Foto: DELFI
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenajā ēkā no 17. novembra līdz 2017. gada 29. janvārim būs skatāma Jura Dimitera personālizstāde "Priekškara paslēpes", portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.

"Juri Dimiteru var uzskatīt par vienu no oriģinālākajiem sirreālisma stilistikā strādājošiem autoriem ar savdabīgu tēlu loku un glezniecības tehniku. Ekspozīcijā pārstāvēta daļa no vairākām mākslinieka darbu sērijām, kurās ar izteiktu rūpību un dokumentālu precizitāti gleznoti ikdienā bieži pielietojami sadzīves priekšmeti un augļi, to irreālas kombinācijas. Aloģiskas ainas – vispārzināmu objektu neierasti inscenējumi – būtībā ir Jura Dimitera tēlaini komentāri par indivīda, sabiedrības un varas, kā arī cilvēku – īpaši vīrieša un sievietes – savstarpējām attiecībām," raksta mākslas zinātniece Irēna Bužinska.

Muzeja zāles centrā novietots Jura Dimitera savulaik veidotais priekškars Artura Konana Doila "Šerloka Holmsa" leģendārajam iestudējumam Dailes teātrī. Tālab priekškars šeit kļuvis par mākslinieka daiļrades metaforu vispār, lai atklātu spilgtas personības citas, mazāk zināmas radošas šķautnes. Pie tādām, protams, pieder Jura Dimitera melnbaltās fotogrāfijas, kurās dokumentētais pilsētas tēls noteikti sagādās vēl vienu no šī projekta pārsteigumiem.

Izstādei atlasīti eksponāti no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja, Latvijas Ugunsdzēsības muzeja, Dailes teātra, Zuzānu ģimenes, Gunta Belēviča, Edgara Jaunupa un citām privātām kolekcijām, kā arī autora īpašumā esošajiem darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!