Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē no 24. septembra būs apskatāma mākslinieka Pētera Upīša (1899. – 1989.) darbu retrospektīva izstāde "Aizejošās ainavas Meistars. Grafika un Ex Libris", portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Izstādē būs apskatāmas vairāk kā 80 grafikas un 40 ekslibri no mākslinieka ģimenes privātās kolekcijas.

Izstāde saistāma ar zīmīgiem gadaskaitļiem – pirms 90 gadiem, 1919. gadā, izstādēs parādījās ar mākslinieka roku zīmulī un tušā tapušie darbi, pirms 70 gadiem Pēteris Upītis sāka strādāt kokdzeluma tehnikā, bet 27. septembrī aprit 110 gadi, kopš izcilā latviešu grafiķa un pedagoga profesora Pētera Upīša dzimšanas.

Īpaša tēma ir Pētera Upīša – Ex Libris. Gadu desmitos radītas vairāk kā 700 grāmatzīmes – ekslibri, kas veidotas kā simboliski veltījumi, kurās meistars atklāj savu attieksmi pret cilvēkiem, demonstrē spēju asi un simboliski precīzi atklāt katra personību. "Izgatavojot grāmatzīmes dažādu tautu un kultūru pārstāvjiem, iespējams sevi allaž turēt pienācīgā formā, domāt, meklēt, eksperimentēt, vārdu sakot, pastāvīgi atjaunoties. Bet tas, ziniet, jebkurā vecumā māksliniekam ir ļoti svarīgi," atzinis profesors Pēteris Upītis

Pētera Upīša darbi bijuši izstādīti ne tikai Latvijā, bet arī Vācijā, Francijā, Polijā, PSRS valstīs, Ungārijā, Somijā, Portugālē, Šveicē, Dienvidslāvijā, Norvēģijā, Kanādā un Japānā.

Izstāde muzejā būs apskatāma līdz 22. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!