Foto: Publicitātes foto
Bijušajā "ātro bāzē" jeb Tallinas ielā 10, no 23. septembra līdz 22. oktobrim būs aplūkojama vērienīga laikmetīgās mākslas izstāde "Baltie klīdēji" ("White Walkers"), kas, kā sola izstādes kurators, mākslinieks Kaspars Groševs, "septembra kultūras notikumu sabiezinājumā sola ienest devu raupja jutekliskuma."

Izstādes ideja balstās televīzijas seriāla "Troņu spēles" dzīvo miroņu klusēšanā – tie draudīgi tuvojas civilizācijai, tomēr viņu nodomi visu laiku ir apslēpti.

"Vienlaikus baltie klīdēji pasvītro zināmu robežu starp dzīvo un mirušo, starp abstrakto un tēlojošo, starp pagātni un nākotni, starp iedomām un īstenību. Izstādē piedalās deviņi starptautiski atzīti mākslinieki, kuru darbi nereti dzīvo vairākos medijos, vienlaikus atsaucoties gan uz modernisma mantojumu, gan dzīvi interneta laikmetā, gan jaunu teritoriju meklējumiem," skaidro Groševs.

Izstāde "Baltie klīdēji" būs apskatāma no 23. septembra līdz 22. oktobrim Tallinas ielā 10, kur reiz mājoja ātrās palīdzības šoferi un viņu problēmas. Kā sola rīkotāji, izstādes atklāšanā 22. septembrī apmeklētājus priecēs izmeklēts skaņu celiņš, kuru sarūpējuši baltie klīdēji no Madonas un Rīgas, kā arī norvēģu mākslinieka Stefena Handlukena iztēlots našķis.

"Baltie klīdēji klusē – neizbēgami mēs ieliekam vārdus un skaņas viņu sagrautajās mutēs. Visu, kas noticis pagātnē un notiek tieši šobrīd. Atbalsis, baumas, klusus smīnus, aurojošu okeānu, zāģa zobu trīšanu, skaņu spuldzei izdegot, sasvīdušu vaimanāšanu, pārāk augstu papēžu klabēšanu, dislektisku dzeju, mitras zāles dziesmu, ledāju krakšķēšanu, zobu griešanu sapņos, āmura klaudzēšanu, mašīnas dūkšanu, papīra plēšanu, neatbildēšanu uz e-pastiem, krāsas pilēšanu uz sintētiska paklāja, trepju čīkstoņu, kafijas liķiera liešanu, elektromagnētiskos viļņus, FM, AM, stereo, mono, ja vēlies, kvadrofoniju vai pat kakofoniju, klusumu, koka ar diviem galiem zāģēšanu, kolas saduļķošanos ar skaļu plunkšķi, zosādas trīsas, skaļas gaudas, ledus gabaliņu klunkšķēšanu, sēkšanu, murmināšanu, vārdus, kam nav gala, teikumus, kas sastāv no viena "jā", nagu vīlēšanu pret smilšpapīru, oda sīkšanu, spoku ūjināšanu un tā tālāk, un tā joprojām", raksta izstādes kurators.

Izstādē piedalīsies Jāko Pallasvuo (Jaakko Pallasvuo), Karls Palms (Carl Palm), Viktors Timofejevs, Rūtene Merkliopaite, Āpo Nikanens (Aapo Nikkanen), Evita Vasiļjeva, Marianne Viero, Īrisa Erbse, Līva Rutmane. Izstādi papildinās eksperimentāla publikācija, kurā ar tekstiem piedalījušies Valentins Klimašauks (Valentinas Klimašauskas), jaunais "kim?" Laikmetīgā mākslas centra radošais direktors, māksliniece Marta Trektere, Oslo bāzētās galerijas 1857 vadītājs Stefens Handlukens (Steffen Håndlykken), kā arī izstādes kurators Kaspars Groševs. Publikācijas dizainu veidojuši Gaile Pranckunaite un Mišlavs Žugajs.

Izstāde apskatāma Tallinas ielā 10, no trešdienas līdz svētdienai, no plkst. 14.00 līdz 18.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!