Foto: DELFI
Mākslas muzejā "Rīgas birža" no 7. jūlija līdz 28. augustam skatāma izstāde "Leons Baksts un viņa laiks", kas ir veltīta ievērojamā Krievijas gleznotāja, scenogrāfa, grāmatu ilustratora, kostīmu mākslinieka un dizainera Leona Baksta 150. dzimšanas dienai, portālu "Delfi" informē muzeja pārstāvji.

Izstādes mērķis ir pēc iespējas pilnīgāk atsegt Baksta personības daudzpusību, kuras darbi, īpaši tie, kas saistīti ar teātri, 20. gadsimta pirmajās desmitgadēs iedvesmoja Rietumeiropas modernistus un veidoja jaunu skatuves vizuālo stilu. Ekspozīcijā iekļautas Leona Baksta kostīmu skices, portretu zīmējumi, oriģinālkostīmi, kas saglabājušies no izrādēm, izrāžu afišas un plašs foto materiāls, kas dokumentē Djagiļeva trupas uzvedumus.

Izstādē apskatāmie darbi pieder "Belgazprombank" (Minska, Baltkrievija), Sanktpēterburgas Valsts teātra un mūzikas muzeja (Krievija), Lietuvas Mākslas muzeja (Viļņa, Lietuva), Aleksandra Vasiļjeva fonda, kā arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijām.

Leona Baksta daiļrades evolūcija, estētisko uzskatu un formālo paņēmienu veidošanās noritēja sava laikmeta kontekstā un ir cieši saistīta ar viņa domubiedru darbību mākslā. Tie ir draugi un kolēģi no mākslinieku apvienības "Mir iskusstva": Aleksandrs Benuā, Mihails Vrubels (Михаил Врубель, 1856–1910), Mstislavs Dobužinskis (Мстислав Добужинский, 1875–1957), Boriss Kustodijevs (Борис Кустодиев, 1878–1927) un citi. Izstādes ekspozīcijā, lai iezīmētu 20. gadsimta pirmās puses mākslas kopējo ainu, eksponēti arī šo autoru darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Lietuvas Mākslas muzeja krājuma.

Izstādes kuratores – Daiga Upeniece un Vita Birzaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!