Foto: Arnis Balčus
Grāmatnīcā "Robert's Books" 1. decembrī tika prezentēta latviešu fotomākslinieka Arņa Balčus grāmata "Victory Park" ("Uzvaras parks"), kuras centrā likti latviešu sabiedrībai neērti temati – valsts vēsture, politika, krievu un latviešu attiecības –, un tā fonā ir pretrunīgais Uzvaras parks Rīgā.

"Uzvaras parks ir vieta, kas visizteiktāk raksturo Latvijas vēstures traumatisko pieredzi – dažādās okupācijas, ideoloģijas, politikas un sociālās ikdienas pretrunas. Taču mani maz interesēja dokumentēt dažādus notikumus, bet drīzāk šo vietu un tās smagnējo sociālpolitisko kontekstu izmantot kā skatuvi manai radošajai improvizācijai. Rezultāts ir nevis reportāža, bet ceļojums neapzinātajā," par grāmatu stāsta mākslinieks.

"Lai arī ar šo fotogrāfiju sēriju man ir bijušas foto izstādes, grāmata tai ir visideālākais formāts. Grāmatas dizains un noformējums lieliski palīdz šim ceļojumam būt pietiekoši savādam, neviennozīmīgam un pat mazliet neērtam. Grāmatai ir plānas lapas, dažas lappuses pilnībā neveras vaļā, atsevišķus attēlus var izņemt ārā un pielikt pie sienas vai mainīt to novietojumu grāmatā. Visi šie triki kļūst par daļu no pieredzes, ko iegūstam, dodoties manā Uzvaras parkā. Un gluži kā parkā, arī grāmatas stāstam ir dažādas takas, pa kurām iet."

Arnis Balčus pazīstams kā mākslinieks, kuru interesē problemātiski jautājumi, kas skar personīgo un kolektīvo identitātāti, atmiņas un vēsturi. Projekts "Victory park" uzsākts 2008. gadā, kad Arnis Balčus savā radošajā darbībā pievērsa uzmanību 9. maija svinībām Uzvaras parkā. Latvijas sabiedrībā pretrunīgi vērtētais parks kļuva par fonu mākslinieka radošajai improvizācijai, centrā izvirzot Uzvaras parka pretrunīgo dabu gan valsts vēstures aspektā, gan mūsdienu sabiedrības redzējumā, gan arī katra indivīda personīgās dzīves perspektīvā. Rezultātā izdotā fotogrāmata ir daudz abstraktāka par projekta sākotnējo ievirzi un atvērtāka dažādām interpretācijām un diskusijām.

Būtiska nozīme ir arī fotogrāmatas iekārtojumam un dizainam, ko radījis Berlīnē dzīvojošais lietuviešu mākslinieks Toms Mrazausks. Izdevuma vizuālais un funkcionālais izpildījumus ir izaicinošs un neērts, tāpat kā projektā skartās tēmas, savukārt attēlu secīgums, ko raksturo nelineārais naratīvs, sasaucas ar to neviennozīmīgo un pretrunīgo pasauli, ko reprezentē Uzvaras parks.

Grāmatu izdevusi Vācijas neatkarīgā izdevniecība "Brave Books" sadarbībā ar Mūsdienu kultūras centru "KultKom".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!