Foto: AFP/Scanpix
Endija Vorhola darbs "Sudraba auto avārija" nupat pārdots par 105 miljoniem ASV dolāru, pārsitot iepriekšējo autora darbu pārdošanas rekordu par nedaudz vairāk nekā 30 miljoniem ASV dolāru.

1963. gadā tapusī glezna Ņujorkas izsolē attēlo auto avāriju tūlīt pēc tās notikšanas. Glezna, kurā saskatāmas ķermeņa daļas, kas izsvaidītas pa avarējušās mašīnas salonu pēdējos 26 gadus plašāka publika nebija redzējusi.

Šis darījums, kurā pircējs joprojām nav publiski zināms, summas ziņā pārspēja 2007. gada izsoli, kurā Vorhola darbs "Zaļas mašīnas avārija" ("Zaļa degoša mašīna I") tika pārdots par 71,7 miljoniem ASV dolāru. Līdz ar "Sudraba mašīnas avāriju" Ņujorkas izsolē pārdota ari ikoniskā glezna "Coca-Cola", par kuru saņemti 57,2 miljoni ASV dolāru.

Endijs Vorhols savulaik teica, ka ikviens var kļūt slavens uz 15 minūtēm, taču viņš ir labs piemērs, ka dažiem šo slavas mirkli izdodas pastiept ievērojami garāku. Viņa "Sudraba auto avārija" iegādāta tikai dienu pēc tam, kad fiksēts pasaulē visu laiku dārgākās gleznas pārdošana. Jau ziņots, ka Īrijā dzimušā angļu mākslinieka Frensisa Bēkona triptihs "Lusjēna Freida trīs studijas" izsolē pārdots par 142,4 miljoniem ASV dolāru, kļūstot par visu laiku dārgāko mākslas darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!