Foto: Publicitātes foto
Trešdien, 22. augustā, pulksten 17.30 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Latvijas valsts simtgades izstādes "Gobelēnu krāsas. Mūsdienu gobelēni no "Mobilier national" kolekcijas Francijā" pasākumu programmā ar lekciju "Gobelēnu renesanses vēsture" uzstāsies kultūras pētniece, žurnāliste no Baltkrievijas Alla Gorbača, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Baltkrievu žurnāliste, kultūras pētniece Alla Gorbača (Алла Горбач) piedāvās stāstu par 20.–21. gadsimta gobelēnu vēstures nozīmīgākajiem posmiem, īpaši akcentējot Žana Lirsā (Jean Lurçat, 1892–1966) ieguldījumu tekstilmākslas attīstībā. Pēckara periodā viņš iesaistīja šajā nozarē daudzus ievērojamus franču māksliniekus, arhitektus un citas radošas personības, tādējādi ieviešot jaunu estētiku. Allu Gorbaču vienmēr ir intriģējusi neordināru talantu loma mākslas jaunrades procesos, tostarp vērtīgi ir viņas meklējumi, analizējot dažādu laikmetu un gobelēnu mākslas kopsakarības. Vakara gaitā lektore pievērsīsies arī materiālu un tehnoloģiju interesantāko faktu skaidrojumam.

Tikšanās fonu veidos viesizstāde "Gobelēnu krāsas" no "Mobilier national" (Nacionālā mēbeļu fonda) kolekcijas Parīzē, kura līdz 30. septembrim ir skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Rīgā eksponētie 15 mūsdienu gobelēni ir Francijas nacionālās kultūras dārgums. Šie darbi tapuši pēc slavenu mākslinieku skicēm – no Anrī Matisa (Henri Matisse), Žana Lirsā, Huana Miro (Joan Miró), Lekorbizjē (Le Corbusier) līdz ORLAN.

Leģendārā Gobelēnu manufaktūra Parīzē kopš 17. gadsimta saglabājusi izcilas amatniecības tradīcijas un uztur pastāvīgu saikni ar moderno mākslu. Audējs nav uzskatāms ne kā oriģināldarba autors, ne arī kā vienkāršs pasūtījuma izpildītājs. Viņš, piedaloties kopdarba jaunradē, ir interprets šī vārda viscēlākajā nozīmē. Noaustais gobelēns nav kopija, bet autentisks darbs, kurā citā kvalitātē izpaužas katras skices potenciāls. Materiāls, izmēri, krāsotāju veikums un audēju meistarība piešķir tekstilijai patiesu oriģinalitāti un īpašu izteiksmību.

Allas Gorbačas lekcija "Gobelēnu renesanses vēsture" būs iedvesmojošs vēstījums par tradīciju spēku, kas aizvien spēj pārradīt pasauli un laiku, kurā mēs dzīvojam.

Lekcija notiks krievu valodā bez tulkojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!