Foto: DELFI
Mākslas muzejā "Rīgas birža" ir ieradušās 12 dāmas no Spānijas – 12 izcilu Eiropas mākslinieku šedevri no Madrides "Prado", kas ir viens no prestižākajiem Eiropas mākslas muzejiem.

"Rīgas biržā" izstādītās gleznas ir izvēlētas īpaši, jo izstādes vadmotīvs ir sieviete - katrā no darbiem attēlotā raksturo sava laika sabiedrību, laikmetu, mākslinieka rokrakstu un pati savu raksturu. Tāpēc katrai gleznai piešķirts apzīmējums: kārdinātāja, sieviete-drāma, pašpārliecinātā, valdniece, māte.

Šīs gleznas, lai arī katra par sevi ir izcils mākslas darbs, varbūt nav vispazīstamākās pasaulē, taču tas nav bijis izstādes veidotāju mērķis – atvest uz Rīgu slavenākos "Prado" kolekcijas darbus. Izstādes veidotāju un "Prado" muzeja pārstāvju mērķis bija izvēlēties tieši ļoti raksturīgas gleznas, kas tajā pašā laikā ir pasaules klases autoru šedevri, kuru darbi līdz šim Latvijā nav bijuši apskatāmi.

"Ekspozīcijai atlasīti 12 sieviešu portreti vai žanra gleznas ar reliģisku un alegorisku saturu, kas parāda tēmas plašo traktējuma iespēju, portretējamo personu sociālo stāvokli vai sievieti kā simbolu varai, elegancei, skaistumam, mātišķumam, dievbijībai vai vieglprātībai. Šie pretmeti vai līdzības izvijas cauri gadsimtiem, kas katrs nāk ar citu skaistuma ideālu, modi un izpratni par dzīves baudīšanas attiecībām pret tikumību," stāsta izstādes koncepcijas autore, mākslas muzeja "Rīgas Birža" vadītāja Daiga Upeniece. Paralēli "Prado" kolekcijas 12 raksturos skatītājiem pavērsies mākslas stilu daudzveidība – sākot no augstās renesanses, krāšņi reprezentējot spāņu un flāmu baroka laiku, rokoko un nonākot līdz pat 19. gadsimta reālisma paraugiem.

10 ekspozīcijas darbus izvēlējās Daiga Upeniece, divus – "Prado" muzeja direktors Migels Sugasa. Viņa izvēle bija Paolo Veronēzes "Zēns starp tikumību un netikumību" un Pītera Kuka fan Ālsta "Svētā Antonija kārdināšana". Izstādē apskatāmi Antonisa fan Deiga, Frānsisa Goijas, Pītera Paula Rubensa un citu mākslinieku darbi.

Šī izstāde ir mecenātu Borisa un Ināras Teterevu dāvana Latvijas valsts simtgadei.

Izstāde "Rīgas biržā" būs apskatāma no 2017. gada 25. marta līdz 16. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!