Foto: F64

Realizējot 88,71 miljonu latu vērto Rīgas brīvostas Krievu salas infrastruktūras projektu, pilnsabiedrība "BMGS S" ir gatava sadārdzinājumu, kas projekta realizācijas laikā var rasties, segt no nelielās peļņas daļas, kas saskaņā ar iepirkuma nosacījumiem ir mazāka par 5% no projekta summas.

Par to intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja "BMGS S" prokūrists Ivars Millers.

Viņš skaidroja, ka pilnsabiedrība piedāvājumu iesniedza pirms gada, rēķinoties ar tā brīža tirgus cenām. Ņemot vērā, ka otrs iepirkuma pretendents "Josef Möbius" vairākkārtīgi pārsūdzēja konkursa rezultātus, "BMGS S" bija spiests savu piedāvājumu pagarināt, lai varētu turpināt piedalīties iepirkumā ar tādiem pašiem nosacījumiem. Līgums ir noslēgts atbilstoši "BMGS S" iesniegtajam piedāvājumam, paredzot arī, piemēram, degvielas un metāla cenas pērnā gada līmenī.

Millers uzsvēra, ka būvdarbus Krievu salas attīstības projektā būs jāveic atbilstoši starptautiskajai likumdošanai pēc "FIDIC" Dzeltenās un Sarkanās grāmatas nosacījumiem. Tā paredz arī izmaksu indeksāciju, detalizēti aprakstot arī, kā to veic. "Bet pasūtītājs jau tenderī ir izslēdzis korekcijas saistībā ar izmaiņām izmaksās. Kāpēc tā darīts un nav paredzēta iespēja izmaksu indeksācijai atbilstoši starptautiskajiem normatīviem, nav skaidrs," sacīja Millers.

Izvērtējot Rīgas ostas attīstības nozīmīgumu valstiskā līmeni un iespējas ar darbu Latvijā nodrošināt simtiem mūsu speciālistus, "BMGS S" izvēlējies slēgt līgumu.

"Atbilstoši līgumam izmaksu indeksācija nebūs un nav paredzēta," uzsver Millers.

Kā ziņots, 2.aprīlī Eiropas Komisija ir apstiprinājusi Latvijas lielo kohēzijas fonda projektu, kas paredz infrastruktūras attīstīšanu Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no Rīgas centra.

Kopējās projekta izmaksas ir 104 miljoni latu, no tām Kohēzijas fonda finansējums ir 54 miljoni latu.

27.martā Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) pieņēma lēmumu atļaut sabiedrisko pakalpojumu sniedzējam Rīgas brīvostas pārvaldei kā Krievu salas projektu īstenotājam slēgt iepirkuma līgumu ar noteikto konkursa uzvarētāju pilnsabiedrību - "BMGS S".

Iepriekš Vācijas uzņēmums "Josef Möbius" bija apstrīdējis IUB Rīgas brīvostas pārvaldes lēmumus, ar kuriem par uzvarētāju daudzmiljonu konkursā tika atzīta "BMGS S". IUB aizliedza slēgt līgumus, taču brīvosta ikreiz no jauna konkursā par uzvarētāju atzina "BMGS S".

Pēdējo sūdzību par brīvostas pārvaldes lēmumu Vācijas kompānija IUB iesniedza 2.februārī, un birojs to sākotnēji plānoja izskatīt līdz 27.februārim, taču jau februāra vidū tagadējā IUB vadītāja Dace Gaile norādīja: šī ir ļoti apjomīga sūdzība, tāpēc nevar izslēgt, ka būs nepieciešams arī ilgāks laiks lēmuma pieņemšanai.

Lēmumu par ostas pārcelšanu no pilsētas centra uz Krievu salu Rīgas domes deputāti pieņēma 2009.gada vasarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!