Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija iesaka Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā ugunsgrēkā cietušo Kurzemes sētas ēku saglabāt neskartu, lai tā kalpotu kā atgādinājums par notikušo un kultūras mantojuma saglabāšanas problēmām kopumā.
Vēstuli ar inspekcijas ierosinājumiem, ko darīt, lai veicinātu ugunsdrošību, un kā saglabāt kultūras mantojumu Latvijā, trešdien inspekcija izsūtīja Kultūras ministrijai, Muzeju valsts pārvaldei un arī muzeja vadībai.

Inspekcija ierosina jautājumus par koka konstrukciju pretuguns apstrādi diskutēt starptautiskā seminārā, kurā varētu apspriest modernākās ugunsdrošības sistēmas. Uz šo semināru varētu aicināt speciālistus no Zviedrijas un Norvēģijas, uzskata inspekcija.

Inspekcijas vadītājs Juris Dambis BNS sacīja, ka pašreiz Latvijā izmantojamās sistēmas ir novecojušas un nedrošas. Viņš arī uzsvēra, ka jaunās sistēmas varētu izmaksāt ļoti dārgi.

Inspekcija vēstulē aicina nodegušās ēkas nerekonstruēt, bet uzstādīt oriģinālus, kas pieejami Latvijā.

Tāpat inspekcija ierosina pastiprināt muzeja apsardzi, izstrādāt operatīvās rīcības plānu ārkārtas situācijām, noteikt svarīgāko dzēšanas sistēmu uzstādīšanā atkarībā no objektu vērtības.

Jāizvērtē arī, vai laiks, kurā objektā var ierasties ugunsdzēsēji, ir apmierinošs.

Inspekcija nedēļas laikā iesniegs aprēķinu par kultūrvēsturiskās vērtības zaudējumu. 1.jūnijā Kultūras ministrijā notiks speciāli šim negadījumam veltīta sapulce. BNS jau ziņoja, ka pirmās aplēses liecina par zaudējumu 180 tūkstošu latu apjomā.

Kultūras ministrija līdz nākamās nedēļas sākumam iecerējusi apkopot informāciju par pagājušajā nedēļā brīvdabas muzejā notikušā ugunsgrēka radītajiem zaudējumiem, kā arī izpostīto ēku atjaunošanai nepieciešamajiem līdzekļiem.

Muzejam nepieciešamos līdzekļus ministrija lūgs valdībai.

BNS jau ziņoja, ka 26.maija vakarā brīvdabas muzejā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, kurā pilnībā nodega trīs senas ēkas.

Muzejā izdega aptuveni 500 kvadrātmetru, to vidū visa Kurzemes sētas laidara ēka un dzīvojamā ēka. Izdevies nosargāt vienīgi 18.gadsimtā celtu klēti. Muzejā ēkas atradās no 1930.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!