Foto: AP/Scanpix
Šonedēļ "Sotheby's" izsoļu namā par rekordlielu summu – 110,5 miljoniem ASV dolāru jeb 99,3 miljoniem eiro – pārdota amerikāņu mākslinieka Žana Mišela Baskjā (Jean-Michel Basquiat, 1960-1988) glezna, vēsta raidsabiedrība BBC.

Summa, par kādu iegādāta glezna, pārspējusi vairākus rekordus, tostarp – padarījusi Baskjā gleznu par līdz šim dārgāko gleznu, ko radījis mākslinieks no ASV. Tāpat šī glezna kļuvusi par dārgāko darbu, ko radījis melnādains cilvēks, un pirmo mākslas darbu, kas novērtēts ar vairāk nekā 100 miljoniem dolāru un ir radīts pēc 1980. gada.

Gleznā, kas radīta ar eļļas krītiņiem, akrila krāsām un aerosola krāsu, redzams kāda cilvēka portrets, kas līdzinās galvaskausam. Baskjā darbu iegādājies Jusaku Maedzava, 41 gadu vecs uzņēmējs no Japānas, kurš vēlas savā dzimtajā pilsētā ierīkot muzeju. Pirms gada Maedzava nopircis citu Baskjā gleznu, tiesa, par gandrīz divreiz mazāku summu.

Gleznas izsolīšana "Sotheby's" izsoļu namā norisinājusies aptuveni 10 minūtes, vēsta ārzemju mediji.

Foto: AFP/Scanpix

Ņujorkietis Baskjā mira 1988. gadā, pārdozējot heroīnu 27 gadu vecumā. Lielākā daļa viņa mākslas darbu saistīti ar tumšādainu cilvēku dzīvi ASV. Savu radošo karjeru sācis kā grafiti mākslinieks Bruklinā, kur savus zīmējumus pārdevis par dažiem dolāriem. Mūsdienās Baskjā pieskaitāms pie tiem dažiem māksliniekiem, kuru darbi novērtēti ar summām, kas pārsniedz 100 miljonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!