Foto: DELFI

Hardija Lediņa gads izskaņā, 12. novembrī, Gaismas pilī tika atklāta vērienīga māksliniekam veltīta izstāde "Lediņš. Starp to un kaut ko citu".

Izstāde apskatāma līdz 30. decembrim Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāva izstāžu zālēs un piedāvā iepazīties ar Hardija Lediņa radošo darbību un tai radniecīgu izpausmju lauku mūsdienu mākslā.

Izstādē iespējams aplūkot Hardija Lediņa un Jura Boiko radītos samizdatus "Zirgābols", "WCZLS" un dadaiski rotaļīgo absurda romānu "ZUN", noklausīties studijas "Seque" un Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīcas mūzikas ierakstus, kā arī iepazīties ar performanču un izstāžu koncepcijām un dokumentācijām. Izstādē būs skatāma arī plaša Lediņa videodarbu retrospektīva.

Paralēli izstāžu zālēm vairākos LNB stāvos tiks eksponēti šī brīža Latvijas jauno autoru darbi, kuros saskatāmas Lediņa muzikālās, performatīvās vai estētiskās iezīmes un citāti.

"Ja jārunā par Lediņa mākslu, neizbēgami jāmin arī virkne citu radošu personību. Tādēļ Lediņa arhīva retrospekcija saaužas ar šobrīd strādājošu un viņam radniecīgu jauno autoru darbiem. Mūsdienu klātbūtne padara Lediņa pagātni laikmetīgu," skaidro izstādes kuratore Līga Lindenbauma.

Izstādi atklāja "Gas of Latvia" līdera Andra Indāna un mākslinieces Lauras Prikules performance. Izstādes laikā trīs performanču ciklu piedāvās Sabīne More, bet Lauras Prikules un Evas Vēveres radošā dueta "Poētiskais robotisms" instalācijas būs izvietotas pa LNB stāviem.

Izstādi laika gaitā papildinās plaša saistīto notikumu programma - performances, sociālā aktīvisma darbnīca Bolderājā, ekskursijas ar izstādes kuratori Līgu Lindenbaumu un leģendārās izstādes "Rīga-latviešu avangards" kuratores Barbara Štrakas lekcija un diskusija "Vai Hardijs Lediņš ir iekļuvis Latvijas laikmetīgās mākslas kanonā?".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!