Foto: Publicitātes attēli

11. Starptautiskajā smilšu skulptūru festivālā "Summer Signs'17" tēlnieks no Latvijas Kārlis Īle par savu skulptūru "Lelle" (attēlā) ieguva otro vietu, piekāpjoties Lietuvas kolēģim Martinam Gaubam, kura skulptūra "Draudzība" festivālā ieguva pirmo vietu.

Trešā vieta tika piešķirta tēlniekam no Krievijas – Aleksandram Skarednovam par skulptūru "Aktrise".

Šogad festivāls Jelgavā vienkopus pulcēja 17 profesionālus tēlniekus no Latvijas, Lietuvas, Bulgārijas, Portugāles, Francijas un Krievijas, portālu "Delfi" informēja Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde "Kultūra" Sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Mamedova.

Festivāla tēma ir veltīta teātrim, ko mākslinieki savos darbos atklāj dažādās interpretācijās. Skulptūru tapšanai kopumā tika izmantots vairāk nekā 1000 tonnas smilšu.

Piektdien, 9. jūnijā, festivāla mākslinieku apbalvošanā tika paziņoti 11. Starptautiskā Smilšu skulptūru festivāla "Summer Signs" laureāti.

Veicināšanas balvu saņēma tēlnieks no Krievijas Jurijs Mistrjujovs par skulptūru "Aptverot sauli", žūrijas simpātiju balva tika piešķirta Portugāles tēlniekam Pedro Miras par skulptūru "Aizkulises" un tēlniekam no Krievijas Jevgēnijam Tarnopoļskim par darbu "Mājas teātris".

AS 'Gjensidige Baltic" simpātiju balvu ieguva bulgāru tēlnieks Georgijs Zlatevs par darbu "Pievilcība", bet veicināšanas balva tika tēlniekam no Krievijas Vadimam Parkhomenko par darbu "Teātra kritiķis darbībā".

Žūrija, kuras sastāvā bija Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS), tēlnieks, profesors, Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas vadītājs Aigars Bikše, arhitekte, LLU Vides un būvzinātņu fakultātes Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras profesore un vadošā pētniece Aija Ziemeļniece un skulptors, 6.,7. un 8. Starptautiskā smilšu skulptūru festivāla "Summer Signs" laureāts Donatas Mockus, darbus vērtēja pēc vairākiem kritērijiem: tehniskā izpildījuma, mākslinieciskās izpausmes, tēmas atspoguļojuma un kreativitātes.

Tradicionāli festivāla laureāti saņēma ne tikai medaļas un naudas balvas, bet arī īpašas statuetes, ko veidojis jelgavnieks, viens no Latvijā slavenākajiem keramiķiem Aleksandrs Djačenko. Katra no šīm statuetēm ir mākslinieka roku darbs. Šoreiz atbilstīgi festivāla tēmai – "Teātris" – kā galvenais tēls ir izvēlēts āksts, kurš rokās tur smilšu skulptūru tēlnieku galveno darba instrumentu – lāpstu.

Smilšu skulptūru parks apmeklētājiem būs atvērts 10. jūnijā no pulksten 10 līdz 24 un 11. jūnijā no pulksten 10 līdz 23.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!