Foto: Latvijas Nacionālais arhīvs
1897. gada 19. jūlijā dzimis izcilais latviešu gleznotājs, pedagogs un sabiedriskais darbinieks Leo Svemps. Pieminot jubilāru, portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu piedāvā aplūkot vēsturiskas arhīva fotogrāfijas.

Leo Svemps mācījies Rīgas Pareizticīgo garīgajā seminārā, Maskavas universitātes juridiskajā fakultātē, kā arī paralēli apguvis glezniecību, studējot Maskavas Augstākajās mākslas un tehniskajās darbnīcās. Pēc atgriešanās dzimtenē turpinājis studijas Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, bet pēc tam strādājis par advokātu Rīgā. Vienlaikus Leo Svemps nodevies glezniecībai un papildinājis savas radošās prasmes Parīzē.

1923. gadā tiek rīkota pirmā mākslinieka personālizstāde. 1930. gadā Leo Svemps pirmo reizi piedalījies latviešu mākslas izstādēs ārzemēs.

Leo Svemps bijis Rīgas mākslinieku grupas biedrs. Pēc Latvijas okupācijas strādājis Latvijas Mākslas akadēmijā – bijis pedagogs, vēlāk kā profesors vadījis glezniecības un kompozīcijas katedru, bet no 1961. gada bijis šīs mācību iestādes rektors.

Leo Svempu uzskata par vienu no klusās dabas žanra pamatlicējiem latviešu glezniecībā. Bez klusajām dabām gleznojis arī portretus un ainavas. Līdztekus glezniecībai un darbam Latvijas PSR Valsts mākslas akadēmijā, Leo Svemps darbojies Latvijas PSR un PSRS Mākslinieku savienības valdēs.

Par māksliniecisko darbību saņēmis augstus valsts apbalvojumus.

Gleznotājs miris 1975. gada martā un apbedīts Raiņa kapos Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!