Foto: Kadrs no filmas "Florence Foster Jenkins"
Kinoteātrī "Splendid Palace" 21. septembrī, plkst. 18.30 ar Stīvena Frīrza odu neprātīgiem sapņiem, kas mēdz piepildīties, – filmu "Florense Fostere Dženkinsa" – tiks atklāts starptautiskais kinofestivāls "Baltijas pērle", portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Festivāls, kam šoruden aprit 23 gadi, sešās dienās izrādīs 23 intriģējošus kinodarbus, īpašu uzmanību veltot kino mākslai kā kultūras telpas un laika veidotājai un atspoguļotājai, kas mudina dziļāk izprast ētiskās, estētiskās un politiskās pārmaiņas sabiedrībā.

Piecās festivāla tematiskajās apakšprogrammās iekļautie kino darbi ļaus iepazīties ar spilgtu un ārkārtīgi atšķirīgu filmu veidotāju jaunākajiem veikumiem. "Debatēs" varēs atrast kinematogrāfiskus vēstījumus, kas rosina pievērsties aktuālām norisēm sabiedrībā, pilsoņu un valsts varas attiecību jautājumiem, aicinot uz pārdomām par nemierpilno pasauli aiz kinoteātra sienām. Programma "Festivālu eksotika" uzrunās ar autorkino īpašo valodu, kas paplašina vizuālo formu, sižeta risinājumu, intelektuālo izaicinājumu un emocionālās uztveres robežas, tiecoties izcelt skatītāju no komforta zonas.

"Logs uz Krieviju" sniegs ieskatu Krievijas kinematogrāfistu darbos, kas festivāla rīkotājiem šķituši īpašas uzmanības vērti. "Kino ar gaumi" aicinās ielūkoties modes, stila un mākslas pasaules vēsturē un aizkulisēs. Savukārt "Mīlestība" ir mūžīgās tēmas akcentējums kino valodā, kas piedāvās aizraujošas filmas kā vaļsirdīgs maigo, mežonīgo, apburošo un vētraino jūtu iedabas pētījums.

Kinofestivāls trīs filmas iecēlis īpašo notikumu godā:

Ar režisora Džordža Kjukora 1960. gada filmu "Mīlēsimies" ("Let's Make Love") festivāls godina Merilinu Monro – leģendārajai aktrisei šogad apritētu 90 gadi. Viņa nodzīvoja vien trīsdesmit sešus, bet paguva kļūt par vienu no spilgtākajām zvaigznēm divdesmitā gadsimta kultūrā.

Foto: AP/Scanpix

23. septembrī festivāls sadarbībā ar trim Argentīnas tango studijām – "El Naranjerito", "El Abrazo Estudio del Tango" un "Hi Tango" – aicina ieslīgt tango gaisotnē. Plkst. 18.00 pie kinoteātra "Splendid Palace" notiks brīvdabas milonga, kurai sekos režisora Hermana Krala filmas-ceļojuma uz Argentīnas sirdi "Mūsu pēdējais tango" ("Un tango más") seanss. Tā smeldzīgās mūzikas un mīlestības valodā stāsta par divām ikoniskām personībām – Mariju Njevesu Rego un Huanu Karlosu Kopesu. Savukārt no plkst. 21.00 līdz pat plkst. 1.00 kinokafejnīcā "Film Noir" visi tango cienītāji laipni aicināti dejot festivāla milongā.

24. septembrī tiks vienīgo reizi izrādīta režisora Vita Stilmena jaunākā filma "Mīla & draudzība" ("Love & Friendship"). Kā patiess rakstnieces Džeinas Ostinas literārā mantojuma cienītājs, režisors izveidojis elegantu saturisko kompozīciju,kurā ironija mijas ar maigumu, bet parodija sadzīvo ar godbijību. Filmas burvīgums ir šajā mīlestības, zobgalības, pietātes un nebēdnīguma savijumā, tāpēc to novērtēs gan angļu literatūras klasikas ekranizāciju cienītāji, gan tie, kas parasti šādas kostīmfilmas neieredz ne acu galā.

"Baltijas pērles" kino svētki noslēgsies 26. septembrī ar estētiski un saturiski valdzinošo Dienvidkorejas režisora Parka Čan Vuka filmu "Jaunkndze" (Ah-ga-ssi), kas tika nominēta Kannu kinofestivāla galvenajai balvai "Zelta palmas zars".

Biļetes uz kinofestivāla filmu seansiem pieejamas "Biļešu servisa" tirdzniecības tīklā un festivāla kasē kinoteātrī "Splendid Palace".

Vairāk informācijas – www.balticpearl.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!