Foto: Publicitātes foto
Dailes teātra Mākslas telpā "Brīvības 75" no 2. februāra līdz 13. aprīlim radošo programmu ietvaros būs skatāma gleznotāja Daiļa Rožlapas darbu izstāde "Mana mīla", kurā izstādīti darbi no Voldemāra Leitāna privātkolekcijas, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Izstādes kuratore ir Sarmīte Sīle, producente – Indra Rubene-Vilipsone.

Dailis Rožlapa gleznojis Vecrīgu, Latvijas pilsētas un laukus, Baltijas jūru un ziedus. Darbus izstādīšanai teātrim uzticēja kolekcionārs Voldemārs Leitāns, kurš daudzu gadu garumā sekoja sava drauga daiļradei, regulāri un nekļūdīgi izvēlējās labāko no tā, ko mākslinieks uzgleznoja.

Dailis Rožlapa (1932-2014) – grimētājs, dekoratora palīgs, scenogrāfs, mākslinieks inscenētājs un gleznotājs. Absolvējis Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolu (1954) un Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures un teorijas nodaļu (1968) ar diplomdarbu "Dekorāciju attīstība latviešu dramatiskajos teātros Rīgā līdz 1940. gadam."

Mākslinieks veidojis dekorācijas Rīgas (Dailes teātris, Nacionālais teātris un Nacionālā opera), Valmieras un Liepājas teātros, kā arī Paņevēžā un Šauļos. Bet visilgākā un auglīgākā sadarbība izveidojās ar Jaunatnes teātri (1961-1970) un Rīgas Kinostudiju (1971-1989).

Laikabiedru vērtējumā Dailis Rožlapa kā scenogrāfs bijis viegls, rotaļīgs, krāsziedā izšķērdīgs, īpaši bērnu izrādēs (piemēram, "Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta", 1968). Viņš meklējis jaunas formas un uz skatuves parādījis drosmīgi risinātas konstrukcijas, fotogrāfijas, plakātus, kino projekcijas.

Kā mākslinieks inscenētājs kino Dailis Rožlapa bija netradicionāls, azartisks, lielisks amata meistars, kurš īsā laikā kļuva par īstu profesionāli ("Vella kalpi velna dzirnavās", "Pūt vējiņi", "Robina Huda bultas", "Īsa pamācība mīlēšanā" u.c.). Kā labs komandas spēlētājs viņš izprata kino specifiku un savu sniegumu veiksmīgi iepludināja kopīgajā dziesmā, kuras skanējumu papildināja režisora, operatora, aktieru un citu filmas veidotāju darbs.

Paralēli darbam kolektīvā Rožlapa visu mūžu gleznoja. "Vienatne pie molberta ļāva pierādīt savu varēšanu un gūt to vientulības devu, kas tik nepieciešama ikvienam cilvēkam, bet radošam garam jo īpaši. Dailis Rožlapa kā gleznotājs ir tik pat drošs, vērienīgs un izdomas bagāts kā darbojoties "uz skatuves". Darbos redzams biezs, plašs triepiens, košas krāsas, eksperimenti ar izteiksmes līdzekļiem, teātrim un kino raksturīgi "knifiņi" un pāri visam - optimisma pilna, gaiša pasaules izjūta," raksta izstādes veidotāji.

Izstāde nosaukta tāpat kā viena no Daiļa Rožlapas gleznām, kas veltīta jūrai. Tajā redzams dūmakains krasts un putns, kas ir simbols radošajam lidojumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!