Foto: Didzis Grodzs
No 21. janvāra līdz 19. februārim Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā skatāma Ievas Balodes analogo mediju izstāde "Neredzamie attēli".

Māksliniece savā daiļradē ir pievērsusies analogā kino un attēla pētniecībai ne tikai teorētiski iepazīstot šo žanru, bet arī praktiski pielietojot šo procesā un fizikalitātē balstīto mediju.

Māksliniece Ieva Balode izstādi raksturo šādi: "Šķiet, ka lielākā daļa vēsturisko diskursu tiecas runāt par nācijām, cilvēci kā politisko sistēmu cietējiem, upuriem vai arī to sekotājiem un varoņiem. Turpretim skatoties uz vēsturiskām kara fotogrāfijām savu radinieku fotoalbumos, mēs par šiem cilvēkiem domājam ģimenes, ģimenes vēstures kontekstā. Karš ir fenomens, kuru piedzīvojuši gandrīz visi Latvijas un Eiropas iedzīvotāji tuvākās vai tālākās paaudzēs. Ģimeņu fotoalbumi ir piepildīti ar vectētiņu kara laika fotogrāfijām, kuras tiek glabātas kā ģimeņu trofejas vai gluži pretēji – nekad nesadziedētas rētas. Lai gan šie attēli ir tik klātesoši mūsu dzīvēs un nesenās vēsturēs, vai tie mums ir palīdzējuši saprast karu kā politisku un psihisku fenomenu? Un galu galā – vai karš un tā dalībnieki eksistē tikai senās fotogrāfijās un vēstures grāmatās?

Atsaucoties uz piecdesmito, sešdesmito un septiņdesmito gadu veiktajiem sociālās psiholoģijas eksperimentiem Solomona Aša, Stenlija Milgrama un Filipa Zimbardo vadībā, šis ir stāsts, kas runā par psihisko realitāti kādā eksistē indivīds, saskaroties ar savu identitāti un zaudējot to sociālā vidē."

10. februārī plkst. 18.30 Ofisa galerijā izstādes ietvaros notiks saruna/filmu skate "Analogais attēls" ar Londonā dzīvojošo eksperimentālā kino ekspertu Karelu Dūingu (Karel Doing) un jaunās paaudzes lietuviešu analogā kino mākslinieku Vītautu Jozenu (Vytautas Juozenas).

Izstāde skatāma katru darba dienu Latvijas Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā, Alberta ielā 13, no plkst. 12.00 līdz 18.00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!