Foto: DELFI

Mākslas baudītājiem "Delfi Kultūra" sagatavojusi ieskatu Rīgas galeriju norisēs.

Šoreiz nedēļas nogales piedāvājumā norises "Rīgas biržā", izstāžu zālē "Arsenāls", Rīgas Sv. Pētera baznīcā, galerijā "Daugava", "Jēkaba" galerijā un mūsdienu modernās mākslas centrā.

Rīgas birža


Foto: DELFI
Izstāde "Tutanhamona dzintars. Senā Ēģipte / Dzintara ceļš." 
Apskatāma 15.11.2014. - 25.01.2015

Izstāžu zāle Arsenāls


Foto: DELFI
Izstāde "Saules sistēmas perspektīva." 
Apskatāma 14.11.14. - 25.01.2015

Izstāde tiecas parādīt mūžsenos cilvēka centienus izprast sevi attiecībā pret Universu. Debesis un debesu spīdekļi interesējuši visas tautas visos laikmetos, astrālie mīti pasaulē izveidojušies viena un tā paša ideju kompleksa difūzijas gaitā, bet attīstīta astronomiska izziņa raksturīga jau kopš 4. g.t. p.m.ē., kad Rietumeiropā un Vidusjūras baseinā radās megalītu celtnes, ko traktē arī kā senas observatorijas. 

Mākslā Visuma izpratne parādās no sena mitoloģiska pasaules skatījuma līdz zinātnes faktu apcerei un jaunu tehnoloģiju izgudrojumu izmantošanai. Reliģija, zinātne, astronomija, kosmosa apguve, science fiction ir visbiežāk izmantotie instrumenti, lai mākslā interpretētu to, ko mēs savā Saules sistēmā varam saskatīt debesīs un redzēt aiz Saules sistēmas, bet dažkārt vērojams, ka mākslinieki pasaules mikroprocesus vizualizē tēlainās līdzībās ar Visuma makro procesiem.

Rīgas Sv.Pētera baznīca


Foto: DELFI
Izstāde "Neparastās mežģīnes."

Apskatāma 11.11.2014. - 18.01.15.

Starptautisko izstādi „Neparastās mežģīnes. Ažūrs mākslā un amatniecībā" rīko biedrība „Latviešu tautas mākslas savienība" sadarbībā ar nodibinājumu RIGA 2014 un Rīgas domi. Sagaidāms, ka šī izstāde Rīgas kā kultūras galvaspilsētas gada izskaņā būs viens no spilgtākajiem notikumiem izstāžu dzīves kontekstā.

Galerija Daugava

Jēkaba galerija


Foto: DELFI
Līvas Pakalnes jaunāko darbu izstāde. Māksliniece dzimusi Latvijā, taču lielākoties uzturas un strādā Sardīnijā. Viņas darbi izstādīti ne tikai Latvijā, bet arī citur Eiropā.

Mūsdienu modernās mākslas centrs


Foto: DELFI
Marka Šagāla izstāde ''Brīnuma nojausma.''

Marks Šagāls (1887 - 1985), ebreju izcelsmes mākslinieks, kurš piederēja visām kultūrām, ebreju reliģijas tradīciju apdvesmots. Dzimis Vitebskā, Marka Rotko laikabiedrs. Šagāls veidoja pats savu māksliniecisko metodi, pārejot no provinciālas pilsēteles uz Pasaules plašumiem.

Viņa mākslas pasaules personāži uzvedas savādi, iet uz priekšu ar noliektu galvu, dažkārt lido, atrodas ziedu buķetēs. Tas ir savdabīgs Pasaules redzējums. Viņš bija ekspresionisma un sirreālisma laikabiedrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!