Foto: Andrejs Strokins

Ceturtdienas, 2. augusta vakarā fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā tika atklāta projekta "Skaņai vajag mākslu" ceturtā izstāde, kurā gleznotājas Dainas Riņķes darbu "Mūsu mājā" skaņās un scenogrāfijā interpretē dziedātājs Intars Busulis un māksliniece Madara Kvēpa.

Izstādes iedvesmas avots ir 1987. gadā tapusī Dainas Riņķes glezna ar nosaukumu "Mūsu māja", kurā caur pītu grozu apjoma paveras skats uz liesmojošu pamali. Glezna šobrīd atrodas mecenātu Zūzānu kolekcijā.

Īpašu gleznai veltītu skaņdarbu sacerējis Intars Busulis. Sadarbojoties ar mākslinieci Madaru Kvēpu, dziedātājs izspēlē etīdi par kartupeļu talku – sutīgu vēlas vasaras dienu uz smilšaina lauka, kad "saulē apdegusi mugura un melns aiz naga". Tāpat kā Riņķe izceļ vietas piederību, gleznā tverto motīvu nosaucot par savām mājām, tā arī skaņdarba autors dalās sevis piedzīvotajā – notikumā, kas nekavējoties ļāvis uzsākt dialogu ar konkrēto darbu, kad kopā ar sievu esot talkā ģimenes lauku mājās, sākušās dzemdības un pēcāk pasaulē nākusi viena no viņu atvasēm.

Tieši ražīgums un kopābūšana, ko manifestē lauku darbi, ir pamatā Madaras veidotajai izstādes scenogrāfijai, kas veidojās līdzīga relikvārijam jeb brīnumu kabinetam (cabinet of curiosities), kas ietverts Riņķes tonalitātē ieturētā horizonta dalījumā. Tajā, etnogrāfiskām kolekcijām līdzīgā veidā, kārtojas virkne darbarīku un citu priekšmetu, kas vēstī par kartupeļu talku un pašu kartupeli kā īpašu latviskās izpausmes fenomenu.

Izstāde skatāma līdz 13. augustam un 9. augustā pulksten 18.00 vakarā MVT Vasaras mājā norisināsies māksliniecei Dainai Riņķei veltīta saruna ar izstādes mākslinieku dalību un to vadīs Glezniecības kolekcijas "Arsenāls" glabātāja Ilze Putniņa (LNMM).

Visos pasākumos ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!