Foto: Astri Tonioan
Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijā 8. jūlijā tiks atklāta izstāde "Century Lines", kurā būs aplūkojami trīs mākslinieku paaudžu darbi, portālu "Delfi" informē LMS priekšsēdētājs Igors Dobičins.

"Century Lines" ir projekts, kuru kuratore Ļena Akopjana ir veltījusi sava tēva – mākslinieka Karuša Akopjana 90. gadadienai. Starptautiskais projekts tiek reprezentēts ar divām izstādēm Modernās mākslas muzejā, Erevānā, Armēnijā (6.– 20.05.2017.) un Latvijas Mākslinieku savienības galerijā, Rīgā no 8. līdz 22. jūlijam.

Izstādē eksponēti darbi, kurus radījuši trīs mākslinieki: Karušs Akopjans, Ļena Akopjana, Astri Tonojana, kurus vieno radnieciskas saites, māksla kā radoša izpausme, dzimtas saknes Armēnijā un saikne ar Latviju. Izstādes kopējā iecere tiek akcentēta ar katra mākslinieka darbu klāsta koncepciju: Karušs Akopjans "Armēnijas rapsodija" –grafika un tēlniecība –, Ļena Akopjana "Dialogs"– oforts, zīmējumi un digitālā grafika –, Astri Tonojana "Noslēpti stāsti" – digitālā māksla.

Karuša Akopjana (1926 – 1982) tēlniecības darbi 50. līdz 80. gados izraisīja sabiedrībā gan neizpratni, gan sajūsmu, jo viņš bija viens no retajiem, kas tēlniecībā izmantoja krāsu, līdzīgi kā senie grieķi. Savukārt viņa grafikas darbos galvenā tēma ir cilvēks ar atklāsmēm caur spēcīgiem jūtu un domu pārdzīvojumiem. Akopjana meita Ļena (1959) ir aktīva, radoša māksliniece, kura grafikas dažādās tehnikās un zīmējumos pievēršas dabas ievainojamībai un vides aizsardzībai. Bet Karuša Akopjana mazmeitas Astri Tonojana (1984) radošā darbība izpaužas skulptūru izveidē un land art projektos, kuros akcentēta ir cilvēka esamības un neesamības nozīmi.

Visu trīs mākslinieku daiļradē vienojošas ir divas tēmas: daba un cilvēks, bet katrai paaudzei ir sava attieksme un vērtējums, savs rokraksts un stilistika.

Izstāde apskatāma līdz 22. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!