Ceturtdien, 20. novembrī, pulksten 18.30 Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LMC) Ofisa galerijā tiks atklāta mākslinieka Jāņa Filipoviča personālistāde "Пчеловек/Pčelovek".

Kā centrālais vizuālais motīvs izstādē ir izmantoti bišu stropi, ko mākslinieks pārveido dažādās telpiskās asprātībās. Ar šo paradoksālo objektu palīdzību Jānis Filipovičs ironizē par mūsdienu sabiedrību un valsti, kurā dzīvojam, informē LMC.

Šajā izstādē mākslinieks Jānis Filipovičs eksponē objektus, caur kuriem tiek ironizēts par mūsu sabiedrības vēlmi vienmēr trāpīt īstajā mērķī, dažkārt nemaz nezinot, kas mērķi ir izvirzījis. Lai arī latvietis parasti nerīkojas saskaņā ar tautas ticējumu "lai bites labi nes medu, vajag aiziet uz kaimiņu mājām un apcirpt aitas", viņš mēdz bez sevišķiem iebildumiem klausīties mūsu valsts 100 galveno bišu saldo snauduļošanu stropā, kamēr kāds apcērp gan paša, gan kaimiņa aitas. Un pašsaprotamais bieži vien ir tikai kalambūrs, jo var gadīties, ka, paceļot bišu stropa vāciņu, kāds no iekšpuses uzsauc "Rokas augšā!".

"Ieklausoties tautā vai savā prāta kartotēkā meklējot īsto medicīnisko ierakstu, rodas iespaids, ka mūsu "gaišos prātus" ik pa brīdim piemeklē snauda, gluži kā bites ziemā. Arī Saeimas ēka atgādina stropu ar "papīra bišu saimi".

Taču ik pa brīdim vajadzētu tai pieklauvēt un atmodināt no patīkamajiem sapņiem par nākotnes labklājību. Somu vai zviedru zinātnieki esot izpētījuši, ka darba laikā nosnausties 10-15 minūtes esot pat ļoti ieteicams, tas noregulējot vielmaiņu.

Vai zināt, ka melnie strazdi liela sala laikā, kad nevar sakošļāt sasalušos pumpurus, sāk tramdīt bites? Jā, tie pieklauvē ar knābi pie stropa un sargu bites lien laukā, bet sals tās apdullina, un bites noripo no skrejas uz baltā sniega kā ērts strazdu suši - strazdiem atliek tikai ar saviem irbuļiem tās iemest rīklē. Morāle: nemodini, ja negribi tikt modināts," izstādi raksturo pats mākslinieks.

Jānis Filipovičs (1978) paralēli mākslinieciskajai darbībai ir iesaistījies arī citās sfērās - strādājis celtniecībā, tirgojis cepumus, nodevis ekspluatācijai mobilo sakaru torņus. Papildinot iegūtās zināšanas Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās Komunikācijas nodaļā, mākslinieks nodevies arī metinātāja prasmju apgūšanai Rīgas 3. arodskolā, kā arī nesen pabeidzis pedagoģijas kursus.

Filipovičs apgalvo, ka piedalās izstādēs tad, kad grib, un līdz šim ir bijis dalībnieks vairākās grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs. Izstāde "Пчеловек/Pčelovek", kas notiks Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā līdz 18. decembrim, būs mākslinieka pirmā personālizstāde.

Izstādi finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas Dome. LMC Ofisa galerija Alberta ielā 13 (7. stāvs) ir atvērta katru darba dienu no plkst. 12 līdz 18. Izstādes apskatāmas bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!