Foto: Publicitātes foto

Radošā apvienība "Orbīta" pēc īpaša uzaicinājuma februāra sākumā Igaunijā uzstāsies 16. Tallinas grafikas triennāles atklāšanas pasākumā, kas notiks 6. februārī KUMU mākslas muzejā Tallinā. Apvienības instalācija "Radio siena" muzejā būs skatāma līdz pat 1. jūnijam.

Triennālē "Orbīta" piedalīsies ar Latvijā jau iepriekš demonstrēto projektu – instalāciju "Radio siena". 2012. gadā tas bija iekļauts Cēsu mākslas festivāla programmā, par ko bijis nominēts "Purvīša balvai". Šai reizē radio aparātu "balsis" ierunāsies ne tikai latviešu un krievu valodās, bet arī angliski un igauniski.

Video no instalācijas "Radio siena" Cēsīs 2012. gadā:


Tallinas grafikas triennālei šoreiz dots nosaukums "Literacy / Illiteracy" ("Lasītprasme / Analfabētisms"). Kā vēsta triennāles interneta vietne, "salīdzinājumā ar 20.gadsimta sākumu, lasītprasmes jēdziens šobrīd ir ieguvis jaunu nozīmi. Ja kādreiz tas pamatā attiecās uz lasīšanas un rakstīšanas prasmēm, tad šobrīd iespējams runāt par dažādiem lasītprasmes veidiem, galvenokārt digitālo, bet vēl arī par funkcionālo, matemātisko, dabaszinātņu un mediju lasīšanu."

Triennāles mērķis ir veicināt diskusiju par attiecībām starp grafikas tradīcijām un mūsdienīgām pieejām. Tieši mūsdienīgās pieejas ir "Orbītas" pārstāvju radošās darbības pamatā.

Izvērtējot apvienības radošo darbību, "Orbītu" triennālē piedalīties uzaicinājusi tās kuratore Marija Kēra-Temsena (Maria Kjær Themsen).

Kopā ar pārstāvjiem no "Orbītas" triennālē, kas noritēs no 7. februāra līdz 1. jūnijam, piedalīsies vēl citi ar Latviju saistīti mākslinieki – Leonards Laganovskis, Darja Meļņikova un Oļa Vasiļjeva. Interesanti, ka ar triennāles aktivitātēm nesaistīti KUMU mākslas muzejā no 21. februāra būs skatāma arī latviešu mākslinieka Visvalža Ziediņa (1942 – 2007) darbu izstāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!