Foto: Publicitātes foto
Svētdien, 2017. gada 19. februārī, plkst. 15.00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) aicina uz "Sarunu muzejā" ar piektās "Purvīša balvas" ieguvēju, kura vārds kļūs zināms kandidātu darbu izstādes atklāšanas ceremonijā LNMM galvenajā ēkā 17. februārī, portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.

Šobrīd nav zināms, vai sarunā piedalīsies Arturs Bērziņš, Ivars Drulle, Kristaps Epners, Atis Jākobsons, Voldemārs Johansons, Maija Kurševa, Anda Lāce vai arī trio Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons. Kurš uzvarēs? Jautājums, atbildi uz kuru ir grūti prognozēt. Tas intriģē, dara nemierīgu un rosina viedokļu apmaiņu. Visi astoņi kandidāti izgājuši neatkarīgo ekspertu stingrajam profesionālajam vērtējumam. Regulāri sekojot līdzi Latvijas mākslinieku aktuālajam sniegumam izstādēs, divu gadu laikā Purvīša balvas 2017 finālam tika nominēti 25 projekti, kuru autoru radošais pienesums definēts kā nozīmīgs notikums Latvijas vizuālās mākslas ainā. Fināla atlasei tika izvirzīti tikai astoņi pretendenti.

"Purvīša balvas 2017" ieguvēju noteiks starptautiska žūrija, apspriežot minēto astoņu kandidātu veikumu viņu kopējā izstādē, kas iekļauj dažādus laikmetīgās mākslas veidus – glezniecību, grafiku, tēlniecību, instalāciju un videomākslu.

Pasākumā apmeklētājiem tiek piedāvāta ekskluzīva iespēja iepazīties ar uzvarētāju, noklausīties viņa stāstījumu par sevi un nominēto mākslas darbu, kā arī uzdot jautājumus. Sarunā piedalīsies mākslas zinātniece, "Purvīša balvas 2017" neatkarīgo ekspertu komisijas pārstāve Daina Auziņa, kura sniegs ieskatu darbu atlases procesā, iezīmējot balvas vērtēšanas principus un kritērijus. Saruna būs mēģinājums analizēt laikmetīgās mākslas tendences, saprast tās būtību un nojaust nākotnes virzību.

Katrs pasākuma dalībnieks varēs gan bagātināt līdzšinējos personīgos priekšstatus, gan salīdzināt tos ar mākslas ekspertu un starptautiskas žūrijas atzinumu, izvirzot savu, nav izslēgts, ka pavisam citu, favorītu. Individuālo viedokli būs iespējams paust, aizpildot balsojuma anketu. Skatītāju simpātijas balvas ieguvēja vārds tiks noskaidrots "Purvīša balvas" izstādes noslēgumā, kad tiks apkopotas visas balsojuma anketas.

Nākamās "Sarunas izstādē" notiks 19. martā un 2. aprīlī plkst. 15.00, kad uz tikšanos ar skatītājiem atnāks citi "Purvīša balvas 2017" kandidāti. Izstāde būs atvērta līdz 9. aprīlim.

"Purvīša balva" dibināta 2008. gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un noteikt izcilāko sasniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām.

"Purvīša balva" tiek pasniegta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu. Balvas apjoms ir 28 500 eiro (ieskaitot nodokļus). "Purvīša balva" ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

Pirmo "Purvīša balvu" 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās "Purvīša balvas" laureātu 2011. gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt". Trešo "Purvīša balvu" 2013. gadā ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi". Ceturtā "Purvīša balva" 2015. gadā tika piešķirta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!