Foto: V. Odnovjuns - “Cietuma kameras durvju novērošanas actiņa. VDK īslaicīgās aizturēšanas izolators Cēsis.”
Šī gada 5. septembrī pulksten 17.30 Cēsīs, Pilsmuižas klētī atklās Valentīna Odnovjuna fotoizstādi "Novērošana", kas tapusi sadarbībā ar Ruckas mākslas rezidenču centru, portālu "Delfi" informē izstādes rīkotāji.

Izstādē "Novērošana" ietvertas fotogrāfijas ar pastaigu laukumu un cietuma kameru durvīs ierīkotajām novērošanas actiņām bijušajās VDK mītņu telpās, kas atrodas dažādās pilsētās - Viļņā (Lietuvā), Rīgā (Latvijā, sauktā par "stūra māju"), Ļvivā (Ukrainā, sauktā par "turma na Lonckoho" jeb "cietumu Lacka ielā"), Cēsīs un Berlīnē (Vācijā).

"Manas fotogrāfijas, kas radītas šī projekta ietvaros, ir vienlaikus dokumentālas un subjektīvas. Tajās iemiesotas īstu notikumu pēdas, priekšmeti un atmiņas, taču tās vienlīdz kalpo arī kā atsperšanās punkts iespējai iztēloties šos notikumus, priekšmetus un atmiņas un interpretēt tos plašāk. "Abstraktas" fotogrāfijas gadījumā skatītāja reakcijai ir lielāka nozīme un līdz ar to skatītājs vairāk līdzdarbojas attēla radīšanā", stāsta fotogrāfiju autors Valentīns Odnovjuns.

Valentīns Odnovjuns (Valentyn Odnoviun) dzimis Ukrainā. Absolvējis Viļņas Mākslas akadēmiju (maģistra grāds fotogrāfijā). Viņa darbi iekļauti izstādēs Ukrainā, Polijā, Lietuvā, Krievijā, Jaunzēlandē un ASV. Par projektā "Novērošana" iekļautajām Viļņas VDK cietuma fotogrāfijām ieguvis pirmo vietu Lietuvas mākslas fotogrāfu savienības rīkotajā konkursā "Labākais jaunais Lietuvas fotogrāfs 2016". Starptautiskās mākslinieku rezidenču programmas 2016./2017. ietvaros pavadījis divus mēnešus Ruckas mākslas rezidenču centrā Cēsīs, kuras laikā tapa izstādē "Novērošana" redzamās fotogrāfijas no VDK īslaicīgā aizturēšanas izolatora Cēsīs un Stūra mājas Rīgā.

Izstādi organizē Ruckas mākslas rezidenču centrs sadarbībā ar "Vides risinājumu institūtu", projekts tapis pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda, Ziemeļu – Baltijas mobilitātes programmas "Kultūra" un "Tokina" (Polska) fotobjektīvu kompānijas finansiālam atbalstam.

Izstāde apskatāma no 5. līdz 24. septembrim Cēsīs, Pilsmuižas klētī Pils laukumā 15 (iepretim Cēsu izstāžu namam). Izstādes darba laiks: trešdiena – svētdiena 12:00 – 18:00. Ieeja izstādē bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!