Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Rietumvācijā netālu no Ķelnes "mūžamājas" atraduši vairāki simti sabojātu mākslasdarbu – tostarp arī tādu labi zināmu mākslinieku darbi kā Gerhards Rihters, Kristo un Džordžo de Kīriko.

Noliktava, kurā atrodas aptuveni 300 saskrāpētu, saplēstu vai caurdurtu mākslas darbu, pieder vienam no pasaules lielākajiem mākslas darbu apdrošināšanas uzņēmumiem "AXA".

"Mēs uzglabājam mākslas darbus, objektus un kolekciju priekšmetus, kurus radījuši ievērojami mākslinieki. To zaudējumus mēs īpašniekiem esam atlīdzinājuši, darbi nonāk mūsu īpašumā, un mēs tos saglabājam nākotnei," aģentūrai "Reuters" atklāj Kajs Kuklinskis, "AXA Art Insurance" vadītājs. "Galvenais mērķis ir mākslas saglabāšana, jo ir pārāk žēl to vienkārši izmest," viņš saka.

Uzņēmums reizēm nodod mākslas darbus pētniecības projektiem, kā arī mēdz tos izsolīt labdarībai. Daļa paliek glabāšanā, lai, iespējams, nākotnē, kad tiks uzlabotas restaurācijas metodes, tie tomēr varētu tikt atjaunoti.

Noliktavā atrodas bojāts Kristo darbs "Iesaiņotais Reihstāgs" (Wrapped Reichstag) un Gerharda Rihtera glezna "Melns sarkans zelts" (Black Red Gold), bet viens no neparastākajiem darbiem ir Džordžo de Kīriko glezna, kas gandrīz tika iznīcināta mājas nojaukšanas procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!