Aizvadītās nedēļas nogalē Mākslas muzejā "Rīgas Birža" atklāta Barišņikova Mākslas centram piederošās Mihaila Barišņikova kolekcijas izstāde "Māksla man līdzās".

Izstādes atklāšanā piedalījās Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmas vadītāja Selga Laizāne, Barišņikova Mākslas centra mākslinieciskais direktors Mihails Barišņikovs, izstādes organizatori un sadarbības partneri.

Mihaila Barišņikova interese par vizuālās mākslas pasauli un aizrautība ar to aizsākās 20. gs. 70. gados, kad viņš sāka apkopot dažādus neliela izmēra darbus uz papīra. Daži no tiem kolekcijā nonākuši kā īpašs veltījums vai dāvinājums tās veidotājam, tomēr lielāko daļu viņš ieguvis, daudzu gadu gaitā iegādājoties estētiski saistošus darbus.

Izstādes atklāšanā kultūras ministre Dace Melbārde pauda prieku par to, ka "cilvēki, kuri dzimuši Latvijā un sasnieguši izcilību pasaulē, joprojām uztur saikni ar Latviju. Barišņikova kunga atgriešanās dzimtajā Rīgā, piedāvājot savu ilgus gadus veidoto mākslas kolekciju Latvijas sabiedrībai un galvaspilsētas viesiem, tam ir spilgts apliecinājums. Ministre īpaši pateicas Barišņikova kungam par Latvijas vārda nešanu pasaulē, bagātinot Latvijas Prezidentūras Eiropas Savienībā kultūras programmu ar šo lielisko ekspozīciju."

"Daudzveidīgajā prezidentūras publiskās diplomātijas un kultūras programmā katrs pasākums ir īpašs. Esmu gandarīta par veiksmīgo sadarbību ar Mihailu Barišņikovu un Barišņikova Mākslas centru, kas devusi brīnišķīgu iespēju baudīt piedāvātās kolekcijas izsmalcinātību," sacīja Selga Laizāne.

Zane Čulkstēna un Zane Onckule - "kim?" Laikmetīgās mākslas centra pārstāves, iepazīstinot ar projektu un izstādi, teica: "Būtiska mākslas procesa sastāvdaļa ir tās robežu izvaicāšana, dažādu mākslas "teritoriju" apzināšana un ieinteresēta to izpēte. 

"kim?" Laikmetīgās mākslas centrs ar Mihaila Barišņikova Mākslas centram piederošās Mihaila Barišņikova mākslas kolekcijas izstādi Rīgā ne tikai sniedz ieskatu atsevišķu ikonisku 20. gadsimta mākslinieku darbos, bet arī stāsta par indivīda attiecībām ar mākslu un tās pieredzēšanu, atrodoties kustībā. 

"kim?" Laikmetīgās mākslas centram ir patiess prieks par iespēju sagatavot šo izstādi, kā arī par Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāta sniegto iespēju sadarboties ar Barišņikova Mākslas centru un Mihaila Barišņikova kungu personīgi, Mākslas muzeju "Rīgas Birža" un Vitu Birzaku personīgi, kā arī šīs izstādes atbalstītājiem ABLV Charitable Foundation un Rīgas domi."

Izstāde būs apskatāma līdz 5. jūlijam. To papildina izstādes katalogs un ekskursijas piektdienas vakaros.

Šī kolekcija ir spilgts intelekta, kompetences un intuīcijas apliecinājums. Viena no būtiskākajām kolekcijas iezīmēm ir darbu stilistiskā dažādība: te pārstāvēts gan reālisms, gan impresionisms, gan arī vēlākie virzieni, piemēram, sirreālisms, aplūkojami arī daži teātra, scenogrāfijas un kostīmu mākslas darbi, stāsta izstādes kuratori.

Pirmo reizi kolekcijas izstāde bija skatāma 2012. gadā Ņujorkas galerijā "ABA" un 2013. gadā Maskavas Puškina muzejā. Pēc tam Barišņikovs uzdāvināja kolekciju paša dibinātajam Barišņikova Mākslas centram (ASV), kurā viņš darbojas kā mākslinieciskais vadītājs, lai centra aktivitātes padarītu izvērstākas.

Izstāde ir iekļauta Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmā. Izstāde tapusi ar ABLV Charitable Foundation atbalstu.

Izstādi organizē "kim?" Laikmetīgās mākslas centrs, tā tapusi sadarbībā ar Barišņikova Mākslas centru Ņujorkā (ASV) un Mākslas muzeju "Rīgas Birža". Izstāde ir viens no Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmas pasākumiem. Programmas pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!