Foto: stock.xchng
Sakarā ar traģēdiju Zolitūdē, kad iebruka veikala "Maxima" jumts un bojā gājuši vismaz 45 cilvēki, 23., 24. un 25. novembrī izsludinātas sēru dienas. Līdz ar traģēdiju atcelti vai pārcelti arī vairāki pasākumi, taču citiem mainīts scenārijs.

Arī Kultūras ministre Dace Melbārde aicina izvērtēt sēru dienās plānoto kultūras pasākumu programmu un nepieciešamības gadījumā mainīt pasākumu grafiku. "Aicinām gan kultūras iestādes, gan mūzikas un mākslas skolas rūpīgi izvērtēt plānotos pasākumus, jau sākot ar 22. novembri, un izvērtēt to piemērotību šī brīža situācijai, paužot cieņu traģēdijā cietušajiem cilvēkiem," uzsver ministre.

Piedāvājam portāla "Delfi" apkopojumu par šīm izmaiņām.

"Spēlmaņu nakts"
Piektdien, 22. novembrī Dailes teātrī tikās teātra nozares vadošo organizāciju pārstāvji un izvērtējot situāciju, nolēma atcelt "Spēlmaņu nakts" balvu pasniegšanas ceremoniju, kas bija paredzēta 23. novembra vakarā Dailes teātrī. Latvijas teātru darbinieki izsaka visdziļāko līdzjūtību traģēdijā Zolitūdē bojā gājušo tuviniekiem.
Spēlmaņu nakts 2013 laureātu apbalvošana notiks 16. decembrī plkst. 15 Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā Zirgu pasts.

"Instrumenti" koncerti
Piektdienas, 22. novembra, koncerts "Palladium koncertzālē" notiks un tiks veltīts visiem traģēdijas upuriem. "Šis ir neaptverami skumjš rīts. Mēs domās esam kopā ar cilvēkiem, kurus skārusi šī traģēdija. Apsvērām šī vakara koncerta atcelšanu, taču nolēmām, ka būt blakus šādā brīdī ir vieglāk kā skumt vienatnē," savā "Facebook" kontā raksta grupas "Instrumenti" pārstāvji. Viņi arī ziņo, ka tiem, kam biļetes iegādātas uz 22. novembra koncertu, taču ir vēlme to pārcelt uz kādu no nākamās nedēļas datumiem, to no pirmdienas plkst. 12 varēs izdarīt "Biļešu serviss" kasē Kongresu namā. Sestdienas, 23.novembra, koncerts tiek pārcelts uz otrdienu, 26. novembri. Savukārt 23. novembra koncerta biļetes derīgas uz 26. novembra koncertu vai no pirmdienas plkst. plkst 12 var tikt atgrieztas "Biļešu serviss" kasē Kongresu namā.

Aijas Andrejevas albuma prezentācija
Nolemts pārcelt piektdien, 22. novembrī, paredzēto Aijas Andrejevas albuma "Mežā" prezentācijas koncertu. Koncerts pārcelts uz 27.novembri. Iegādātās biļetes būs derīgas.

"Pulkveža" jubileja un "Satellites LV" koncerts
Piektdien, 22. novembrī bija izziņota kluba "Pulkvedim neviens neraksta" pilngadības jubileja ar "Satellites LV" koncertu. Klubs būšot atvērts, bet koncerts nenotiks. "Informējam, ka šodien paredzētais pasākums "Man šodien 18 gadu" tiek pārcelts un tas notiks tuvāko nedēļu laikā, tāpēc visas klientu veiktās rezervācijas un ielūgumi paliek spēkā. Sīkāka informācija par precīzu pasākuma norises datumu tiks sniegta jaunnedēļ," ziņo kluba pārstāvji.
"Šī diena ar katru stundu kļūst arvien traģiskāka... Paziņojam, ka šovakar "Pulkveža" pilngadības svinībās nespēlēsim. Tiksimies citreiz!" teikts grupas "Tvitter" kontā.

Grupas "DDT" koncerts
Pārcelts Grupas "DDT" (ДДТ) koncerts kas bija paredzēts "Arēnā Rīga" svētdien, 24. novembrī. Koncerts pārcelts uz nākamā gada 9. martu.

Latvijas Nacionālā teātra izrādes
Piektdienas, 22. novembra, izrādes notiek paredzētajos laikos, bet 23.,24. un 25.novembra izrādes tiek pārceltas. Informācija sekos.

Daugavpils teātra izrādes
Sakarā ar traģiskajiem notikumiem un izsludinātajām sērām, Daugavpils teātris pārceļ izrādi "Kazanova.Henrieta.Venēcija." no  23. novembra uz 4. decembri. Iegādātās biļetes iespējams arī atdot atpakaļ teātra kasē. Atcelta arī Daugavpils teātra viesizrāde "Melu detektors" Maskavas namā Rīgā 25. novembrī.  Biļetes iespējams atgriezt "Biļešu paradīzes" kasēs.

Latvijas Nacionālās operas izrādes

Latvijas Nacionālā opera izsaka visdziļāko līdzjūtību Zolitūdes traģēdijas upuru tuviniekiem un cietušajiem. Traģēdijas dēļ LNO atceļ 23. un 24. oktobrī paredzētās izrādes – Bendžamina Britena operu "Spēlēsim operu "Mazais skursteņslauķis"!", Pētera Čaikovska baletu "Riekstkodis" un mūzikas un sajūtu izrāde "Cantando y amando". Biļetes iespējams samainīt pret citām.

Rīgas Krievu teātra izrādes
"Teātris bija gatavs parādīt jums jauno izrādi "Trokšņi aiz skatuves", taču spēlēt komēdiju šajās dienās būtu bijusi zaimošana," raksta teātra pārstāvji. Pirmizrāde tiek pārcelta no 23. novembra uz 2. decembri un no 24. novembra uz 9. decembri. Iegādātās biļetes ir derīgas (saskaņā ar datumu). Izrāde Mazajā zālē 23. novembrī arī tiek atcelta, bet par nākamo izrādes datumu tiks paziņots atsevišķi. Visas biļetes ir iespēja nodot kasē ierastā kārtībā līdz 9.decembrim.

Dailes teātra izrādes
Izsakot visdziļāko līdzjūtību traģēdijā bojāgājušo un cietušo tuviniekiem, Dailes teātrī atceltas izrādes "Eņģeļi Amerikā" un "Biedre Zariņa" 24.novembrī un izrāde "Preilenīte" 25.novembrī. Iegādātās biļetes lūdzam nodot "Biļešu Paradīzes" kasēs vai samainīt - "Eņģeļi Amerikā" uz 3.decembra vai 11.februāra izrādēm, "Biedre Zariņa" uz 6. vai 11.februāra izrādēm. 23. un 24.novembrī būs slēgta arī „Eiro izstāde”.

Intara Busuļa un "Abonementa orķestra" koncerti
Pārcelti dziedātāja Intara Busuļa un grupas "Abonementa orķestra" koncertprogrammas "Cita©" koncerti, kas bija iecerēti Dailes teātrī svētdien, 24. novembrī. Tie notiks 26. janvārī Dailes teātra Lielajā zālē, plkst. 13 un plkst. 18. Skatītāji 26. janvāra koncertus varēs apmeklēt ar jau iegādātajām biļetēm. Tie skatītāji, kuri nevarēs apmeklēt 26. janvāra koncertus, ieejas biļetes varēs apmainīt pret naudu visās "Biļešu paradīzes" kasēs.

Kluba "Melnā Piektdiena" smagās mūzikas koncerts
Klubs "Melnā Piektdiena" pārcels piektdien, 22. novembrī, paredzēto "Moca Metal Crew" sērijas smagās mūzikas koncertu. Tajā bija plānots piedalīties septiņām dažādu metāla žanru grupām, to skaitā tādām komandām kā "Rebel Riot", "Pūķa Gars", "The Factor", "Collide" un citu. "Sakarā ar vakardienas traģiskajiem notikumiem (..) pārceļam to uz kādu citu no tuvākajām nedēļas nogalēm. Datums tiks izziņots tuvākajā laikā. Šādu kopīgu lēmumu pieņēmušas grupas un koncerta rīkotāji," vēsta kluba pārstāvji. "Melnā Piektdiena", pieskaņojoties Latvijā izsludinātajām sērām, paliks slēgta līdz pat trešdienai.

Deju studijas "Dzirnas" koncerts
Deju studija "Dzirnas" pārceļ svētdien, 24. novembrī, plānoto koncertu uz 1. decembri plkst. 17. Koncerta lokācijas vieta - Brīvības gatve 224, korpuss 5 (ieeja no Gustava Zemgala gatves), 2.stāvs

Nacionālo bruņoto spēku Virsnieku un instruktoru balle

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, traģiskā brīdī solidarizējoties ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem, kuri, glābjot cilvēku dzīvības, ir zaudējuši savus kolēģus, ir pieņēmis lēmumu atcelt piektdien, 22. novembrī, ieplānoto gadskārtējo Virsnieku un instruktoru balli. Papildu informācija karavīriem un zemessargiem jau tuvākajā brīdī būs pieejama vienībās.

Koncerts "Stravinskis. Zaldāta stāsts"
Koncerts "Stravinskis. Stāsts par zaldātu", kas bija paredzēts sestdien, 23. novembrī, Spīķeru koncertzālē, ir atcelts, informē "Latvijas Koncerti". Iegādātās biļetes var atgriezt jebkurā "Biļešu paradīzes" kasē līdz šī gada beigām. Elektroniski iegādāto biļešu īpašniekiem nauda tiks atgriezta šīs dienas laikā.

Ingusa Pētersona koncerts
"Pieminot bojā gājušos lielajā traģēdijā, sestdien, 23.novembrī koncertbārs "Laternu stundā" būs slēgts un Ingusa Pētersona koncerts tiek pārcelts uz 2014.gada 31.janvāri. Iegādātās biļetes būs derīgas," teikts koncetbāra "Laternu stundā" pārstāvju paziņojumā.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Ģimenes diena
Sakarā ar notikušo traģēdiju Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs atceļ 24. novembrī paredzēto ģimenes dienu. Muzejs būs atvērts apmeklētājiem. Līdz Svētdienai, 24. novembrim, muzeja ekspozīcijā apskatāma vienīgā vizuālā liecība no Latvijas valsts proklamēšanas brīža, leģendārā Latvijas vēstures relikvija - Viļa Rīdzenieka lielformāta kolorētā oriģinālfotogrāfija "Latvijas valsts pasludināšana 1918. gada 18. novembrī".

LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes 30 gadu jubileja
Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes jubilejas pasākumi, kas bija iecerēti 23.novembrī, tiek pārcelti uz 30.novembri. Fakultāte izsaka līdzjūtību Zolitūdes traģēdijā cietušo un bojā gājušo ģimenēm un tuviniekiem. Fakultātes mācībspēki un speciālisti pauž gatavību sniegt nepieciešamo psiholoģisko atbalstu un palīdzību nelaimē cietušajiem un viņu tuviniekiem. Par izmaiņām programmā tiks sniegta tuvāka informācija.

"McDonald's" labdarības koncerts
Atcelts svētdien, 24. novembrī, plānotais ikgadējo labdarības pasākumu "McHappy Day" visos "McDonald's" restorānos, kā arī labdarības koncerts tirdzniecības centrā "Spice". Uzņēmuma darbinieki izsaka visdziļāko līdzjūtību Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo ģimenēm un tuviniekiem, kā arī cietušajiem novēl drīzu atveseļošanos.

"Lido" egles iedegšana
Sakarā ar Latvijas valstī izsludinātajām sēru dienām no 23.novembra līdz 25.novembrim, "Lido" pārceļ egles iedegšanas pasākumu uz sestdienu, 30.novembri plkst. 18.

Saraksts tiks papildināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!