Ministru kabineta komiteja pirmdien atbalstīja Latvijas Nacionālās operas nolikumu. Nolikuma projekts paredz, ka opera ir Kultūras ministrijas pakļautībā esoša valsts kultūras iestāde, kuru finansē no valsts budžeta līdzekļiem.
Operai ir tiesības atvērt studijas, operas un baleta studijas, kā arī komandēt uz ārzemēm apdāvinātus, perspektīvus māksliniekus izglītības turpināšanai un zināšanu papildināšanai.

Tāpat operai ir tiesības budžeta ietvaros izsolīt un piešķirt godalgas labākajām latviešu oriģināloperām un oriģinālbaletiem.

Savukārt par māksliniecisko, saimniecisko un finansiālo darbību atbildīgs operas direktors, kuru amatā ieceļ vai atbrīvo kultūras ministrs.

Nolikums paredz, ka operā darbojas Uzraudzības padome, kuras priekšsēdētājs ir kultūras ministrs, un tajā darbojas pārstāvji no Finansu un Labklājības ministrijām, kā arī Rīgas domes un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības.

Padomes uzdevumi ir kontrolēt direktora darbību, darbības programmu izpildi, valsts piešķirto līdzekļu izlietošanu u.tml.

Operas mantu un finansu līdzekļus veido operas valdījumā esošā nošķirtā valsts manta, valsts budžeta dotācija, ieņēmumi no maksas pakalpojumiem un citiem pašu ieņēmumiem, ziedojumi un citi likumos paredzētie ienēkumi.

Nolikums vēl jāizskata valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!