Foto: Publicitātes foto
Turpinot portāla "Delfi" un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kopīgo projektu par 100 dārgumiem kolekcijā, kā 93. dārgumu eksperti piedāvā Kārļa Zemdegas (1894-1963) no labradorīta 1928. gadāveidoto darbu "Nox minor".

Līdzās citiem latviešu tēlniecības klasiķiem Kārļa Zemdegas (1894-1963) vārds ir ļoti nozīmīgs, kaut arī izskan nedaudz retāk - visticamāk tādēļ, ka viņa radošais mantojums vēl nav izgaismots izsmeļošā un publicētā pētījumā. Kamēr to gaidām, šogad aprit jau tēlnieka 120. gadskārta.

Vērienīgā distance kopš laika, kad 1894. gadā Cīravas pagastā piedzima cilvēks, kas par spīti dažādām grūtībām un izaicinājumiem ieguva izcilu izglītību – 1927. gadā absolvēja profesora Konstantīna Rončevska tēlniecības meistardarbnīcu Latvijas Mākslas akadēmijā, paralēli vairākus gadus studējot arī filosofiju – ir piemērots mirklis, lai atcerētos viņa darbus, kas atrodas mums līdzās. Kārļa Zemdegas monumentālo tēlniecību pilsētas vidē pazīst un novērtē visā Latvijā.

Par vienu no visizcilākajiem latviešu memoriālās skulptūras sasniegumiem tiek uzskatīts Zemdegas 1934. gadā veidotais Raiņa kapa piemineklis.

Rakstnieka personība, idejas un domāšanas dižums tēlnieku ļoti suģestēja – Zemdega veidojis viņa portretu vairākkārt. Arī Esplanādē sēdošā Raiņa figūra ir Zemdegas iecerēta – materiālā pēc tēlnieka nāves to pabeidza viņa skolnieki Aivars Gulbis un Laimonis Blumbergs. 20. gadsimta 30. gados tēlnieks veidoja pieminekļus Pirmajā pasaules karā kritušajiem un Brīvības cīņu upuriem, un tie arvien ir nozīmīgas kultūras dominantes Latvijas mazajās pilsētās.

Tāds ir, piemēram, Raunas Brīvības piemineklis, "Tālavas taurētājs" Rūjienā, Dobeles Atbrīvošanas piemineklis un "Koklētājs" Talsos. Šajos darbos Zemdegam izdevies plastiski un saturiski iekodēt gan Latvijai kultūrvēsturiski un simboliski nozīmīgus vēstījumus, gan godināt tautas varoņus un kopējo gara spēku vispārīgos, pārlaicīgi spēcīgos tēlos. Kaut arī vislielākais tēlnieka radošais mantojums saistās ar monumentālo tēlniecību, viņa daiļradē ir arī vairāki nozīmīgi portreti un figurāli darbi.

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atrodas astoņi tēlnieka Kārļa Zemdegas darbi. Ikvienam, kurš pirms pašlaik notiekošās rekonstrukcijas viesojies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Galvenajā ēkā, būs pazīstama gludi pulētā, Norvēģijas labradorītā kaltā figurālā kompozīcija „Nox minor” jeb „Mazā nakts”.

To var saukt par sava veida jaunības skaistuma alegoriju, ko tēlnieks radījis ļoti izjusti - stāvošā jaunās sievietes figūra ir izteikti garīgi nospriegota. Bez tā, ka vispirms novērtējam tās gludi pulēto kopformu un proporcijas, pamanāma ir jaunās sievietes emocionālā koncentrētība.

Viņas žesti – pār galvu pārliktā roka un pār plecu krītošie mati, nedaudz paspertais solis – rada apstādināta mirkļa efektu, kurā Zemdega notvēris un mūžībai saglabājis īpašību kopumu, kas jūtams gandrīz ikvienā viņa darbā - jaunības, spēka, iedvesmas un mūžīgā skaistuma idejas. Šīs tēmas tēlniekam bija ļoti tuvas. „Nox minor” kompozīcijai līdzīga apgarotība, harmonija un pārlaicīgums piemīt arī citiem tēlnieka darbiem. Vispārīgi skaistais un ideāla apliecināšana ir tas, ko varam smelties Zemdegas darbos, un tās ir īpašības un vērtības, kas iedvesmo.

Šo un citus LNMM dārgumus tuvplānā varat aplūkot arī šeit, kā arī iepazīties ar tiem īpaši izveidotajā tematiskajā sadaļā - 100 dārgumu mākslas muzejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!