju svētkus rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Joprojām iespējams iedziedāt arī īpašās Dziesmu svētku zīmes "Skaņu vijums vainagā".

Izstāde 'Dziesma top citādi'

21.jūnijā, pulksten 16 tiks atklāta izstāde "Dziesma top citādi", kas līdz 8.septembrim būs skatāma izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa", portālu "Delfi" informē Dziesmu svētku rīkotāji.

Ekspozīcija ir stāsts par mantotās tradīcijas pārnesi šodienā - senajām prasmēm pievienots ne tikai radošums un jauno materiālu iespējas, bet arī labs dizains.

Izstādē nosacīti materializējušās "sirds" dziesmas – tās ieskanas krāsu koloristikā un tekstūrās, proporciju kārtojumā. Ekspozīciju veidos 100 tautas lietišķās mākslas studiju un individuālo meistaru 2000 darbi.

Izstādē satiksies tradīcija, amatu prasmes un šodiena. Ekspozīciju papildinās audiovizuāls materiāls - intervijas ar amata pratējiem.

Izstādes ietvaros notiks meistardarbnīcas Meistaru ielā Rīgas Rāts pasāžā. Meistari rādīs lokālās amatu prasmes, dos "pataustīt" kā un no kā tiek darinātas lietas, ieteiks, kā salikt raksturīgākos krāsu toņus un ļaus sajust roku darbu un dziesmu kā vienotu no senčiem mantotu tradīciju.

Svētku dalībniekiem izstādes apmeklējums bez maksas. Ieejas maksa – divi lati, skolēniem, studentiem, pensionāriem un Latvijas Mākslinieku savienības biedriem – viens lats.

'Koru kari'

29.jūnijā, pulksten 11 Latvijas Universitātes Lielajā aulā, Rīgas Latviešu biedrības namā un interneta tiešraidē "Latvijas Televīzijā", kā arī "Latvijas Radio 3" varēs piedalīties un dzirdēt Dziesmu svētku pasākumu "Koru kari".

2013.gada skatēs žūrijas komisijas izvirzītie labākie Latvijas kori piedalīsies fināla konkursā, lai iegūtu labāko koru titulus jaukto, vīru un sieviešu koru grupās.

Latvijas amatierteātru izrādes

29.jūnijā, pulksten 12 Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks Latvijas amatierteātru izrādes.

Brīvdabas muzeja sētās izrādīs Rūdolfa Blaumaņa lugu iestudējumus, atceroties izcilo latviešu dramaturgu viņa 150.dzimšanas dienā.

Ieejas maksa – biļete Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.

Savukārt 2.jūlijā Latvijas amatierteātru izrādes varēs noskatīties Vērmanes dārzā, sākot no pulksten 12.

3.jūlijā un 4.jūlijā, no pulksten 14, bet 5.jūlijā no pulksten 12 Dailes teātra Mazajā zālē un Kamerzālē, kā arī Leļļu teātrī skatītāji tiks iepazīstināti ar labākajiem latviešu autoru darbu iestudējumiem amatierteātros laika posmā no 2008.gada līdz 2013.gadam.

Ekumēniskais dievkalpojums

30.jūnijā, pulksten 11 Doma baznīcā notiks Ekumēniskais dievkalpojums.

Interesenti aicināti pulcēties Doma baznīcā, Doma laukumā 1 vai vērot dievkalpojuma tiešraidi "Latvijas Televīzijā".

Vokālo ansambļu konkurss

30.jūnijā, pulksten 12 Mazajā Ģildē notiks vokālo ansambļu konkurss.

Tajā Latvijas vokālie ansambļi sacentīsies par labākā vokālā ansambļa titulu.

Dziesmu un deju svētku atklāšana novados

30.jūnijā, no pulksten 13 līdz pulksten 13.40 visos Latvijas pagastos, novados un pilsētās notiks Dziesmu un deju svētku atklāšanas pasākumi.

Svētku dalībnieki pacels Dziesmu svētku karogu. Pacelšanas laika – pēc svētkiem veltītā dievkalpojuma Rīgas Domā – no 13.12 Latvijas austrumos līdz 13.40 rietumos, brīdī, kad saule atrodas visaugstāk.

Bērnu folkloras kopu un solistu koncerts 'Zvaigžņu sega'

30.jūnijā, pulksten 14 Rīgas Latviešu biedrības nama Zeltā zālē notiks Bērnu folkloras kopu un solistu koncerts "Zvaigžņu sega".

Koncertā piedalīsies bērnu un jauniešu folkloras konkursu uzvarētāji.

Ieeja koncertā – trīs lati, pensionāriem un skolēniem – viens lats. 

Tautas tērpu skate

30.jūnijā, pulksten 16 Starptautiskajā izstāžu centrā "Ķīpsala", hallē nr.1 notiks pasākums "Tautas tērpu skate".

Uzvedumā piedalīsies skates laureāti, kas īpaši veidotā iestudējumā demonstrēs savus tērpus un izspēlēs vienu no svarīgākajiem ģimenes godiem – krustabas.

Ieejas maksa pasākumā – trīs lati. 

Garīgās mūzikas koncerts

30.jūnijā, pulksten 18.30 Doma baznīcā notiks Garīgās mūzikas koncerts.
Tajā piedalīsies profesionālie kolektīvi – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Radio koris, kamerkoris "Ave Sol" –, kā arī Rīgas Doma zēnu koris atskaņos pēdējā laika latviešu autoru vokāli instrumentālo garīgo mūziku.

Tāpat pasākumā tiks izmantoti arī katoļu, pareizticīgo, luterāņu un baptistu autentisku sakrālu dziedājumu fragmenti (fonogrammas), ko iedziedājuši ticīgi cilvēki dažādos Latvijas novados.

Atklāšana un virsdiriģentu/virsvadītāju godināšana

30.jūnijā, pulksten 21.30 Dziesmu svētku parkā notiks Dziesmu un deju svētku atklāšana un virsdiriģentu/virsvadītāju godināšana.

Atklāšanas ceremonijā piedalīsies visu veidu kori, kas pārstāvēs četrus Latvijas vēsturiskos novadus, kā arī pūtēju orķestri un etnodziedātāju kopa.

Tāpat pasākumā varēs vērot arī Tautas tērpu skates laureātu demonstrējumus.

Koklētāju ansambļu konkurss

1.jūlijā, pulksten 12 Rīgas Latviešu biedrības namā notiks koklētāju ansambļu konkurss.

Tajā koklētāju ansambļi sacentīsies par labākā ansambļa titulu.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Deju kolektīvu konkurss

1.jūlijā, pulksten 13 Starptautiskajā izstāžu centrā "Ķīpsala", Hallē nr.2 notiks Deju kolektīvu konkurss.

Pasākumā žūrijas izvirzītie labākie jauniešu un vidējās paaudzes deju kolektīvi piedalīsies fināla konkursā, lai iegūtu labāko kolektīvu titulus.

Ieeja pasākumā – bez maksas. 

Mazākumtautību kolektīvu koncertuzvedums 'Zem vienas debess'

1.jūlijā, pulksten 18 Lielajā Ģildē notiks mazākumtautību kolektīvu koncertuzvedums "Zem vienas debess".

Uzveduma tēma – mazākumtautību un latviešu kultūru pārstāvju sadraudzība visdažādākajās izpausmēs.

"Lai arī esam dažādi, tomēr dzīvojam uz vienas zemes, zem vienas debess, zem vienas saules vienā kopīgā laika ritumā," koncertuzveduma ideju skaidro Dziesmu svētku rīkotāji.

Amata meistaru darinājumu gadatirgus

2.jūlijā, pulksten 12 Vērmanes dārzā notiks amata meistaru darinājumu gadatirgus atklāšana.

"Dziesmu un deju svētku gadatirgus ir vieta, kur tiekas amatnieki, tirgotāji, pircēji un vienkārši ziņkārīgie.

Sudraba rotas, zāļu tējas, linu galdauti, Jāņu siers, žāvētas butes, svaigs medus, Latgales podi būs tikai dažas no gadatirgū atrodamām veltēm.

Te varēs satikt arī meistarus, kas rādīs savu prasmi turpat uz vietas.

Līdzās tirgošanās rosībai notiks arī dažādas atrakcijas un koncerti," vēsta svētku rīkotāji.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Amata meistaru darinājumu gadatirgus notiks arī 3.un 4.jūlijā no pulksten 10 līdz pulksten 22 Vērmanes dārzā.

Bērnu vokālo ansambļu koncerts

2.jūlijā, pulksten 14 Berga Bazārā notiks bērnu vokālo ansambļu konkurss, kurā skanēs bērnu vokālo ansambļu svētku sveicini.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Jāzepa Vītola 150.jubilejai veltīts koncerts

2. jūlijā, pulksten 19 Latvijas Universitātes Lielajā aulā skanēs Jāzepa Vītola 150.jubilejai veltīts koncerts.

Jāzepa Vītola 150. dzimšanas dienas gads mudina pievērsties latviešu profesionālās mūzikas patriarha personības un daiļrades mazāk zināmajām lappusēm. Tas attiecas arī uz šīsvasaras Dziesmu svētku programmā iekļauto koncertu "Jāzepam Vītolam – 150". Tā veidotāji – diriģents Mārtiņš Klišāns, mūzikas žurnālists Orests Silabriedis un kinorežisors Roberts Rubīns.

Koncertā iekļautie skaņdarbi rādīs gan pazīstamo un iemīļoto, gan nezināmo un piemirsto Jāzepu Vītolu. Līdzās "a cappella" kormūzikai būs arī kāda solodziesma un instrumentāla epizode simfoniskajam orķestrim. Liela nozīme būs videostāstam un neuzkrītošai stāstnieka (Kaspars Znotiņš) klātbūtnei.

Kori "Swedbank", "Balsis" "Sōla", "Maska" un "Kamēr..." koncerta pirmajā daļā atskaņos retāk dzirdētas Vītola kordziesmas.

Dziesmu sarakstā ir gan Vītola pirmā kordziesma "Bērzs tīrelī", gan tādi hiti kā "Rūķīši un Mežavecis" un "Trīs čigānu dziesmas", gan absolūti piemirstas lappuses, kas rāda Vītolu kā smalku dabas vērotāju, dzīves strāvojumu kvēlu apdziedātāju un arī vīru ar draiski šķelmīgu smaidu, latvju meitenei acīs paskatoties.

Koncerta otrajā daļā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docētāju un Dziesmu svētku virsdiriģentu vadībā muzicēs speciāli šim gadījumam izveidotais Latvijas kordiriģentu koris. Programmā – "Lūgšana" ar Mihaila Ļermontova dzeju krievu valodā, "Gājēja dziesma naktī" ar Gētes oriģināltekstu vāciski; lielās balādes "Dāvids Zaula priekšā", "Dūkņu sils"; iemīļoti hiti – "Diena aust", "Karaļmeita", "Saules svētki", "Ar kristālspodriem stariem"; Latvijas garīgās atmodas simboli – "Dievozolu trijotne", "Gaismas pils".

Koncerta vainagojums būs "Beverīnas dziedonis", kura vēsts par mākslas pāri stāvēšanu tautu un valstu ķildām aktuāla mūžīgi. "Beverīnas dziedoņa" atskaņojumā piedalīsies Liepājas simfoniskais orķestris, kas otrās daļas ievadā eksponēsies arī ar fragmentu no Vītola svītas "Dārgakmeņi".

Programmu kuplinās Vītola solodziesmas, kas sniegs patīkamu atveldzi no kormūzikas dāsnajām faktūrām un ko atskaņos izcilā kamermūziķe Ieva Parša kopā ar savu pastāvīgo koncertmeistaru Aldi Liepiņu.

Biļešu cenas – pieci lati un septiņi lati.

Tautas mūzikas koncerts 'Raksti'

2.jūlijā, pulksten 20 Starptautiskajā izstāžu centrā "Ķīpsala", Hallē nr.2 notiks tautas mūzikas koncerts "Raksti".

"Koncerts pavērs mūsu tautas muzikālā mantojuma bezgalīgās interpretācijas iespējas. Tā nosaukumā izmantotais vārds "Raksti" simboliski un konceptuāli sevī apvieno daudzus tautas dziesmās un mūzikā atrodamus līmeņus.

Rakstu lasīšanas rituālu caur tautas dziesmām un mūziku koncertā iecerēts izdzīvot simboliskas viena cilvēka dzīves dienas laikā, vēsta pasākuma rīkotāji.

Biļešu cenas – trīs, pieci, septiņi lati.

Viesu kolektīvu koncerti

2.jūlijā, no pulksten 19 Vērmanes dārzā norisināsies viesu kolektīvu koncerti.

"Latvijas tautas vienotības izjūta ir viens no Dziesmu un deju svētku lielākajiem "magnētiem". Tajā pašā laikā ir ļoti vērtīgi savā pulkā redzēt arī svētku viesus, citu tautu pārstāvjus, kas iepazīstina ar savām tradīcijām," par pasākumu stāsta tā organizatori.

Viesu kolektīvu koncerti Dziesmu un deju svētku ietvaros notiks arī 4.jūlijā, no pulksten 18 Rīgas koncertzālēs un 6.jūlijā no pulksten 16 Rīgas koncertzālēs.

Pūtēju orķestru konkurss

3.jūlijā, pulksten 10 Lielajā Ģildē notiks pūtēju orķestru konkurss.

Tajā Latvijas pūtēju orķestri sacentīsies par labākā pūtēju orķestra titulu.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Mazākumtautību diena 'Gaismas avots'

3.jūlijā ikviens ir aicināts uz Vērmanes dārzu, lai visas dienas garumā no pulksten 12 līdz pulksten 22 iepazītu Latvijā dzīvojošo mazākumtautību bagāto kultūras mantojumu.

Eduards Veidenbaums ir teicis: "Katrai tautai ir tiesības pastāvēt un brīvi attīstīties, kurā tautā kāds dzimis, pie tās tam jāturas."
Tāpēc Dziesmu svētku laikā plaši tiks pārstāvēta arī Latvijā dzīvojošo mazākumtautību kultūra un tradīcijas. Lai arī atrodamies vienā ģeogrāfiskā vietā, mēs esam tikai ceļā uz kopēju garīgo spēku pilnību, vēsta svētku rīkotāji.

Šogad paralēli mazākumtautību koru, deju kolektīvu un orķestru priekšnesumiem spilgti savus talantus atklās vokālisti, raksturdeju meistari, spēļu un pasaku pārzinātāji, valodas skolotāji, kino vai dokumentālo filmu pazinēji, amatnieki un citi, lai vēl dziļāk un pamatīgāk iepazīstinātu ar Latvijā dzīvojošo tautu kultūras mantojumu.

Uz trim skatuvēm visas dienas garumā notiks gan koncerti, gan meistarklases, simboliskā ģimenes sētā notiks radu saieti, tikšanās, svētku svinēšana. Varēs minēt mīklas, iet rotaļās, iemācīties jaunas spēles, sacerēt tautas dziesmas.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Vokāli simfoniskās mūzikas koncerts

3. jūlijā, pulksten 19 "Arēnā Rīga" pulcēsies apmēram tūkstotis amatierkoru dziedātāju un 250 mūziķu liels simfoniskais orķestris, kurā satiksies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Liepājas simfoniskā orķestra, "Sinfonietta Rīga" un Latvijas Nacionālās operas orķestra mākslinieki. Apvienotais koris un orķestris veidos iespaidīgu mūziķu kopumu, kam pa spēkam apjomīgi skaniskie uzdevumi, kas allaž sagādā prieku gan pašiem dziedātājiem, gan publikai.

Vokālsimfoniskās mūzikas koncerti ir tradicionāla Dziesmu svētku sastāvdaļa. Līdzās sakrālās mūzikas godināšanai, folkloras ansambļu daudzkrāsainajām balsīm, līdzās koru kariem un Mežaparka estrādes kopkora majestātiskajām ērģelēm – vokāli instrumentālā koncerta apvienotais koris ir kā nepieciešama Dziesmu svētku krāsa, bez kuras lielais svētku audums būtu par vienu košu joslu nabagāks.

Koncerta programmā – Latvijas komponistu vokāli instrumentālā mūzika no pirmsākumiem līdz mūsdienām un divu ārzemju jubilāru – Džuzepes Verdi un Riharda Vāgnera populārāko operu hiti. Programmas kodolā liktas klasiskas vērtības, ko radījuši mūsu romantisma garā domājošie vecmeistari un kas pārbaudītas iepriekšējo Vispārējo latviešu Dziesmu svētku vokālinstrumentālās mūzikas lielkoncertos.

Līdzās šiem hrestomātiskajiem skaņdarbiem būs instrumentālā un vokālinstrumentālā mūzika, kas komponēta pēc Otrā pasaules kara un reprezentē Latvijas mūzikas attīstības gaitu, rādot to iespējami daudzšķautņaini, vēsta Dziesmu svētku organizatori.

Kokļu mūzikas koncerts

4.jūlijā, pulksten 19 Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Hallē nr.2 notiks kokļu mūzikas koncerts.

Tajā skanēs oriģināldarbi koklēm, kā arī tautasdziesmu apdares, kas būs veidotas gan kā instrumentāli, gan arī kā vokāli instrumentāli darbi. Koncerta programmas tēma – Saule.

Koncertā piedalīsies 25 koklētāju ansambļi un Rīgas Doma skolas meiteņu koris.

Savukārt 6.jūlijā pulksten 22 Rīgas Sv.Jēkaba katedrālē notiks kokļu mūzikas nakts koncerts "Lai top gaisma!".

Tajā būs iespēja dzirdēt dažādu latviešu komponistu oriģinālmūziku koklēm un Rietumeiropas komponistu klasiskās un romantiskās mūzikas pārlikumus koklēm. Tajā koncertkokle atklāsies visdažādākajos veidos – gan solo un dueta, gan ansambļu un apvienoto ansambļu skanējumā.

Apvienotājā koklētāju ansamblī vienkopus muzicēs apmēram 60 koklētājas.

Pūtēju orķestru koncerti Rīgas baznīcās

4.jūlijā, no pulksten 19 Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcā, Sv.Jēkaba katedrālē, Mārtiņa baznīcā, Jēzus baznīcā un Torņakalna baznīcā.

Kā vēsta pasākuma rīkotāji, pirmo reizi Dziesmu svētkos 20 pūtēju orķestri muzicēs Rīgas baznīcās.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Vokālo ansambļu garīgās mūzikas koncerts

4.jūlijā, pulksten 20 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā notiks vokālo ansambļu garīgās mūzikas koncerts "Latviešu psalmu dziedājumi".

"Koncerta koncepcijas pamatā ir iecere parādīt psalmus kā izdziedātus tekstus, kas muzikāli izteiksmīgi un kontrastaini caurvij latviešu mūzikas vēstures dažādos laikmetus no senlaikiem līdz pat mūsdienām," vēsta pasākuma rīkotāji.

Ieejas biļešu cenas – trīs un pieci lati.

Deju lieluzvedums 'Tēvu laipas'

4.jūlijā, pulksten 22 Daugavas stadionā notiks deju lieluzveduma "Tēvu laipas" ģenerālmēģinājums – koncerts.

"600 visu paaudžu deju kolektīvi ar 15 000 dalībniekiem deju rakstos atklās latviešu tautas vēstures pagriezienus un latviskās dzīvesziņas vērtības," vēsta uzveduma organizatori.

5.jūlijā, pulksten 14 un pulksten 22 notiks lieluzveduma "Tēvu laipas" pirmais un otrais koncerti.

6.jūlijā, pulksten 15 notiks deju lieluzveduma "Tēvu laipas", trešais koncerts, bet pulksten 22 – ceturtais koncerts.

Koncerts 'Putns ar zīda asti'

4. jūlijā pulksten 23 Rīgas Doma dārzā varēs vērot vokālo ansambļu - "Teria", (Kārlis Rūtentāls) " Assembly Singers" , (Einārs Verro), "Lai top", (Ārijs Šķepasts), "Anima Solla" (Mārīte Puriņa), "Ēra" (Dita Tarvida), "Cantabile" (Toms Kazimirisaņecs) "Dancis" (Sarmīte Ančāne-Vilciņa), "Harmonija Rīgai", (Ārijs Šķepasts) - sniegumu.

Attīstot iepriekšējo Dziesmu svētku pieredzi, kad Rīgas Doma dārzā vēlā vakara koncertā skanēja programma "Mīlestības dziesmas", arī šajos svētkos vokālo ansambļu laicīgās mūzikas koncerta centrā būs mīlestības tēma, bet nu jau pavisam konkrēta autora - 2013. gada jubilāra, izcilā latviešu dzejnieka Ojāra Vācieša mīlas lirika no 1997. gadā izdotā mīlestības dzejoļu krājuma "Putns ar zīda asti".

Ikviens, kas kaut nedaudz iepazinies ar Ojāra Vācieša daiļradi, koncerta programmā atradīs sev zināmu, iemīļotu dzejoļu muzikālās interpretācijas, kas ir tikpat daudzveidīgas, cik atšķirīgi ir to autori - Rihards Dubra, Arturs Maskats, Ēriks Ešenvalds, Selga Mence, Natālija Munda, Imants Mežaraups, Jānis Lūsēns un Kārlis Rūtentāls.

Ieejas biļešu cenas – trīs, pieci, septiņi lati.

Saieta nams

4.jūlijā un 5.jūlijā no pulksten 19 līdz pusnaktij starptautiskajā izstāžu centrā, Ķīpsalā, Hallē nr.1 notiks pasākums "Saieta nams".

"Lustīgi brīži svētku dalībniekiem, interesanta, daudzveidīga programma tūristiem, koncerti, kulinārijas brīnumi – "Garšīgā Latvija"," tādu pasākumu sola tā rīkotāji.

Ieejas maksa – trīs lati.

Tautas mūzikas ansambļu maratons

4.jūlijā no pulksten 11 līdz pulksten 22 Vērmanes dārzā notiks pasākums "Tautas mūzikas ansambļu maratons".

Dziesmu un deju svētku gadatirgus atmosfēru papildinās tautas mūzikas ansambļi un lauku kapelas no visas Latvijas, kas iepriecinās gadatirgus apmeklētājus gan ar mūsdienīgu skanējumu, gan arī ar seno tautas instrumentu spēles prasmēm.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Folkloras diena

6.jūlijā no pulksten 11 līdz 20 Vērmanes dārzā, Esplanādē, Bastejkalnā, Operas skvērā, Berga Bazārā (Birojnīcā) un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks pasākums "Folkloras diena".

Rīgas parkos un skvēros, kā arī muzejā notiks koncerti, danči, meistardarbnīcas, būs arī stāstnieku klubs un bērnu rotaļlaukums. Piedalīsies 130 Latvijas folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi.

No pulksten 11 līdz pulksten 17 "Folkloras diena" notiks Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā.

Ieeja pasākumos – bez maksas.

Vokālo ansambļu sadziedāšanās / Ielu muzicēšana

6.jūlijā no pulksten 11 līdz 17.30 Rīgas parkos, skvēros, laukumos notiks vokālo ansambļu sadziedāšanās, kā arī ielu muzicēšana.

"68 koncerti 5,5 stundu laikā – Latvijas vokālo ansambļu dziedāšanas maratons, kurā iesaistīti 36 ansambļi, kas zināmā maršrutā pārvietosies pa Rīgas ielām, parkiem un skvēriem, sniedzot 30 minūšu garus priekšnesumus astoņās dažādās vietās," vēsta pasākumu rīkotāji.

Ieeja pasākumos – bez maksas.

Muzikāla pasaka 'Jūriņā'

6.jūlijā pulksten 15 Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē bērnu vokālie ansambļi "Gaismiņa", "Knīpas un Knauķi", "Kolibri", "Krāslaviņa", "Mikauši", "Rotiņa" caur latviešu tautas dziesmām kopā ar komponistiem Līgu Celmu, Rihardu Dubru, Andri Dzenīti, Ēriku Ešenvaldu, Jāni Ķirsi, Indru Riši, Andri Sējānu, Gundegu Šmiti un režisoru Paulu Timrotu, smilšu kino mākslinieci Zani Pumpuri-Prāmnieci, horeogrāfi Sanitu Sējāni dosies aizraujošā ceļojumā jūras pasaulē – gan izzinot vēsturi, gan izpētot dažādas paranormālas parādības jūrā, vēsta pasākuma rīkotāji.

Ieejas biļešu cenas – viens un trīs lati.

Pūtēju orķestru Dižkoncerts

6.jūlijā pulksten 17 Doma laukumā notiks pūtēju orķestru dižkoncerts, kura dalībnieki mūzikas valodā stāstīs par piederību savai zemei - savam novadam, savām mājām, savai ģimenei.

Koncerts būs muzikāls vēstījums, savā ziņā arī muzikāla vīzija par laiku un cilvēkiem. Orķestros muzicē dažāda vecuma (dzimuši laika posmā no 1930. līdz pat 2003. gadam) mūziķi, daudzos kolektīvos - viena ģimene vairākās paaudzēs, pārstāvētas visdažādākās profesijas, kas dos iespēju režisoram Imantam Stradam veidot nelielus stāstus par mūsu mantojumu un saknēm, latviešu raksturiem, dzīvošanu, darba un mūzikas mīlestību.

Novadu koncertprogrammās skanēs tikai latviešu komponistu skaņdarbi - iekļauta klasika, oriģinālmūzika un populārā mūzika, kopā tiks atskaņoti 43 skaņdarbi.

Pirmatskaņojumus Dižkoncertā piedzīvos Jura Karlsona, Pētera Butāna, Līgas Celmas, Jura Kulakova, Riharda Zaļupes oriģinālskaņdarbi; Jēkaba Ozoliņa, Pētera Butāna, Eināra Lipska, Andra Riekstiņa tautas dziesmu aranžējumi. Programmā skanēs arī Aleksandra Būmaņa, Gunāra Ordelovska, Alvila Altmaņa, Viļņa Šmīdberga, Raimonda Paula, Imanta Kalniņa, Eduarda Rozenštrauha, Aivara Krūmiņa un Jāņa Ābola oriģinālmūzika un aranžējumi.

Koncerta mākslinieciskie vadītāji Jānis Puriņš un Guntis Kumačevs.Novadu programmu virsdiriģenti Artūrs Maculēvičs ( Kurzeme), Raitis Ašmanis ( Zemgale), Egons Salmanis ( Latgale), Pēteris Vilks un Guntis Kumačevs (Vidzeme), Jānis Puriņš ( Rīga un Pierīga).

Noslēguma koncerts 'Līgo'

6.jūlijā, pulksten 19 Mežaparka Lielajā estrādē notiks Dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Līgo!" ģenerālmēģinājums – koncerts.

2013. gada svētku atslēgas vārds ir "Līgo – Lai top!". Vārds "Līgo" latviešu tautas apziņā ir pārtapšanas, garīgas un fiziskas attīrīšanās, auglības un, pats galvenais – gaismas (saules) pavadīšanas un sagaidīšanas rituāls. Tas izskanēs varenā kopkorī, kurā piedalīsies 250 jauktie, 75 sieviešu, 26 vīru, 40 senioru un arī latviešu diasporas kori – kopā ap 13 000 dziedātāju. Noslēguma koncertā piedalīsies arī apmēram 2000 dejotāju, 1000 pūtēju orķestru mūziķu, vēsta koncerta rīkotāji.

7.jūlijā, pulksten 19 - noslēguma koncerts "Līgo!".

Ieejas biļešu cenas – trīs, seši, deviņi, 12, 15, 20, 25 un 30 lati.

Pūtēju orķestru 'Karoga gājiens' un svētku dalībnieku gājiens

7.jūlijā pulksten 9.30 sāksies pūtēju orķestru "Karoga gājiens" No Rīgas Latviešu biedrības nama pa Raiņa bulvāri līdz Brīvības piemineklim.

Gājienā 1000 pūtēju orķestru mūziķi svinīgā gājienā pavadīs Dziesmu svētku karogu. Tādējādi tiks izveidots lielākais pūtēju orķestris Dziesmu svētku vēsturē.

Savukārt no pulksten 10 līdz pulksten 15 No Brīvības pieminekļa pa Brīvības ielu līdz Dailes teātrim gājienā dosies svētku dalībnieki.

"Dziesmu svētku gājiens ir svētku kulminācija pilsētvidē. Tajā piedalās gan svētku dalībnieki, gan organizētāji," vēsta Dziesmu svēku rīkotāji.

Sēdvietas tribīnēs iespējams iegādāties par 30 latiem.

Sadziedāšanās nakts

7.jūlijā no pulksten 23 līdz 8.jūlija četriem rītā Mežaparka Lielajā estrādē notiks sadziedāšanās nakts.

"Ikreiz, Dziesmu svētkiem izskanot, kori un klausītāji turpina sadziedāšanos, spontāni izvēloties gan tautas dziesmas, gan ziņģes, tāpēc svētku Noslēguma koncerta izskaņā kopā ar 13 000 dziedātāju ikviens varēs izdziedāties no sirds," vēsta Dziesmu svētku rīkotāji.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Izstāde 'Dziesmu svētku ceļš'

No 27.jūnija līdz 7.jūlijam "Galerijā Centrs" notiks bērnu un jauniešu tēlniecības izstāde "Dziesmu svētku ceļš".

Kā vēsta izstādes rīkotāji, tā veidosies kā garš līgo ceļš, kas "aizvedīs" skatītāju no svētku gatavošanās notikumiem līdz pašiem svētkiem. Izstādē varēs apskatīt gan Dziesmu svētku izcelšanos un svētku procesu, gan kopplānu un aizkulises.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!