Foto: Foto no personīgā arhīva
Mūzikas festivāli visā pasaulē viens aiz otra savu identitāti paplašina, vārdam "mūzika" pievienojot klāt "māksla" – vizuālajam baudījumam un atmosfēras radīšanai piešķirot vienu no galvenajām lomām pasākuma norisē. Te nevar nepieminēt šā gada "Coachella" festivālu ASV, kur ar savu Venēcijas biennāles darbu "Armpit" veiksmīgi startēja latviešu mākslinieki Katrīna Neiburga un Andris Eglītis.

Arī Baltijas flagmanis "Positivus" kopš pirmsākumiem sevi pozicionē kā mūzikas un mākslas festivālu, jau vairākus gadus dodot iespēju jaunajiem māksliniekiem realizēt savas idejas un būt daļai no notikuma radītājiem.

Šogad – festivāla desmitgadē – jaunie mākslinieki līdz 16. maijam ir aicināti iesniegt savas pieteikumus. Konkurss šogad notiek sadarbībā ar a/s Latvijas Valsts meži. Trīs labāko ideju autori katrs saņems 1000 eiro sava darba realizēšanai, kā arī četrus ielūgumus uz "Positivus" festivālu.

Oskars Bērzs un Atis Izands šajā ziņa ir "Positivus" rekordisti, trīs festivāla gados viņi realizējuši četras savas idejas. Šogad viņi uzaicināti piedalīties ārpus konkursa, lai likti lietā vismaz vienu kubikmetru koksnes un apspēlētu šā gada mākslas objektu tēmu "Zūdam kokos!"

"Abi esam skolasbiedri – mācījāmies Rīgas centra daiļamatniecības pamatskolā, un tur bez variantiem ir jāstrādā ar visu – koku, metālu, mālu… No tā laika arī tas viss nāk…" stāstu sāk Oskars. Viņš savu karjeru saistījis ar IT jomu, savukārt Atis ir mākslinieks, multimediju dizainers.

Gan Atis viens pats, gan abi kopā regulāri piedalās arī Rīgas Domes rīkotajos pilsētvides objektu konkursos – viņu darbi ir tikuši realizēti gan Rīgas svētkos, gan "Ziemassvētku egļu ceļā", gan gaismas festivālā "Staro Rīga" u.c. pasākumos.

Ideja iesniegt "Positivus" instalāciju konkursā savu ideju, pieder Atim. "Gabals jau nenokritīs. Pieņems – pieņems, nepieņems, nu tad nepieņems. Likām kopā idejas, un tādu mums ir daudz, un… uzreiz pieņēma," sarunā ar "Delfi" stāsta Oskars. Tieši tik vienkāršs ir arī viņa ieteikums citiem jaunajiem censoņiem – iesniedziet, gabals jau nenokritīs, ja arī atteiks! Otrs ieteikums – piedāvāt vairākas idejas vienā reizē.

2012. gadā abi puiši konkursā piedalījās pirmo reizi un izveidoja instalāciju, kas sastāvēja no sešām kolonnām. Tās, sajūtot tuvumā cilvēka ķermeņa siltumu, "salutēja" ar putuplasta granulām. "Tas bija kaut kas moderns, futūristisks, kas aug ārā no zemes, bet kolonnu skaits – seši – simbolizēja sesto "Positivus" gadu," skaidro Oskars.

Foto: Publicitātes foto

"Tika ieguldīts daudz darba, daudzi brīnījās, kā esam spējuši to paveikt konkursa budžeta ietvaros."

Arī turpmākajos pieteikumos Oskars un Atis centās iekļaut kādu atsauci uz festivāla norises gadu. Piemēram, košo "Mājnīcu" 2014. gadā, kas atradās kāpu priedēs pirms ēdināšanas zonas, veidoja astoņas spilgtas arkas.

Foto: Publicitātes foto

Vissarežģītāk Oskaram un Atim bijis pērn, kad konkursā uzvarēja divas viņu idejas – objekti "Perspektīva" un "Griezies līdzi". "Tas, cik ļoti mums patīk šis process, slāpē to, cik grūti tas nāca. Abi objekti bija atšķirīgi, bet vienādi sarežģīti. Mēs paši sevi pārbaudām katru gadu," smejas Oskars.

"Ideāli, ja tandēmā darbojas viens, kurš vairāk atbild par objekta māksliniecisko pusi un otrs, kurš var tehniski salikt visu kopā, lai nav galīgās aplamības." Šajā duetā Oskars ir tas, kurš atbild par tehnisko un praktisko pusi, taču pirmspieteikuma stadijā radošās idejas pieder arī viņam.

Foto: Publicitātes foto

"Festivāla jubilejā tam jābūt kaut kam īpašam, grandiozam – maksimāli lielam," nedaudz šā gada instalācijas ideju atklāj Oskars. "Skaidrs, ka, atbilstoši idejai, tā būs no koka, un, atbilstoši sauklim "Zūdam kokos!", patiešām kokos varēs arī pazust. Un obligāti objektam ir jābūt ar savu knifiņu, jāpiesaista skatītājs."

Jau ziņots, ka arī šogad "Positivus" festivāls rīko vides objektu konkursu, dodot jaunajiem māksliniekiem iespēju izveidot mākslas darbus, kas papildina un veido festivāla īpašo gaisotni.
Šogad konkursā iesniegtajiem darbiem ir jābūt mākslas objektiem, kas attēlo dažādus veidus, kādos koksne tiek izmantota cilvēka dzīvē.

Iesniegtos darbus izvērtēs žūrijas komisija, kuras sastāvā būs Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas vadītājs, profesors Aigars Bikše, "Positivus" festivāla organizatori, AS Latvijas valsts meži pārstāvji, kā arī mārketinga un zīmolu aktivizācijas aģentūras "SponsorKing" pārstāvji.

Visi interesenti tiek lūgti darbus iesūtīt līdz 16. maijam (ieskaitot) uz e-pasta adresi maksla@positivus.com. E-pastā papildus iesniedzamajiem materiāliem jānorāda arī darba nosaukums, darba autors vai autoru kolektīvs, kā arī kontaktinformācija – tālruņa numurs un e-pasta adrese.

Papildu informāciju var saņemt, sūtot jautājumus uz e-pastu maksla@positivus.com vai zvanot pa tālruni 28451818 (Ieva Cīrule).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!